nlc.hu
Szabadidő

A hó társadalma valódi túlélőinek élete

A hó társadalma 16 túlélőjéből 14-en még ma is életben vannak

Az óriási sikerű, jól ismert valódi tragédiát feldolgozó film a katasztrófa bemutatására fókuszál, de arra már nincs ideje, hogy bemutassa, mi történt később a repülőgép-szerencsétlenség túlélőivel. Szerencsére majdnem mindegyikük még ma is életben van, és a legtöbbjüknek jól alakult az élete.

Az 1972-es repülőgép lezuhanásának, majd az ezt követő életben maradásnak emléket állító A hó társadalma még úgy is óriási hatást kelt a nézőkben, hogy egy jól ismert, korábban már dokumentumfilmes és nagyjátékfilmes formában is feldolgozott történetet mesél el újból. A filmnek meg kellett küzdenie a feladattal, hogy mindössze közel két és fél órában mesélje el az eleinte még több mint harminc túlélő sztoriját, akik aztán a nehézségek hatására alaposan megfogyatkoznak. Végül közel két és fél hónappal a lezuhanásuk után 16-an szabadultak a hegy fogságából.

Az, hogy közel 52 évvel az események után még 14-en életben vannak közülük, nagyrészt annak köszönhető, hogy a történtek idején fiatalok voltak: többségük a húszas éveik elején járt. Először Javier Methol hunyt el közülük még 2015-ben, de ő valamivel idősebb volt a többieknél: a tragédia idején már négygyerekes családapa volt. Őt aztán Jose Luis ‘Coche’ Inciarte követte tavaly, aki ugyan tudott arról, hogy újabb film készül a történetükről, de a bemutatót már nem élhette meg: rákbetegségben hunyt el.

A hó társadalma

Részlet A hó társadalma című filmből (Forrás: Netflix)

A New York Post szerint a túlélők próbálnak minden évben december 22-én, a szabadulásuk évfordulóján találkozni egymással, és megemlékezni azokról, akik ott maradtak a hegyen.

Mi történt azóta a túlélőkkel?

Carlos Paez Rodríguez

A tragédia idején mindössze 18 éves volt, szerinte még gyerek. Egy interjúban úgy emlékezett vissza, hogy a család dajkája csomagolta össze a bőröndjét is az útra. Az élményeiről számos alkalommal mesélt. A reklámszakmában helyezkedett el, két gyermeke született, és jelenleg öt unoka büszke nagypapája.

Fernando ‘Nando’ Seler Parrado Dolgay

Nando elveszítette az anyját és a húgát a tragédiában, és ő volt az, aki végül tíz napot gyalogolt a hegyekben, hogy segítséget kérjen. Mire hazaért, a családtagjai azt gondolták, hogy meghalt, és az összes cuccától megszabadultak. Motivációs trénerként és autóversenyzőként dolgozott, és ő volt a technikai tanácsadója a tragédiát a kilencvenes évek elején feldolgozó Életben maradtak című filmnek.

Velencei filmpremier

A film alkotói és három túlélő a Velencei Filmfesztiválon: Roberto Canessa (balról a második), Carlos Páez Rodríguez (balról a harmadik) és Fernando Parrado (jobbról a harmadik) – Fotó: Kate Green/Getty Images for Netflix

Roberto Canessa

A tragédia idején az orvostudományi egyetemen tanult, az orvosi képességei segítettek a sérültek kezelésében. A hazatérése után befejezte az egyetemet, kardiológus és gyermekgyógyász lett, többször is kitüntették. Azt a nőt vette el feleségül, akivel a tragédia idején is járt: három gyermekük született.

Gustavo Zerbino

Zerbino is orvostanhallgató volt, de Canessával ellentétben nem folytatta a tanulmányait, mert úgy érezte, így is túl sok szenvedést látott. A vegyiparban csinált karriert, és hat gyermeke született.

Roberto ‘Bobby’ François

Ő a társaság csendesebb tagja, aki a többiekhez képest visszavonultan él, és nem sokszor szólalt meg a történtekről. Sőt, ha néha-néha felismerik, általában letagadja, hogy ő az, és bár nem tudja, legszívesebben elfelejtené a történteket. Megnősült, vett egy farmot, ahol hat gyereket nevelt fel.

Eduardo Strauch

Két unokatestvérével élte túl a tragédiát, aminek aztán megszállottjává vált: az azóta eltelt években több mint húsz alkalommal tért vissza a helyszínre. Akkoriban nem tudott sírni azon, ami történt, azóta viszont minden alkalommal megkönnyezi elhunyt társait, amikor csak arra jár.

Adolfo ‘Fito’ Strauch

Az azóta négygyerekes családapa a mezőgazdaságban helyezkedett el. Számos dokumentumfilmben és riportban mesélt az átélt eseményekről és bevallotta, hogy a gyerekeinek csak azért mesélt a történtekről, mert nem akarta, hogy a csúfolódó osztálytársaiktól halljanak róla először.

Daniel Fernandez Strauch

Két unokatestvérével ellentétben évekig nem volt hajlandó beszélni a történtekről, később azonban érezte, hogy ez nem maradhat így, az ott maradtak élete túl fontos ahhoz, hogy szó nélkül feledésbe merüljenek.

Nando Parrado és Roberto Canessa

Nando Parrado és Roberto Canessa 1974-ben (Fotó: Evening Standard/Hulton Archive/Getty Images)

Roy Harley

A csapat rádiójának megjavítója később mérnökként helyezkedett el, megnősült és három gyermeke született. Az ő szerelési képességeinek köszönhették, hogy megtudták: a hatóságok feladták a keresést, így már csak magukra számíthatnak.

Alvaro Mangino

Visszavonultan él, nem szokott beszélni a történtekről. Hosszú időre Brazíliába költözött, majd visszatért Uruguayba. Megnősült és négy gyermeke született.

Jose Pedro Algorta

Manginóhoz hasonlóan ő is eltűnt a reflektorfényből. Évekre Argentínába költözött, majd ő is visszatért a hazájába. Három gyermeke született.

Antonio ‘Tintin’ Vizintin

Tintin volt az, aki Nando és Roberto oldalán segítségért indult, de látva, hogy kevés lesz az élelmük, inkább visszafordult, hogy a társainak több jusson. Háromszor házasodott és négy gyermeke született.

Ramon Mancho Sabella

Sabella okos nyilatkozatainak is köszönhető, hogy az emberek el tudták fogadni a tetteiket. Az élete során számos munkája volt, hosszú ideig ingatlanosként dolgozott, sőt volt idő, amikor struccokat tenyésztett.

Pancho Delgado

A hazatérésük után Delgado volt a túlélők szóvivője, ő tartotta a kapcsolatot a sajtóval. Motivációs trénerként dolgozott, de a tragédia olyan mély hatást gyakorolt rá, hogy soha többé nem ült repülőre.

Felhasznált források: (1) (2) (3)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top