nlc.hu
Szabadidő

Iparcikkek javítására ösztönöz cseréjük helyett az EU

Ügyes módszerekkel venne rá minket az EU a csere helyetti javításokra

Az Unió döntéshozói utalványokkal, áfacsökkentéssel, sőt tanfolyamokkal is ösztönöznék az iparcikkek javítását, kidobásuk helyett.

Pénteken előzetes megállapodást kötött az Európai Parlament és a miniszterekből álló Tanács az iparcikk javítás irányelveiről. A tervezetet még mindkét testületnek hivatalosan is el kell fogadnia, de az már csak formaság. A deal értelmében törvényes jótállási időszakon belül az eladóknak előnyben kellene részesíteniük a javítást, ha az olcsóbb vagy azonos költségű, mint az áru cseréje. Kivétel, ha a szerelés nem kivitelezhető vagy a fogyasztónak kényelmetlen – írja a Telex.

A két testület abban is egyetértett, hogy

Ügyes módszerekkel venne rá minket az EU a csere helyetti javításokra

a termék javítása egy évvel meghosszabbítja a garanciát is.

A fogyasztóknak a garancia lejárta után is joguk lenne kérni a javítást olyan termékeknél, mint a mosógépek, porszívók, okostelefonok és kerékpárok. A javítást vonzóbbá tenné, hogy a gyártók a javítás idejére cserekészüléket adhatnának kölcsön.

Az előírás részeként a független javítóműhelyek és felhasználók ésszerű áron hozzáférhetnének minden pótalkatrészhez, javítási információhoz és szerszámhoz. A gyártókat eltiltanák attól, hogy kizárólagossági szerződésekkel, hardveresen vagy szoftveresen akadályozzák a javítást. Azt sem akadályozhatnák, hogy a műhelyek például három dimenziós

nyomtatóval készült pótalkatrészeket használjanak.

A fogyasztókat online segítenék a helyi javítóműhelyek és a felújított termék kereskedőinek megtalálását. A tagállamoknak legalább egy intézkedéssel ösztönözniük kellene a javításokat. Ez lehetne utalvány, olcsóbb áfa, tájékoztató kampány, közösségi műhely vagy tanfolyam is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top