nlc.hu
Szabadidő

A Bravo magazin Szerelem, szex & gyengédség rovatáról

„Belém tört a virsli”: az évtized, amikor még tinimagazinokból tanultuk a szexualitást

Egy mai fiatalnak viszonylag egyszerű a dolga, ha a szexualitással kapcsolatban felmerül benne olyan kérdés, amit sem a szüleinek, sem a tanárainak nem akar feltenni: a Google jó barát. A 90-es években azonban a legjobb megoldás soka számára az volt, ha írtak a Bravo magazin Szex, szerelem & gyengédség rovatának.

Persze akkor a tanácskérő levelek még nem online érkeztek, hanem a posta szállította őket, és a sürgős válaszadást az sem segítette, hogy a rovatot vezető Szentmihályi Károly pszichológus saját bevallása szerint havi sokszáz levelet kapott, és mivel nem napilapról volt szó, a nyomdai átfutás is tekintélyes időt vett igénybe. Szentmihályi azonban a sürgős problémákra másképp tekintett, és amennyiben valaki mellékelt számára felbélyegzett válaszborítékot, direktben adott neki hasznos tanácsot.

Bár a rovatra azok, akik a 90-es években voltak fiatalok leginkább a szupernaiv, a szexuális műveltség teljes hiányáról árulkodó levelek miatt emlékeznek, amiken annak idején sokat nevettünk, mai szemmel nézve kimondottan sok drámai levél kapott helyet szexuális zaklatásokról, családon belüli bántalmazásokról. Persze az évtized trolljai már akkoriban azzal szórakoztak, hogy vad kamusztorikat írtak, hogy bekerülhessenek a rovatba, amiket Szentmihályi általában kiszúrt, és szándékosan szigorú vagy épp vicces válasszal tette helyre a beküldőjüket.

Szentmihályi Károly

Szentmihályi Károly ma már nem szexuális tanácsadással foglalkozik (forrás: Szentmihályi Károly)

A pszichológus jellemzően tényleg hasznos és elgondolkodtató tanácsokat adott, bár a Telex egy tavaly megjelent (az apropót a régi Bravo magazinok Arcanumos megjelenése adta) cikkében azért rávilágított arra, hogy azokban az esetekben, amikor az olvasók homoszexualitással kapcsolatos kérdésekkel fordultak Szentmihályihoz, már erősen megkérdőjelezhető haszonnal bíró, sőt mai szemmel talán kimondottan előítéletesnek ható válaszokat adott.

Mivel épp 90-es évek nosztalgiahetet tartunk, és a Szex, szerelem & gyengédségre mindannyian a legvadabb sztorik miatt emlékezünk, ezekből idéznénk fel néhányat a rovat legszebb éveiből korábbi best of anyagainkból.

Bravo

A magazin Szerelem, szex & gyengédség rovata igazi kincsesbánya volt

A virsli

Három napja egy kis baleset történt önkielégítés közben. Baromfivirslivel szoktam végezni. Nagyon szégyellem magam, senkinek se merem elmondani, orvoshoz se merek menni. Olyan ciki leírni is, de végül is ezért írok önnek végső elkeseredésemben. Ugyanis a virsli belém tört, mivel a legjobb pillanatban rám nyitottak, de nem vették észre, hogy mit csinálok. Sehogy sem tudtam kiszedni, próbáltam már mindenhogy. Már amikor leülök, felizgulok, de nem elégít ki. Nagyon félek, mi lesz, ha nem tudom kivenni.

Problémás menstruáció

13 éves fiú vagyok. Szokatlan problémával fordulok Önhöz. Elég fejlett fiú vagyok, de még nem jött meg a menstruációm. Szüleimnek nem merek szólni róla, és orvoshoz sem merek fordulni. Mi lehet ennek az oka? Beteg vagyok?

Szexi fecskék

Az osztályunk ablakában egy fecskefészek van, és arra lettem figyelmes, hogy párzás van. Annyira felizgatott a dolog, hogy az 501-esemről lepattogtak a gombok. Azt hiszem, a tanárnőm nem vette észre a történteket, de ki kellett kéredzkednem a WC-re, hogy kielégítsem magam. Ön szerint normális ez a dolog?

Kreatív védekezés

Kitalálta, hogy pólóval helyettesítsük a cottont. Benne voltam. A pólóval viszont nem tudott belém hatolni. Mivel többször próbálta, és a póló nélkül nem hagytam, abbahagytuk. Kérem írja meg, hogy ez az én hibám volt-e, hogy pólóval nem sikerült belém hatolni.

Az aggódó szűz

Immár 3 éve rendszeres úszóedzést folytatok. Valahol hallottam, hogy ha nagyon megerőltetem magam, akkor a szűzhártyám átszakadhat. Igaz-e ez, tehát szűz vagyok-e még? (Ugyanis sokszor elég kemény az edzés.)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top