nlc.hu
Szabadidő

Ismét megmutatta magát a börzsönyi vadmacska

„Nem vagyok duci, csak téli bundát viselek!” – ez a vadmacska szívesen pózol a kameráknak

Miatta is fontos, hogy védjük az erdőinket.

Szűk másfél évvel ezelőtt, 2022 szeptemberében volt, hogy a Börzsönyben egy vadmacska megmutatta magát a kameracsapdának, amit néhány hónapja alaposabban is megvizsgált. Most egy kicsit ducibbnak tűnik, mint pár hónapja, de ez csak a téli bunda miatt van így, emeli ki Facebook-posztjában a Duna-Ipoly Nemzeti Park.

„A vadmacska (Felis silvestris) számára kiemelten fontos, hogy megőrizzük a természetes, nagy kiterjedésű összefüggő erdőket. Fontos számukra, hogy az erdők változatos szerkezettel rendelkezzenek, ami nemcsak gazdag táplálkozó helyeket, de kiváló búvóhelyeket is nyújt számukra. Ezért a megkezdett természetvédelmi erdőkezeléseket; lékek, változatos holta-formák, mikro-élőhelyek kialakítását a LIFE4OakForests projekt keretében idén is folytatjuk” – tették hozzá.

Mint korábban írtuk, a vadmacska-populációk száma alacsony Magyarországon. Többnyire az Északi- és a Dunántúli-középhegységben, Belső-Somogyban, a Dunántúli-dombság, a Mecsek és a Villányi-hegység, valamint a Körösök vidékén, a Dráva és a Tisza ártéri területeiről ismert.

A 2021-ben indított Vadmacska Fajmegőrzési Program az 1974 óta védett, 2012-óta fokozottan védett, veszélyeztetett faj kutatását, fennmaradását és védelmét tűzte ki célul. Küldetése a vadmacska védelme, genetikai tisztaságának feltérképezése, rejtőzködő életmódjának tanulmányozása a Pilis, a Visegrádi-hegység és a Budai-hegység területén.

A program keretében a szakemberek kihelyezett vadkamerák segítségével vizsgálják a vadmacskák előfordulását, a populációkat és a megfigyelhető hibridizációt. A kutatás fontos eleme a genetikai vizsgálathoz szükséges szőrminták és gázolásból származó tetemek gyűjtése, elemzése, továbbá a hosszú távú elképzelések között egy szaporító állomás felállítása is szerepel.

Börzsönyi vadmacska

Fotó: Duna-Ipoly Nemzeti Park/Facebook

(via hvg.hu)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top