nlc.hu
Szabadidő

Minden, amit a boulderingről tudni kell!

Mi az a bouldering, és miért érdemes kipróbálni?

Egyre több embertől hallod, hogy eljárnak mászóterembe és milyen jól érzik maguk? Látod, hogy egyre izmosabbak és erősebbek? Vágj bele te is!

Nem is olyan régen a bouldering kifejezés a személyi edzőket és a fitneszgurukat is zavarba hozta volna, míg a sziklamászás az extrém sportolók számára volt fenntartva. Az idő múlásával ez is megváltozott. Ami korábban a perifériánkon homályba vesző tevékenység volt, mára az egyik legnépszerűbb közösségi sporttá vált. A bouldering forradalma javában zajlik, és sok más fitneszrajongóhoz hasonlóan talán már mi is fontolóra vettük, hogy kipróbáljuk.

Fiatal nő bouldering közben.

A boulderezés azon ritka sportok egyike, amely legalább annyira szórakoztató, mint amennyire jót tesz nekünk. Nem csak egy lehetőség a barátokkal való szocializálódásra, hanem egy gyilkos edzés is. Kevés olyan tevékenység van, amely hatékonyabban és eredményesebben teszteli a fogás- és törzserőnket, mint a bouldering.

A bouldering állóképességet, erőt, gyorsaságot és problémamegoldó képességet igényel. Míg a meditáció képes összehangolni az elmét, testet és lelket, a boulderezés ugyanezt teszi, mivel az agynak össze kell hangolódnia az izmokkal. De mielőtt belevágnánk, van néhány dolog, amit tudnunk kell.

Mi a különbség a boulderezés és a sziklamászás között?

Sziklamászás során egy többnyire függőleges falat mászunk meg egy kötéllel és a testünkre erősített hevederrel. A bouldering során úgy mászunk meg egy falat, hogy alattunk csak egy szivacsszőnyeg van (ezért a plusz adrenalinszint). A heveder által nyújtott védelmi lökésnek köszönhetően a mászófalak általában sokkal magasabbak, és a hangsúlyt az állóképességre helyezik. A boulderpályák gyakran sokkal rövidebbek, és a kihívás a problémamegoldásban rejlik, mivel az elme és a test edzése egyaránt kulcsfontosságú, ha meg akarjuk találni a legjobb útvonalat.

Falmászó elembe kapaszkodó kezek.

Mennyire kell fittnek lennünk a boulderezéshez?

A kezdők számára a boulderezés ijesztő lehet, mivel a sport meglehetősen magas szintű kondíciót és atletikusságot igényel. A kunsztok (így nevezik a bouldering pályákat) teljesítéséhez gyakran erőteljes mozdulatokat kell végeznünk, amelyekhez felsőtest- és törzserőre van szükség. Eközben a jó koordináció és egyensúly is elengedhetetlen a falon való kontroll megtartásához.

Mindezek alapján, amíg egy kicsit is fittek vagyunk, alkalmasak vagyunk a boulderezésre. A legtöbb központban a könnyűtől a nehézig terjedő kunsztokat találunk, ami azt jelenti, hogy szó szerint felküzdhetjük magunk a csúcsra.

Hogyan kezdjünk bele?

A legegyszerűbb, ha barátokkal kezdjük el. A boulderinget leginkább társasági tevékenységként lehet élvezni, és a barátokkal való együttlét remek módja annak, hogy leküzdjük a kezdeti zavarodottság nagy részét, amely egy új sport kipróbálásával jár. Az edzőtermekhez hasonlóan a boulderezés is remek módja annak, hogy új embereket ismerjünk meg, ezért ne adjuk fel, ha barátaink nem olyan lelkesek, mint mi.

3 barát a bouldering teremben.

Mire van szükségünk?

Míg a sziklamászáshoz kiterjedt biztonsági felszerelésre van szükség, beleértve a hevedert, a biztosítókötélzetet és a speciálisan erre a célra tervezett felszerelést, addig a boulderezéshez igazából csak néhány jól tapadó cipőre van szükség. Bár akárcsak egy bowlingpályán, a legtöbb boulderedzőteremben bérelhetünk cipőt.

Ettől eltekintve, néhány lenge ruhadarab elengedhetetlen, tekintve, hogy a boulderezés milyen megerőltető erőfeszítést igényel. A bouldering ruházatnak elég bőnek kell lennie ahhoz, hogy ne akadályozza a mozgást, de elég szűknek ahhoz, hogy ne akadjon bele semmibe.

Jó testmozgás-e a boulderezés?

Ha valaha is láttunk már boulderinget, akkor tudjuk, hogy milyen nehéz lehet, és hogy a törzs és a felsőtest erejének, valamint a mentális képességek kimerítő próbája. A nyilvánvaló izomépítő előnyök mellett, amelyeket szinte bármilyen törzsizomzat-égető edzés biztosít, a kutatások szerint a bouldering növelheti az izmok állóképességét és a hajlékonyságot. A fizikai előnyökön kívül a bouldering a mentális egészséget, a problémamegoldó készséget és a kommunikációs készséget is javíthatja.

(Forrás: Men’s Health, Fotó: Getty Images )

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top