nlc.hu
Szabadidő

Kvíz az anyakönyvezhető nevekről

Kvíz: Tényleg anyakönyvezhetők ezek a nevek Magyarországon?

Az anyakönyvezhető nevek listája hónapról-hónapra bővül, és szép számmal találunk benne meghökkentő neveket. Kitalálod, hogy ezek adhatók-e itthon?

Arról, hogy milyen lány- és fiúnevek kerülnek fel az itthon anyakönyvezhető utónevek listájára, a Nyelvtudományi Intézet munkatársai határoznak. Hozzájuk kell kérvényt benyújtani, ha a szülők olyan nevet szeretnének adni születendő gyermeküknek, amelyiket korábban még nem hagytak jóvá.

nevető kislány

A lányok vezetnek

A Nyelvtudományi Intézetbe hónapról-hónapra több tucat kérelem érkezik, a beadott névötletek közül azonban nem mindegyik végzi az adható nevek listájában, hiszen a hozzáértők alapos mérlegelés után el is utasíthatják azokat.

A hivatalos listában a legfrissebb adatok szerint 2622 lánynév és 1970 fiúnév szerepel, ezek közül kell megtalálni a befutót a névkereső szülőknek. Összesen tehát 4592 utónév adható ma Magyarországon, amelyek közül sokról nehéz elhinni, hogy tényleg választható. Márpedig ha valaki kérvényezte, minden bizonnyal azért tette, mert így szeretné hívni a gyerekét…

Ezekből válogattunk most kvízünkben!

Komolyan adhatók ezek a nevek Magyarországon?

Újszülött baba

Mi mutatjuk a meghökkentő neveket, neked pedig nincs más dolgod, csak eldönteni, anyakönyvezhetők-e vagy sem!

Nyitókép: Getty Images – Jose Luis Pelaez Inc

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top