nlc.hu
Szabadidő

Ausztrália és az ABBA

Az ABBA jobban érdekelte az ausztrálokat, mint a Holdra szállás

Ausztrália az a hely, ahol egy Abba tévés különkiadásnak több nézője volt, mint a Holdra szállásnak.

1974-ben egy, négy svéd zenészből álló csoport lépett az Eurovízió színpadára, és történelmet írtak azzal, hogy hazájuk első Eurovíziós győzelmét szerezték meg. Ez a zenekar volt az ABBA. Az ezt követő években a világ egyik legnagyobb popszenzációjává váltak, és a legkedveltebb előadók közé tartoznak. Az ABBA Ausztráliában különösen népszerű volt, és a zenekar szerint az ausztrálok megszállottsága is hozzájárult ahhoz, hogy ekkora sikerük lett nemzetközi szinten. A mai napig óriási rajongótáborral rendelkeznek, több generáció imádja Ausztráliában az ABBÁ-t.

Élet az Eurovízió után Ausztráliában

Ahogy az ABBA eurovíziós győzelme után várható volt, a Waterloo széleskörű sikert aratott Európában, de Afrikában és Amerikában is a top 10-ben szerepelt, Ausztráliában pedig a top 20-ba jutott. A zenekar európai turnéra indult, azonban ez a turné nem volt olyan sikeres, mint remélték, ezért elkezdett terjedni, hogy az ABBA is csak egy újabb egyslágeres csoda.

A következő évben az ABBA újabb albumot adott ki. Ez a saját címet viselő album volt a kezdete az ABBA és Ausztrália közötti különleges kapcsolatnak. Több sláger is megjelent erről az albumról, köztük az I Do, I Do, I Do, I Do, I Do, I Do, amely az ABBA első ausztrál sikere lett. 1975-ben a Mama Mia videoklipjét az ABC Countdown című műsorában mutatták be. Ezt a kislemezt soha nem akarták Ausztráliában kiadni, azonban a műsor házigazdája, Molly Meldrum nyomására megjelent, és rögtön az első helyre került. A Countdown kétségkívül nagy szerepet játszott az ABBA ausztráliai sikerében. Molly és az ABBA szoros kapcsolatot alakított ki a következő években.

Az ABBA Ausztráliában (Forrás: Getty Images)

Az ABBA Ausztráliában (Forrás: Getty Images)

1975-ben az ABBA Fernando című száma 14 egymást követő héten keresztül volt első helyen az ausztrál slágerlistán. Olyan sokáig volt listavezető, hogy Molly Meldrum azzal fenyegetőzött a rádióban, hogy 12 hét után abbahagyja a lejátszását, amivel alaposan kiborította a rajongókat. Az album Ausztráliában annyira az első helyre került, hogy több példányt adtak el belőle, mint a saját hazájukban. Az ABBA ausztráliai népszerűsége világszerte egyre nagyobb figyelmet kapott, és a siker után az ABBA újra kiadta debütáló albumát, a Ring Ringet Ausztráliában, ahol a top 10-be került.

Ausztrália turnéval éri el az ABBA-mániát

1976-ban az ABBA promóciós turnéra indult Ausztráliában, és egy televíziós különkiadást is leadtak, ami annyira népszerű volt, hogy nagyobb nézettséget ért el, mint az 1969-es Holdra szállás. Az ABBA olyan népszerűvé vált Ausztráliában, hogy egyszerre öt kislemezük és négy albumuk volt a top 40-ben. Az ausztrál rajongók legnagyobb örömére az ABBA 1977. február 27-én Sydneyben szállt le egy 11 koncertből álló, négy városon átívelő turnéra. A zenekar nem volt felkészülve arra az óriási káoszra, ami a repülőtéren várta őket: 2000 sikoltozó rajongó őrjöngött, ahogy kiszálltak a repülőből.

Láz volt, hisztéria volt, ováció volt, izzadt, megszállott tömeg volt

– mondta Agnetha 1977-ben. Bár az ABBA attól tartott, hogy csalódást okoznak a rajongóiknak, ez nem volt igaz, és a következő két hétben az ABBA volt a legtöbbet emlegetett téma Ausztráliában. Volt olyan nap, amikor több koncertet is tartottak, közben egy stáb követte a zenekart, akik dokumentumfilmet forgattak róluk, amelyet később az év folyamán adtak volna le (ABBA: The Movie).

Az első sydney-i fellépésük estéjén szakadó eső zúdult a koncert helyszínére, az ABBA azonban így is színpadra lépett, és annak ellenére fantasztikus bulit tartottak, hogy a színpad csúszott a lábuk alatt az esőtől. Az ABBA slágert sláger után adott elő, a ráadásban pedig a közönségkedvenc Dancing Queen is elhangzott.

Malcolm Fraser ausztrál miniszterelnök egy ABBA-koncerten Melbourne-ben, a Sidney Myer Music Bowlban, 1977. március 18-án. Feleségével, Tammie-vel és lányaival, Angelával és Phoebe-vel. (Fotó: Central Press/Getty Images)

Malcolm Fraser ausztrál miniszterelnök egy ABBA-koncerten Melbourne-ben, a Sidney Myer Music Bowlban, 1977. március 18-án. Feleségével, Tammie-vel és lányaival, Angelával és Phoebe-vel. (Fotó: Central Press/Getty Images)

A vég kezdete

Az ABBA ausztráliai turnéja diadalmas volt. Több mint 150 ezer rajongó előtt léptek fel, és még többen vártak kint, hogy kedvenc dalaikat hallgassák. Négy város 11 koncertje után, 13 őrült napba zsúfolva, az Abba elhagyta Ausztráliát – és soha többé nem tért vissza. Legnagyobb diadalának pillanata jelentette a vég kezdetét Ausztrália és az ABBA lángoló szerelmi kapcsolatának 1977 vége felé. Előtte azért méltó módon két ausztrál film – a Priscilla, a sivatag királynője és a Muriel esküvője – volt az, ami az ABBÁ-t visszahozta a nemzeti köztudatba a ’90-es évek közepén.  

40 évvel később Lyngstad az egész zenekar nevében beszélt, amikor azt mondta: „Mindig is nagyon szerettem az ausztráliai rajongóinkat és az ő csodálatos támogatásukat… Nyilvánvalóan nem számít, hogy a világ melyik pontján vagy, ha az emberek szeretik a zenédet, az átlépi a határokat és meghódítja a szíveket. Saját élete van. Mérhetetlenül hálásak vagyunk.”

Források: 1, 2, 3, 4

Ezt olvastad már?

ABBA 50

Ez is érdekelhet Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top