nlc.hu
Szabadidő

Interjú AnnaWekával, a twerkoktatóval

„Sokszor a párjuk kéri a lányokat, hogy tanuljanak twerkelni” – interjú a twerktanárral, akinek felrobbantotta az óráját a Facebook

AnnaWeka, azaz Richter Anna évek óta twerket oktat – aki nem tudja mi ez: nagyon-nagyon, hogy is mondjuk, specifikus táncmozdulatok sora, hogy miért különleges, mindjárt mutatjuk –, hirdetgette szépen az óráit Facebook-oldalán, aztán az egyik hathetes alapképzést valamiért becsípte a Facebook algoritmusa. A nyilvános esemény elterjedt, boldog-boldogtalan bejelentkezett, hogy menne twerkelni, az event alatti beszélgetés pedig arról szólt, hogy poénkodva jelölik egymást a férfiak, hogy ott a helyük. Annyira népszerű lett, hogy még elleneseményt is létrehoztak azoknak, akik csak azért sem mennének twerkelni. Annát eredetileg csak arról szerettük volna megkérdezni, mi volt ez az egész és hogyan érintette, végül azonban egy kimerítő twerkügyi beszélgetés kerekedett a találkozásból. Interjú a twerkoktatóval nőiségrő, közösségről, zenéről és szexizmusról. Szóval arról, miért sokkal több ez, mint fenékrázás.

Mit szóltál, amikor megláttad, hányan jeleztek vissza a kezdő tanfolyam eseményére?

A többség viccből jelentkezett, ezt rögtön tudtam. Férfi volt a legtöbb, szerintem egyszerűen humorosnak tartották, hogy twerkórára mennek.

Férfiak egyébként sosem jönnének el?

Tavaly volt egy srác egy pár órán. A párjával jött, közös program volt ez nekik, élvezték.

Úgy tűnt, tényleg viccesen trollkodnak az esemény oldalán, senki sem volt agresszív. Nem is kaptál necces üzeneteket?

Néha írnak durvábbakat, de nem veszem magamra. Az ilyesmi mindig arról a személyről árul el valamit, aki üzen, nem rólam. Talán magukkal van bajuk, ezért próbálnak másokat bántani.

Hírverésnek sem rossz ez.

Nekem nagyon jól jött, és a humort is szeretem, a kommentek többségén jót nevettem. Az egyetlen, ami átfutott a fejemen, hogy a lányokat, akik már járnak vagy jönnének, esetleg rosszul érintheti. A középhaladó órámon beszéltünk erről, mindenki azt mondta, ők is nevettek.

Alakult még ellenesemény is, a Nem veszek részt a kezdő twerk tanfolyamon. Ehhez mit szóltál?

Ezen még jobbat nevettem. Tényleg vicces volt!

Valószínűleg azért találták viccesnek, mert nem gondolják, hogy a twerknek tanfolyam kell, a legtöbben azt gondolják, fenékrázás és kész.

Pedig kell hozzá tanulás, sokkal nehezebb ez, mint a többség gondolja. Gondolj bele: egy órán keresztül guggolsz. A twerkelés intenzív, az első óra után általában még annak is izomláza van, aki egyébként sportol. Olyan izomcsoportokat mozgat meg, amelyeket más sportok nem. Folyamatos mozgásban vagyunk, a comb-, a fenék- és a hasizmot keményen megdolozgatjuk és kardioedzésnek is teljesen megfelel. A kezdőkurzusnál egyébként egyórás egy-egy alkalom, a középhaladónál másfél.

Forrás: AnnakWeka

Forrás: AnnakWeka

Tánc ez vagy sport?

Mindkettő. Sokféle twerk létezik, ezen belül is vannak műfajok, létezik a sportos, fitneszes irány is, a twerkout, ezt sokan edzésként adják el. De tanítok például sensual twerket is, itt lassabbak, érzékibbek a mozdulatok, ez tényleg a szexi irány, még magassarkúban is lehet táncolni. Van aztán a latinos, bulihangulatú twerk, ez a leginkább elterjedt.

Lehet, hogy az történik a twerkkel, mint anno a rúdtánccal: nyíltan szexuális volt, mára sport lett belőle, senki sem ítélkezik, ha valakiről kiderül, hogy rúdtáncol.

