nlc.hu
Szabadidő

Fóka mentése Cornwallban

Hat évig kergettek egy fókát, mire végül sikerült elcsípni

A fóka nyakára rászorult egy műanyag gyűrű, le kellett szedni, mielőtt megfojtja.

Hat év után menekült meg egy fóka a nyakán „ékeskedő” kék műanyag gyűrűtől. A Seal Research Trust (SRT) fókakutató alapítvány számolt be arról, hogyan sikerült a Cornwall partjainál való rendszeres felbukkanása miatt Commuternek, azaz Ingázónak hívott

Hat évig kergettek egy fókát, mire végül sikerült elcsípni

szürkefóka hímet megszabadítaniuk a veszélyes szeméttől.

Az állat nyakáról egy mentőbúvár csapat tagjai szedték le a gyűrűt, örömmel észlelve, hogy Commuter sérülései „nem annyira mélyek, mint azt gondolták” – írja a BBC. A fókakutatók 2017 őszén figyeltek fel Commuterre, azóta követték útját. Elkapni viszont mindeddig nem sikerült, mivel megközelíthetetlen helyeken töltötte idejét, lehetetlenné tette a búvárok mentési kísérleteit.

Egy felnőtt fókát befogni és kezelni nem könnyű,

hiszen a 200 kilónál is nehezebb állatok keményen védekeznek, ha veszélyben érzik magukat. Végül egy strandon kapták el a jószágot, ahol a kutatók elmagyarázták a bámészkodóknak, hogy ne zavarják meg az akciót, ennek ellenére mégis sikerült háromszor is megzavarni a pihengető fókacsordát. Szerencsére Commuter aludt, így hat év óta először adódott lehetőség a megmentésére.

Az apály érkeztével hat fős orvoscsoport lopakodott

Hat évig kergettek egy fókát, mire végül sikerült elcsípni

a fóka közelébe, majd egy hálóba tekerték Commutert, miközben egy hordággyal is lefogták. A sikeres akciót követően pedig végre fel tudták mérni a sérüléseit, majd el is látták azt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top