nlc.hu
Szabadidő

Nyolc éves kisfiú győzött a sakkversenyen

Történelmet írt a nyolcéves kisfiú, aki legyőzte a 37 éves sakkmestert

Egy nyolc éves kisfiú lett a világon a legfiatalabb, aki egy szervezett verseny keretében legyőzött egy több évtizednyi tapasztalattal rendelkező sakkmestert. A fiatal versenyző legnagyobb álma, hogy egy napon majd világbajnok legyen.

A csodagyerek. Így nevezik a mindössze 8 éves Ashwath Kaushikot, aki történelmet írt azzal, hogy ő lett a legfiatalabb játékos, aki egy versenyen keretében belül valaha is legyőzött egy nagy sakkmestert. A Szingapúrban élő kisfiú a svájci Burgdorfer Stadthaus Openen győzte le a 37 éves háromszoros aranyérmes Jacek Stopát. Az első rekordot még a múlt hónapban állította fel az akkor nyolcéves Leonid Ivanovic, azonban Ashwath öt hónappal fiatalabb, így jelenleg ő vette át a lista vezetését. 

Nagyon izgalmasnak és egyben elképesztőnek éreztem. Büszke voltam a játékomra, különösen azért, mert egy ponton rosszabbul voltam, de sikerült időközben visszatérnem

– mesélte a fiú, miután legyőzte az ellenfelét. 

sakktábla

Egy nyolc éves kisfiú győzte le a 37 éves sakkmestert (Fotó: Pexels)

Ashwath 2015-ben született Indiában, tehetségére pedig hamar felfigyeltek, pláne miután világszerte számos ifjúsági tornát megnyert. 2022-ben már a 8 éven aluliak világbajnoka lett. A nemrég lezajlott svájci tornán 12. helyen végzett. A kisfiúval szemben azonban továbbra is nagyok az elvárások, hiszen rengeteget várnak tőle még annak ellenére is, hogy ellenfelei több évtizednyi tapasztalattal rendelkeznek. A lapnak adott interjúban a kisfiú édesapja úgy nyilatkozott, miszerint sem ő, sem pedig a felesége nem sakkozott soha, így nagy meglepetés volt számukra, hogy fiuk ekkora tehetség. Elmondásuk alapján Ashwath napi 7 órát tölt gyakorlással, ami láthatóan meg is hozta az eredményét. 

„Szürreális, mivel a családunkban nem jellemző a sport hagyománya. Így minden egyes nap egy új felfedezés. Néha meg is botlunk, hogy megtaláljuk a számára megfelelő utat” – mondta édesapja, Kaushik Sriram a CNN-nek. 

A legnagyobb álma, hogy egy napon majd világbajnok lehessen

Ashwath Kaushik mindössze 4 éves volt, amikor megismerkedett a játékkal és elkezdett sakkozni. Kezdetben pusztán egyfajta hobbiként/szórakozásként tekintett rá, majd szülei megmutattak neki egy online platformot, amely kifejezetten gyerekeknek szólt, célja pedig az volt, hogy jobban megismerjék a játékot. A fiú nem sokkal később beleszeretett és órákat töltött a képernyő előtt, hogy gyakorolhasson. Ez volt az a pont, amikor szülei megajándékozták egy igazi sakktáblával, és ezzel egy időben sorra győzedelmeskedett szülei, na meg persze nagyszülei felett is. Édesanyja részben a koronavírus-járványnak tulajdonítja fia drasztikus fejlődését, ugyanis sokakhoz hasonlóan, Ashwathnak is otthon kellett maradnia, így több ideje volt a gyakorlásra is. Ezt követően edzővel kezdett el dolgozni, hétvégente pedig napi nyolc órát gyakorol, mindezt az iskolai teendői mellett. 

Ashwath arra a kérdésre, hogy mi szeretne lenni, ha nagy lesz, egyből határozott válasszal felelt: „Világbajnok.” Persze a fiatal versenyző hozzátette azt is, miszerint sok időbe fog telni és a siker nem fog könnyen jönni. Tekintettel a gyors fejlődésére, minden esélye megvan rá, hogy egy napon világbajnokként ünnepeljék.

Annak ellenére, hogy a fiú élete közel sem hétköznapi, elmondása alapján minden más tekintetben hasonlít kortársaira. A szabadidejét Legóval, kerékpározással és barátaival tölti, akik mindenben támogatják. A fiú előtt még hatalmas sportkarrier állhat, ő pedig izgatottan várja, hogy átadhassa tudását a testvérének is. Négyéves bátyját ugyanis idősebb testvére szenvedélye ihlette, és már most hatalmas érdeklődéssel figyeli Ashwath gyakorlását.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top