Nagyon remélem. Mármint, hogy ez történik a twerkeléssel. Az egyik barátnőm is rúdtáncol, négygyerekes anyuka, soha egy rossz megjegyzést sem kap.

Hogy lesz valaki haladó twerkelő?

Főleg azért választom szét a csoportokat, hogy ne kelljen elmagyaráznom az alapokat annak is, aki már tudja őket. Sokkal jobb ez így nekik is, nekem is. A kezdő tanfolyamon hat hét alatt megtanuljuk az alapmozdulatokat. Először mindig bemelegítünk, ez itt nagyon fontos. Pár mozdulatot mutatok, kipróbáljuk őket, ismerkednek velük, a következő órán pedig ezeket vesszük át újra, hozzáadunk egy-két újat is, és így haladunk. A haladó órán pedig jöhetnek a nehezebb mozdulatok, koreográfiát is tanulunk, improvizálunk.

Gondolom, nem árt, ha a jelentkezők eleve szexinek érzik magukat és szeretik a testüket. Mi a tapasztalatod, sok ilyen nő van?

Alapvetően pesszimista nép a magyar, szigorúak önmagukkal. Ez is nagyon jó oldala a twerknek: az ember egyre jobban elfogadja és szereti önmagát, a testét, ha belevág. Magabiztosabb lesz, és igen, szexinek is érzi magát egy idő után. Csak el kell kezdeni.

Kinek szól, kik jönnek kiket szeretnél rávenni, hogy jöjjenek?

Sokszínű a társaság, ennek nagyon örülök.

A kora húszasoktól az ötvenesekig mindenféle nő jelentkezik, sőt, van hatvanéves tanítványom is. A hátterek is különböznek: anyukák, egyetemista lányok, van, aki bankban dolgozik, akad ügyvéd…

A motiváció egyénenként változik. Van, aki csak szeretne szexin táncolni, van, aki átmozgatná magát, van, aki fogyni szeretne. Az én célom pedig az, hogy szórakoztató és felszabadító legyen a mozgás. Számomra ez a twerk: amikor táncolok, szabad vagyok. Pont nemrég kérdezte valaki, hogy miért engedem, hogy idősek, vagy túlsúlyosak is járjanak. Szerintem pont az a lényeg, hogy ez mindenki számára elérhető, és szeretném, ha ezt kívülről is látnák. Ráadásul csodálatos közösséget alkotunk, mindenki támogatja és bíztatja egymást, ami külön jó érzés.

Milyen a hangulat?

A középhaladó órán bulihangulat van, velük már ismerjük egymást, összeszoktunk. A kezdő órákon is, de ott még azért oldódniuk kell. Többekkel, akik tanulni jöttek, igazi barátnők lettünk.

Mindenkire tudsz figyelni külön-külön? Nyilván egészen másképp kell instruálni egy hatvan- és egy húszéves nőt.

Minden mozdulatnak vannak könnyebb és nehezebb variációi. A tanulókra bízom, hogy melyiket választják, mindenki érzi, meddig mehet el. Megmutatom a könnyebbet, aztán a nehezebbet, elmagyarázok mindent, és mindenki a saját tempójában táncol.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

AnnaWeka💋 (@annaweka) által megosztott bejegyzés


A twerkeléssel a legtöbben szexuálisan túlfűtött fenékrázásként találkoznak, ez nem tarthatja vissza a nőket? Van, aki ott jön rá, hogy ez neki sok, vagy nem meri?

Ha valaki eltűnik egy-egy óráról, általában nem tudom az okát. Szerintem inkább arról van szó, hogy sokáig tart, mire eljönnek. Többen is mesélték, hogy egy éve nézik a videóimat, de eddig nem mertek belevágni.

De ilyenkor sem a szexiség a visszatartó ok. Szerintem tök jó érzés szexinek lenni, mégis valamiért negatív kontextusban gondolnak rá az emberek, mintha ez valami bűnös, rossz dolog lenne.

Pedig látom a lányokon, hogy egyre magabiztosabbak, egyre jobban szeretik a testüket, mernek önmaguk lenni. Segít abban is, hogy ne foglalkozzanak azzal, hogy mások mit gondolnak róluk: aki rendszeresen twerkel, azt már egyre kevésbé „hatják meg” az előítéletek.

Te sem foglalkozol ezzel?

