nlc.hu
Szabadidő

Rekorder híd Sátoraljaújhelyen

A világ leghosszabb gyalogos kötélhídja épül Magyarországon, üvegpadló is lesz rajta

Világszenzációnak számít a sátoraljaújhelyi építmény.

Van egy olyan csúcsépítmény, ami rekorder és éppen Magyarországon található: nálunk van a világ leghosszabb gyalogos kötélhídja, ami több mint 700 méter hosszú. Ezzel beírhatja Magyarország magát a rekordok-könyvébe. Mint a Tények Plusz riportjából kiderül, sátoraljaújhelyi Nemzeti Összetartozás hídja lassan teljesen elkészül. Kelet-Magyarországon, a szlovák határtól néhány kilométerre turistalátványosság céljából épült fel a többszáz tonnás világrekorder híd. “Különlegessége, hogy nem egy függőhíd, hanem egy kötélhíd az, amin át lehet majd menni” – mondta el Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere.  

Nemzeti Összetartozás-hídja,

Forrás: TV2 / Tények Plusz – videó

A híd fémből készült, 6 acélsodronykötél tartja óriási magasságban, a levegőben a két hely között, ettől világszinten is több szempontból egyedi. „Ezzel a technológiával Magyarországon, de a hosszát figyelembe véve a világon ez a leghosszabb épített ilyen fajta híd, tehát ez egyedi, rekordhíd” – hangsúlyozta a polgármester.

A Szár-hegyet és a Várhegyet összekötő kötélhíd nem csak lélegzetelállító, de bizonyos esetekben még a turistáknak is kihívást jelent, hiszen aki csak egy kicsit is fél a magasságtól, biztosan nem mer majd átmenni rajta. Ami a biztonságát illeti, ez egy stabil híd, nem fog kilengeni nagy szél esetén.

Nemzeti Összetartozás-hídja,

Forrás: TV2 / Tények Plusz – videó

A Nemzeti Összetartozás-hídjának a terve amúgy már évekkel ezelőtt kész volt, már akkor az volt  cél, hogy a 14 ezer lakosú Sátoraljaújhelyen világrekordot állítsanak fel a kötélhíddal. Először úgy tűnt, ez könnyen sikerülhet, de aztán váratlanul a csehek is léptek: Dolni Moravában felépítettek egy 721 méteres függőhidat. Az elsődleges tervek szerint ez a hossz meghaladta a magyar híd méretét. Egy ideig úgy tűnt, nem lesz világrekorder a magyar. Később azonban kiderült, hogy a cseh építészek a híd rögzített, 2 oldali talajjáró felületét is beleszámolták a híd hosszába, így végül a felépített magyar híd hosszabb lett. 

Nemzeti Összetartozás-hídja,

Forrás: TV2 / Tények Plusz – videó

A híd – amelynek a közepére hatalmas üveglapok kerülnek – a tervek szerint április környékén készülhet el teljesen, és legkésőbb nyár elejétől már végigmehetnek rajta a látogatók.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top