nlc.hu
Szabadidő

Ellenőrizte a vadkamerát egy vadmacska a Börzsönyben

Alaposan megvizsgálta a vadkamerát a börzsönyi vadmacska – videó

Ennek a szemfüles vadmacskának semmi sem kerüli el a figyelmét.

„Továbbra is jól érzi magát az elkerített projektterületen élő, fokozottan védett vadmacska. Kíváncsian szemléli a projekt során bevezetett monitoring eszközöket, valamint szívesen használja a 2019-ben a területre kihelyezett fekvő holtfát” – számolt be Facebook-oldalán a Duna-Ipoly Nemzeti Park.

Hozzátették, mióta az állat 2022. szeptember 26-án megjelent kameráik előtt, rendszeresen jelen van a területen legalább két kifejlett egyed, sőt 2023 nyarán két vadmacska kölyök is nevelkedett ezen a területen.

Mint korábban írtuk, a vadmacska-populációk száma alacsony Magyarországon. Többnyire az Északi- és a Dunántúli-középhegységben, Belső-Somogyban, a Dunántúli-dombság, a Mecsek és a Villányi-hegység, valamint a Körösök vidékén, a Dráva és a Tisza ártéri területeiről ismert.

A 2021-ben indított Vadmacska Fajmegőrzési Program az 1974 óta védett, 2012-óta fokozottan védett, veszélyeztetett faj kutatását, fennmaradását és védelmét tűzte ki célul. Küldetése a vadmacska védelme, genetikai tisztaságának feltérképezése, rejtőzködő életmódjának tanulmányozása a Pilis, a Visegrádi-hegység és a Budai-hegység területén.

A program keretében a szakemberek kihelyezett vadkamerák segítségével vizsgálják a vadmacskák előfordulását, a populációkat és a megfigyelhető hibridizációt. A kutatás fontos eleme a genetikai vizsgálathoz szükséges szőrminták és gázolásból származó tetemek gyűjtése, elemzése, továbbá a hosszú távú elképzelések között egy szaporító állomás felállítása is szerepel.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park mostani posztjában a szakemberek hangsúlyozzák, hogy a vadmacska számára kiemelten fontos, hogy megőrizzük a természetes, nagy kiterjedésű összefüggő erdőket. Fontos számukra, hogy az erdők változatos szerkezettel rendelkezzenek, ami nemcsak gazdag táplálkozó helyeket, de kiváló búvóhelyeket is nyújt számukra. Ezért a megkezdett természetvédelmi erdőkezeléseket; lékek, változatos holta-formák, mikro-élőhelyek kialakítását a LIFE4OakForests projekt keretében idén télen is folytatják.

A vadmacskák nehezen tűrik az erdő bolygatását, a zavarást, például ha egyesek illegális technikai sportokat űznek az erdők területén.

A faj fennmaradásának további veszélyeztető tényezője az erdők feldarabolódása, valamint a kivadult házimacskák. A házimacskák nemcsak a faj genetikai elszegényedése miatt veszélyesek, hanem versengenek a táplálékért és a legjobb búvóhelyekért, valamint betegségeket adhatnak át a vadmacskáknak.

Vadmacska a Tripsdrill vadasparkban, a baden-württembergi Cleebronnban 2018. november 19-én.

Vadmacska a Tripsdrill vadasparkban, a baden-württembergi Cleebronnban 2018. november 19-én. (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top