nlc.hu
Szabadidő

Magyarország legszebb pallóösvényei

Séták a lápi világban – Magyarország legszebb pallóösvényei

Alábbi gyűjtésünkben a Természetjáró.hu segítségével összeszedtük Magyarország legjobb cölöpsétányait. Van köztük, amiről függőágyban fekve vizslathatjuk a susnyában kószáló bivalyokat, akad mély patakárok partján kialakított „deszkabalkon” és tutajjal átjárható részt tartalmazó pallósor is.
több mint 20 éve újra működnek Tata karsztforrásai

A Magyarország nagy részén terpeszkedő alföldi táj valaha a folyók, az árterek és a mocsarak világa volt. A hajdani vízi világ buja képét mára csak a gátak közé szorított árterek egy-egy apró foltja őrzi, ahol az időszakos vízborításhoz alkalmazkodott, áthatolhatatlan növényzet az úr. Többnyire ezekbe a sűrű szövetű, zöld „útvesztőkbe” engednek betekintést a pallóösvények, amelyekről a vizes élőhelyek pezsgő élővilágát is megfigyelhetjük. A pallósorok látogatásához a nyári félévben rovarriasztó spray használata, az élővilág fürkészéséhez pedig a távcső nélkülözhetetlen eszköz.

Alábbi gyűjtésünkben összeszedtük Magyarország legjobb cölöpsétányait. Van köztük amiről függőágyban fekve vizslathatjuk a susnyában kószáló bivalyokat, akad mély patakárok partján kialakított „deszkabalkon” és tutajjal átjárható részt tartalmazó pallósor is.

Cölöpszafari a város központjában

Az alkálisós, a Sárvíz mocsaraként létrejött székesfehérvári Sóstón 7 kilométeres élményösvényt alakítottak ki, amit egy tanösvény játékos elemekkel tarkított állomásai, madármegfigyelő-torony, kilátó és látogatóközpont is színesít. A városi „cölöpszafarin” húsevő növényekről, lápi pócról és egy jó adag madárfajról tudhatunk meg többet úgy, hogy közben meg is figyelhetjük őket.

Szénsavas víz fölött a tatai égeresben

A bányászat okozta több évtizedes leállás után immár több mint 20 éve újra működnek Tata karsztforrásai, és a körülöttük kialakult egyedülálló lápi világhoz különleges tanösvény dukál. A tatai Fényes tanösvény 1 kilométeres pallóútja vízben álló égererdőt, enyhén szénsavas, bugyogó, kristálytiszta vizet, a tófelszínt áttörő facsonkokat tár a látogatók elé, ráadásul vízi játszóteret és kézi erővel hajtható kompot is tartalmaz.

Áruházból a teknősök fészkébe

Budapest határában, egy dunakeszi hipermarket parkolója mögött található az ország egyik legegyedibb cölöpsétánya, a Teknős tanösvény. Az apró, egyébként nem kifejezetten látványos tőzeglápot felfedő pallósor különc építészeti és információs megoldásaival izgalmas élmény annak, aki rászánja a szükséges 1-1,5 órát.

Kertek alján, patak partján

Szinte ismeretlen látványossága Hollókőnek a szórakoztató kialakítású Kertek alja tanösvény, amit a faluszéli patakárok oldalába rögzítettek. A régi paraszti élet kellékeit és hétköznapi momentumait bemutató pallóút 800 méter hosszan, az egykori mosótavak mélyedései között vezet a félhomályos erdőben.

Fapajtákban a bivalyok otthonában

Kétségtelenül a legötletesebb kialakítású cölöpsétány vezet a sándorfali Nádas-tó mocsaras, bivalyok járta mikrouniverzumába. A merengőnek nevezett pihenőépületek az égre, a víztükörre és a mocsaras környezetre is rálátást engednek, utóbbit ráadásul függőágyakban ringatózva szemlélhetjük, de az 500 méteres pallósor végén kilátó is áll.

Szerző: Dömsödi Áron (Természetjáró.hu)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top