nlc.hu
Szabadidő
Még mindig rengeteg a kórokozó a Szajnában az olimpia nyílt vízi úszóversenyeihez

Még mindig rengeteg a kórokozó a Szajnában az olimpia nyílt vízi úszóversenyeihez

Félő, hogy más helyszínt kell keresni az ötkarikás játékok úszóviadalainak.
szajna

Kevesebb mint egy hónappal a párizsi olimpia előtt még mindig nem elég tiszta a Szajna vize ahhoz, hogy otthont adhasson az ötkarikás versenyeknek – számolt be az MTI. A fővárosi hatóságok legfrissebb jelentése szerint a folyó vízminőségét negatívan befolyásolják a kedvezőtlen hidrológiai feltételek, úgy mint az esőzések, a megnövekedett folyási sebesség, a kevés napsugárzás, a szokásosnál alacsonyabb hőmérséklet és a felszíni szennyeződések. A kórokozók mennyisége jelenleg túl magas, és a javulás érdekében melegebb időjárásra és alacsonyabb vízállásra lenne szükség.

Gigakiadások víztisztításra

A szervezők eddig 1,4 milliárd eurót fordítottak arra, hogy tisztító- és vízelvezető rendszereket telepítsenek a Szajnára azért, hogy a nyílt vízi úszóversenyeket a folyóban, a metropolisz nevezetességei mentén rendezhessék meg.

A magas vízállás és a megnövekedett folyási sebesség a nyitóünnepséget is veszélyeztetheti, mivel felborulhat a ceremónia menetrendje, ha július 26-án a mintegy 160 hajó túl gyorsan szállítja el a sportolókat a Pont d’Austerlitztől a Trocadéróig. A párizsi olimpiának éppen az lesz ugyanis az egyik különlegessége, hogy nem egy stadionba vonulnak be a sportolók, hanem hajóval érkeznek a Szajna partjára a nemzeti csapatok.

A főpolgármester teszteli

Párizs főpolgármestere amúgy a napokban bejelentette, hogy egy héttel az olimpia előtt megmártózik a Szajnában. Anne Hidalgo az akcióval azokat a hangokat akarja elhallgattatni, amelyek szerint szennyezettsége miatt a folyó vizében nem lehet megrendezni olimpiai eseményeket, így a 10 km-es nyíltvízi úszóversenyeknek és a triatlonosok úszóviadalainak is más helyszínt kell keresni.

A Szajna veszélyességét hirdetők szerint hiába készült tiszta vízzel teli hatalmas tárolómedence, és tisztították már többször is a folyó versenyzésre kijelölt szakaszait. Szerintük ha újból nagy eső zúdul Párizsra, ismét elkoszolódik a víz, és a szennyezettség a sportolók egészségét veszélyezteti.

Kiemelt fotó: Mustafa Yalcin/Anadolu Agency/Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top