nlc.hu
Szabadidő

Ha befogod a kecskét, ingyen a tiéd lesz

Polgármester: Mindenki kaphat kecskéket, ha vállalja, hogy befogja és elviszi őket

Egy olasz sziget vadkecske túlszaporodása ellen sajátos módszerrel küzd a helyi polgármester: legálisan megtarthatja a kecskéket az, aki vállalja, hogy befogja és elviszi őket.

A Szicíliai északi részéhez közel fekvő Alicudi sziget polgármestere, Riccardo Gullo szokatlan módszerrel küzd e szigeten elszaporodó vadkecskék ellen: engedélyt adott arra, hogy bárki megtarthassa őket, feltéve, hogy sikerül neki az elfogásuk – írja a UPI.

Alicudiban nagyjából száz ember él, viszont a vadkecske populáció száma az emberekét már jócskán meghaladta: egy emberre nagyjából hat kecske jut a szigeten.

Kecske

Már a lakók kertjeibe is betörnek a kecskék (fotó: Pixabay)

Gullo szerint ettől még a kecskék elvitelét kérvényezni kell, és az engedélykérésnek van egy 17 dolláros „bélyegdíja”, viszont cserébe az illető tényleg annyi kecskét vihet magával a szigetről, amennyit csak akar, feltéve, hogy be tudja fogni őket. A kérelme jóváhagyása után erre 15 nap áll a rendelkezésére. Bárki benyújthatja a kérelmet, nem csak a gazdálkodókra számítanak.

A határidő a kérelem benyújtására egyelőre április tizedike, de addig fogják meghosszabbítani ezt a dátumot, amíg a sziget kecskepopulációja nem szorul vissza kezelhető mennyiségűre. A CNN kérdésére a polgármester elmondta, hogy nem áll szándékukban vizsgálni, mi lesz a befogott kecskék sorsa, és csak remélik, hogy a legtöbben domesztikálni szeretnék a kecskéket, nem pedig azonnal megenni őket.

A szigetre nagyjából húsz éve kerültek először kecskék. Egy lakos azzal a szándékkal hozta az első példányokat, hogy szaporítani fogja őket, ám végül elszabadultak és komoly vadkecske-populáció alakult ki. A kecskék látványa ugyan vonzza a turistákat, de a helyi lakosokat rendkívül idegesítik az állatok, amik már beszabadulnak a telkeikre és kertjeikbe is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top