nlc.hu
Szabadidő
Újrakötik az emberbőrbe kötött könyvet a Harvardon

90 év után kicserélték az emberbőrbe kötött könyv bőrkötését a Harvardon

„Egy lélekről szóló könyv megérdemli, hogy emberi kötést kapjon: ezt a bőrdarabot egy nő hátából vettem” – nyilatkozta annak idején a szerző.

Etikai megfontolásokból a Harvard Egyetem úgy döntött, hogy a birtokukban lévő kötet, Arséne Houssaye Des destinées de l’âme (A lélek sorsa) című műve nem maradhat náluk az eddig megszokott formájában, az emberbőrből készült kötésben. A könyvből egy olyan példány állt rendelkezésükre, amit a szerző egy orvos-könyvgyűjtő barátjának, Ludovic Boulandnak adott ajándékba annak idején. Mivel a könyv a lélekről szól, úgy gondolta, hogy megérdemli, hogy emberi kötést kapjon, és egy nő hátából vette az ehhez szükséges bőrt – írja a 444.

Könyvtár

Képünk csak illusztráció (fotó: Getty Images)

A Harvard közölte, kutatásokat végeznek Bouland és a névtelen női beteg vonatkozásában, amihez a francia hatóságokkal is konzultálnak, mivel szeretnék elérni az emberi maradványok végső, tiszteletteljes elhelyezését. A könyv már 1934-ben a Harvard könyvtárához került, amikor egy öregdiák letétbe helyezte náluk. Húsz évvel később, az özvegy halálakor nekik ajándékozta a kötetet.

A Harvard jelezte, hogy ezen felül még több olyan esetet találtak, ahol a könyvtár gondozási gyakorlata nem felelt meg az etikai normáknak. Évtizedekkel ezelőtt például a gyűjteményük gondozásával megbízott diákokat szándékosan bosszantották azzal, hogy ki kellett kölcsönözniük a könyvet anélkül, hogy közölték volna velük, hogy a kötése emberi maradványokból készült.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top