nlc.hu
Szabadidő

A hó társadalma valóságh

Pontosan ábrázolja a valódi tragédiát A hó társadalma?

A Netflix meglepetéssikere az uruguay-i rögbicsapat repülőszerencsétlenségét és annak következményeit feldolgozó A hó társadalma. Mint minden valós eseményt feldolgozó film, ez is eltér olykor a valódi történésektől. El is mondjuk, hogy miben.

A repülőút

J.A. Bayona rendezőnek nyilván sűrítenie kellett az eseményeket, így már nem fért bele, hogy a csapat által kibérelt repülőnek a rossz idő miatt egyszer meg kellett szakítania az útját. Az Argentínában található Mendoza városában szálltak le, ahol egy szállodában töltöttek el egy éjszakát, hogy kivárják, amíg az időjárás megengedi, hogy tovább folytassák az útjukat az Andok fölött.

A baleset valódi oka

A hó társadalmi ugyan mutatja, hogy az Air Force Flight 51 hegynek ütközik az Andokban, de a vihart leszámítva azt sosem tudjuk meg, hogy valójában miért következett be a katasztrófa. A számos emberéletet okozó tragédiát nagyrészt a tapasztalatlan másodpilóta, Dante Héctor-Lagurara okozta, aki eltévesztette, hogy hol tartanak az útjukon, és azt gondolva, hogy már túl vannak az Andokon, túl hamar kezdte el az ereszkedést, ami a heggyel történő ütközéshez vezetett és a lezuhanáshoz vezetett. A filmben azonban a másodpilótát nem nagyon mutatják, a haldokló pilóta azonban kap egy jelenetet.

A hó társadalma

Jelenet A hó társadalma című filmből (fotó: Netflix)

A haldokló pilóta esete

Julio César Ferradas ezredes a valóságban azonnal szörnyet halt a zuhanásban. A pilótafülkében valójában a másodpilótát, Dante Héctor-Lagurarat találták meg súlyosan sérülten. Arra kérte a többi túlélőt, hogy vegyék ki a pisztolyát és lőjék vele agyon, megszabadítva a szenvedéseitől, ezt azonban megtagadták tőle, így egy teljes napon át haldoklott komoly fájdalmak közepette.

Útravaló élelem

Miután enyhült az idő, a túlélők közül hárman valóban útnak indultak, hogy segítségre leljenek. Miután rájöttek, hogy az út hosszabb lesz, mint gondolták, az egyikük valóban visszafordult a géphez, hogy a másik kettőnek több élelme maradjon. Azt nem láthattuk a filmben, hogy a visszaút nagyját egy gépről leszakadt széken csúszva tette meg, amit szánkóként használt. A hó társadalmában elhangzott, hogy tíz napra elegendő élelemmel vágtak neki ketten az útnak, de a valóságban messze nem volt ennyi ételük. Három nap után élelem nélkül maradtak, az út maradék részét pedig éhezve tették meg. 38 mérföldet, vagyis nagyjából 60 kilométert gyalogoltak/másztak a hegyekben. Amikor találkoztak a megmentőjükkel, a chilei arrieroval, a férfi egy darab kenyeret tudott adni nekik, mielőtt útnak indult a lovával segítséget kérni – a filmben látható lakomázás fikció – , és a két túlélőnek egy teljes napot kellett várnia, mire a legközelebb városból odaért hozzájuk a segítség.

A hó társadalma

A hó társadalma túlélői (fotó: Netflix)

A nagy mentés

A hó társadalmában két helikopter érkezik, hogy elszállítsa a túlélőket, akiket gyorsan el tudnak vinni a hegyről. A valóságban ez jóval körülményesebbnek bizonyult. Tényleg két helikopter ment értük, de a rossz időjárás és a gépek teherbírása miatt az első napon mindössze hat túlélőt tudtak kimenteni. Viszont a mentők közül négyen a többi túlélővel maradtak, ételt adtak nekik és ápolták őket, mire másnap egy újabb mentés során már mindenkit ki tudtak menteni. A csapat tagjait egy Santiagóban található kórházba szállították.

Vallomás a kannibalizmusról

A film ugyan elég pontosan mutatja be, milyen körülményesen szánták rá magukat a túlélők a kannibalizmusra, de azt már nem nagyon láthatjuk, hogyan vallották ezt be a világnak és az emberek hogyan reagáltak rá. Az első napokban csak a családtagjaiknak meséltek a konkrétumokról, az újságíróknak pedig azt állították, hogy a gép csomagterében lévő konzervételek és a hegyi növények (amik nem voltak) elfogyasztásának segítségével élték túl, és néhány fotó buktatta le őket.

Három nappal a kimentésük után a chilei újságok lehoztak egy fotót, melyen két félig elfogyasztott emberi láb volt látható, melynek hatására a túlélők szerveztek egy sajtótájékoztatót, melyen aztán elmesélték a túlélésük valódi történetét. A társadalom az elején ellenük fordult, ám miután bevallották, hogy a haláluk esetén a saját húsukat is felajánlották a többi túlélőnek, már elnézőbbek lettek velük. A közvetlen családtagjaik gyorsan túltették magukat ezen.

A hó társadalma a Netflix kínálatában látható.

Forrás: (1) (2)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top