nlc.hu
Szabadidő

Meglepő Grammy-díjak

12 híresség, akiről nem gondolnád, hogy Grammy-díja van

Tudtad, hogy Bill Clinton, Sophia Loren és Mihail Gorbacsov is kapott Grammy-díjat? Ráadásul közösen...

Vasárnap este 66. alkalommal adják át a zenei világ legjelentősebb elismerését, a Grammy-díjakat, ahol az előző év – egészen pontosan ezúttal a 2022. október 1-től 2023. szeptember 15-ig tartó időszak – legjobb felvételeit, kompozícióit és előadóit jutalmazzák. A díjat a múltban azonban számos olyan híres ember is megkapta, akiket elsősorban nem a zeneiparban végzett tevékenységük miatt ismer a világ. 

Barack Obama 

Barack Obama volt amerikai elnök a  Dreams From My Father és a The Audacity of Hope: Thoughts on Reclaiming the American Dream című könyveinek hangoskönyv változataiért is elnyerte a díjat a Legjobb hangoskönyv, narráció vagy történetmesélő felvétel kategóriában. 2022-ben az Egy ígéret földje (A Promised Land) című memoárjának hangoskönyve is jelölt volt, ám akkor nem nyert. 

Barack Obama

Barack Obama (Fotó: Arturo Holmes/Getty Images for Netflix)

Michelle Obama

Az egykori first ladynek, Michelle Obamának szintén van Grammy-díja. Ő ugyanabban a kategóriában nyert, mint a férje, 2020-as Így lettem című könyvének hangoskönyv verziójával.

Michelle Obama

Michelle Obama (Fotó: Jim Bennett/Getty Images)

Hillary Clinton

Egy másik volt first lady, Hillary Clinton is ott van a Grammy díjazottjai között. Ő 1997-ben nyerte el az elismerést, It Takes a Village című, az amerikai gyerekek jövőjéről szóló könyvének hangfelvételéért.

Hillary Clinton

Hillary Clinton (Fotó: Paolo Blocco/WireImage)

Joaquin Phoenix

Joaquin Phoenix 2005-ben A nyughatatlan című életrajzi filmben alakította a főszereplő Johnny Cash-t. A produkció filmzenéjét Legjobb válogatásalbum vizuális médiához kategóriában ismerték el Grammy-díjjal. 

Joaquin Phoenix

Joaquin Phoenix (Fotó: Carlos Alvarez/Getty Images)

Tia Carrere

A szintén elsősorban színésznőként ismert Tia Carrere két alkalommal, 2007-ben és 2008-ban is elnyerte a Grammy-díjat, mégpedig a Legjobb hawaii zenei album kategóriában, Hawaiiana, valamint ‘Ikena című lemezeivel, melyeken hawaii nyelven énekel.

Tia Carrere

Tia Carrere (Fotó: Amy Sussman/WireImage)

Whoopi Goldberg 

Whoopi Goldberg még 1985-ben kapta meg a Grammy-díjat, mégpedig a Legjobb komédiai felvétel kategóriában, Whoopi Goldberg—Original Broadway Show Recording című lemezéért. A sztár azon kiemelkedő művészek egyike, akik elérték az EGOT-státuszt, vagyis a szórakoztatóipar mind négy legnagyobb presztízsű elismerését, így az Oscar-díjat, az Emmy-díjat, a Grammy-díjat, valamint a színházi világ Oscarját, a Tony-díjat is megkapták. 

Whoopi Goldberg

Whoopi Goldberg (Fotó: Dia Dipasupil/Getty Images)

Kate Winslet

Kate Winslet már „csak” egy Tony-díjra van az EGOT-státusztól, hiszen Oscar- és Emmy-díja – valamint három BAFTA és öt Golden Globe-díja – mellett Grammy-díjjal is büszkélkedhet. Ez utóbbit 2000-ben a Listen to the Storyteller című hangoskönyvért kapta, a Legjobb prózai album gyerekeknek kategóriában. 

Kate Winslet

Kate Winslet (Fotó: Mike Marsland/WireImage)

Bill Clinton, Sophia Loren és Mihail Gorbacsov

Bill Clinton, Sophia Loren és Mihail Gorbacsov közösen kaptak Grammy-díjat 2004-ben, a Legjobb prózai album gyerekeknek kategóriában a Wolf Tracks és a Peter and the Wolf című albumokért. A produkció Szergej Prokofjev Péter és a farkas című zenekari kompozícióját ötvözte Jean-Pascal Beintus francia zeneszerző Wolf Tracks című szerzeményével. Az angol nyelvű Péter és a farkas narrátora Sophia Loren, a Wolf Tracks-é pedig Bill Clinton, míg az Epilógust Mihail Gorbacsovval rögzítették, aki oroszul beszélt. 

Bill Clinton, Sophia Loren és Mihail Gorbacsov

Bill Clinton, Sophia Loren és Mihail Gorbacsov (Fotók: Getty Images)

Steve Jobs

Steve Jobsot 2011-ben bekövetkezett halála után, posztumusz tiszteletbeli Grammy-díjjal ismerték el. A díjat azért kapta, mert az olyan termékekkel, mint az iPodok vagy az  iTunes alapjaiban változtatta meg mindannyiunk zenefogyasztási és -hallgatási szokásait.

Steve Jobs

Steve Jobs (Fotó: Justin Sullivan/Getty Images)

Carrie Fisher

A 2016-ban elhunyt Carrie Fishert szintén posztumusz tüntették ki a díjjal, mégpedig a A hercegnő naplója című emlékiratának hangoskönyv változatáért, a Legjobb hangoskönyv, narráció vagy történetmesélő felvétel kategóriában.

Carrie Fisher

Carrie Fisher (Fotó: Paul Archuleta/FilmMagic)

via 1, 2

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top