nlc.hu
Szabadidő

Velencei belépődíj bevezetése

Tényleg megcsinálják: Szent Márk napjától fizetős belépni Velencébe

Legalább öt euró per nap lesz a beugró, kísérleti jelleggel.

Velence városa tavaly novemberben eldöntötte, hogy 29 napon át 5 eurós belépődíjat szed a hozzá ellátogatóktól, a zsúfoltság csökkentésére. Január 16-án, kedden elindult a regisztrációs oldal, VenicePass névvel: ezen lehet belépési lehetőséget foglalni. A kötelező jegyváltás április 25-től indul, kísérleti jelleggel.

A Venice Pass hét nyelvet ismer, a jegyvásárlással

létrejövő előzetes foglalást QR-kód bizonyítja,

Tényleg megcsinálják: Szent Márk napjától fizetős belépni Velencébe

amit a beléptető kapuknál olvasnak majd le. Az egyik kapurendszer a velencei Santa Lucia vasútállomáson lesz. Az egy napra szóló alap-belépőjegy 5 euróba kerül, 14 éves kortól még az olaszoknak is kötelező. Városnéző csomag is foglalható, 49 eurótól.

Nem kell viszont fizetni a Velencében élőknek és az ott dolgozóknak, Veneto tartomány állandó lakosainak. Mentességet kapnak azok is, akik Velence közigazgatási területén levő szálláshelyen foglaltak szobát, azok, akik egészségügyi okokból akarnak Velencébe bejutni, vagy sportrendezvényeken vesznek részt.

Igazi jackpot, ha valaki bizonyítani tudja,

hogy van legalább harmadágú, Velencében lakó rokona. Az ingyen belépőknek is regisztrálniuk kell viszont a belépés előtt, lefoglalva a látogatás napját is.

Június elsejétől legfeljebb 25 fős turistacsoportokat engednek be és Velence belvárosa mellett Burano, Murano és Torcello szigetén sem lehet nagyobb csoportokat vezetni. Az idegenvezetők ezentúl nem használhatnak kihangosított mikrofont. Kezdetben napi 40 ezerben akarták maximálni a belépéseket, de egyelőre nem korlátozzák a látogatók számát. 

A bevétel a város fenntartására megy.

Velencébe évi több mint 20 millió látogató érkezik.

A kísérleti öt euró később 3 euró és 10 euró közöttire változhat, attól függően, melyik napon mennénk. A leglátogatottabb időszakokban drágább lesz a belépés. Civil szervezetek szerint turista így is sok lesz, csak mostantól mindenkiről tudni fogják, hol jár éppen, a mobiltelefonokhoz kötött ellenőrzés alapján.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top