Szerencsére nem, de idáig el kellett jutnom. Ahogy addig is, hogy fel merjem vállalni, hogy igenis ezt tanítom. Szeretem magam, elfogadom magam így, ahogy vagyok. Az önszeretet pedig nagyon jót tesz a hétköznapokban is.

A magyar bulikban elterjedt a twerkelés?

Pontosan nem tudom, de az biztos, hogy előkerül, ha felszabadultak, szabadnak érzik magukat az emberek egy-egy bulin. Ebben valószínűleg az alkohol és a sötétség is segít. Engem egyébként emiatt még sosem ért rossz élmény buliban, jó annál több. Sokáig éltem külföldön, délre, a latin világban, mediterrán országokban teljesen elfogadott a twerkelés.

Előfordult, hogy egy nő párja nem nézte jó szemmel, hogy twerkelni tanul?

Nem tudok ilyenről, olyan viszont többször is volt, hogy a párjuk kérte, hogy menjenek, vagy legalábbis megkérdezték, nincs-e kedvük hozzá. A képeken, videókon egyébként, amiket posztolok, senkinek sem kell szerepelnie. Van, aki több mint egy éve jár hozzám, de egy képen sincs rajta. El tudom képzelni, hogy van, aki azért kéri ezt, mert a párjuk nem szeretné, hogy más is lássa, hogy twerkelnek.

A twerkelésnek a közhiedelemmel ellentétben évszázados története, kultúrája van, ez fontos számodra? Átadod ezt a tudást is?

Maga a twerk relatíve új táncforma, de a gyökereit az afrikai és karibi országokban találhatjuk. Az ottani népi táncokban is felbukkannak ezek a mozdulatok, például a brazil szambában vagy az afrikai törzsi táncokban.

New Orleansban az 1900-as évek elején a feketék tánca volt ez, a felszabadulásukat jelképezte, ezzel küzdöttek az elnyomás ellen.

Egyébként figyelek arra, hogy különböző zenéket válasszak és a hozzájuk illő mozdulatokat mutassam meg. Most például dominikai zenére tanulunk koreográfiát, ebbe rakok egy-két bachata mozdulatot is, ha pedig brazil zene szól, akkor a brazil funk elemei bukkannak fel. Ezt is imádom a twerkben: bármilyen zenére lehet táncolni. Táncoltam én már rockra, drum and bassre, sőt, még klasszikus zenére is.

Forrás: AnnakWeka

Forrás: AnnakWeka

Hogy találtad meg a twerkelést?

Nagyon fiatalon jött az életembe a tánc, állandóan külföldi videoklipeket néztem otthon gyerekkoromban, és mindig azt éreztem, hogy én is pont így szeretnék táncolni. Amikor elkezdtem bulikba járni, táncoltam is, aztán egyszer Barcelonában megkérdezték, hol tanultam twerkelni. „Mit csinálni?!” – kérdeztem. Akkor tudtam meg, hogy így hívják. Tehát hamarabb twerkeltem, mint hogy tudtam volna, mi az. Ekkor kezdtem workshopokra, táborokba járni, két-három éve pedig aktívan foglalkozom ezzel. Járok közben más táncokra is tanulóként, de ebben vagyok a legjobb. Még az irodai munkámat is otthagyhattam nemrég, ez most már a munkám is. És most már elmehetek forgatásokra is, ha megkeresnek, hogy szerepeljek videoklipekben – korábban nem tudtam a munkám miatt. Ha nem jön össze, bármikor visszamehetek az irodába, várnak. De egyelőre úgy tűnik, menni fog.

Nem tartasz attól, hogy a képeken, videókban szexualizáljátok és tárgyiasítjátok a nőket? Érzel ebben az ügyben felelősséget?

Tudom, hogy létező a jelenség, nagyon sok az előítélet, sokan csak annyit látnak ebből, hogy „rázzák a seggüket”, nyilván „azért”. Abban persze van felelősségem, hogy tegyek azért, hogy ne így legyen, és hogy rávegyem az embereket, hogy nyitottabbak, felvilágosultabbak legyenek. Nagyon sok pozitív hatása van ennek a táncnak, szeretném, ha erről tudnának. Sokan kérdezték, miért nincsenek „beszélős” videók, és tervezem, hogy lesznek is, csak még nem vettem rá magam. De nemsokára meg is szólalok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top