nlc.hu
Szabadidő
Elzártan élő törzs találkozása az internettel

Tömeges pornófüggés lett a jó szándékú ötlet vége

A Starlink nethez juttatta a világtól elzártan élő marubó törzset. Így jött képbe a pornó.

Egy 2023 végéig net nélkül élő Amazonas menti törzs, a marubó Elon Musk Starlink műholdas telefonrendszerének köszönhetően csatlakozott az internethez. A kétezer tagú, brazil-perui határvidéken, az Ituí-folyó mentén élő népesség életét kilenc hónap alatt átformálta a netkapcsolat – többek közt a pornó megismerése miatt. A Starlink hatezer, alacsony pályán keringő műholdból áll, a marubók antennái is innen kapják a netet, Allyson Reneau amerikai vállalkozó adománya révén.

Tömeges pornófüggésbe torkollott a jó szándékú ötlet

Az alapgondolat a vészhelyzeti kommunikációs lehetőség megteremtése volt,

például egy veszélyes kígyómarás esetén.

Enoque Marubo szerint „ez már életeket mentett meg”. A tagok kapcsolatba léphetnek más amazóniai törzsekkel, kapcsolatba léphetnek máshol élő családtagjaikkal is. A világ kitárulása ambíciókat is ébreszt: egy fiatal például fogorvos szeretne lenni São Paulóban.

„Amikor megérkezett, mindenki boldog volt” – idézi a 73 éves Tsainama Marubo-t a New York Post.

„Mostanra azonban a dolgok rosszabbra fordultak. A fiatalok fehér emberek módjára lustulnak az internet miatt”

– folytatja. A marubók szelíd, szemérmes törzs  akiknél még a nyilvános csókolózás sem illendő, Mostanra azonban a műholdas netnek hála sok fiatal marubo férfi osztogat meg chateken pornóvideókat, néhányuk ráadásul már „agresszívebb szexuális viselkedést” is tanúsít. Többen úgy rácsavarodtak a netre, hogy még a saját családjukkal sem foglalkoznak. Enoque szerint vannak, akik az egész délutánt telefonjukkal töltenék.

Tömeges pornófüggésbe torkollott a jó szándékú ötlet

A tömeges ráfüggés miatt a marubo vezetők

mostanra reggelente két órára, este öt órára, illetve vasárnapra korlátozzák az internet elérését. A szülők ettől függetlenül aggódnak gyerekeik erőszakos lövöldözős játékai miatt, mások meg netes csalók áldozatává válnak, miközben vadidegenekkel csetelnek.

Flora Dutra, a New York Post által a marubók segítőjeként említett brazil aktivista közreműködött a törzs internethez való csatlakoztatásában. Szerinte a nethasználattal kapcsolatos aggodalmak fel vannak fújva, a legtöbb törzsbéli jól használja a világhálót. Az aggodalom, hogy a net eddig elzárt közösségek különleges kultúráját és szokásait teszi tönkre, Dutra szerint sima etnocentrizmus:

„A fehér ember azt hiszi, ő tudja, mi a legjobb nekik.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top