nlc.hu
Szabadidő

Stewardessből légitársaság-elnök

Stewardessként kezdte, a légitársaság elnöke lett

Az pedig csak hab a tortán, hogy ő az első női elnöke a japán légitársaságnak.

A Japan Airlines Tottori Micukót, a légitársaság volt légiutas-kísérőjét nevezte ki elnöknek, ráadásul az exstewardess – ezzel a pozícióval – a légi cég első női elnöke lett. Mint az MTI írja, Tottori 1985-ben csatlakozott a légitársasághoz utaskísérőként, 2024 április elsején pedig a jelenlegi elnök-vezérigazgatót, Akaszaka Jujit váltja a székében.

Misuko Tottori ,

Tottori Micukó, a Japan Airlines első női elnöke – Forrás: Reuters 2 videó / YouTube

„Vannak olyan női munkavállalók, akik nehézségekkel küzdenek a karrierépítés során, vagy meghatározó életszakaszon mennek keresztül. Remélem, hogy az elnöki kinevezésem bátorítja őket, vagy erőt ad nekik a következő lépés megtételéhez” – fogalmazott Tottori.

Az új elnöknő éppen akkor lépett be a légitársasághoz, amikor Japán legsúlyosabb repülőgép-balesete történt. A Japan Airlines Tokióból Oszakába tartó Boeing 747-es repülőgépe 1985. augusztus 12-én zuhant le, a világ egyik legtöbb áldozatot követelő balesetében 520 ember vesztette életét, a katasztrófát csodával határos módon négyen túlélték. „Még mindig mélyen él bennem az akkori döbbenet. Nagyon erős felelősségtudat alakult ki bennem, hogy továbbadjam a repülésbiztonság fontosságát a fiatalabb generációknak. A biztonság egy légitársaság alapja, én pedig még erősebb meggyőződéssel fogok dolgozni a biztonságos működésért” – jelentette ki Tottori, hozzátéve, hogy a légitársaságok biztonságát tartja a legfőbb prioritásnak.

A Japan Airlines egyébként azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2026 márciusig a nők aránya elérje a 30 százalékot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top