nlc.hu
Szabadidő
Alig 2 perces a világ legrövidebb repülőjárata

Alig 2 perces a világ legrövidebb repülőjárata

Csupán 2,7 kilométer a táv.

Kevesebb, mint 2 perc alatt véget ér a világ legrövidebb repülőútja. A skóciai Orkney-szigetekhez tartozó Westray és Papa Westray szigetek között közlekedik ez a szuperrövid, menetrendszerinti járat. Alig 2 percet tölt a levegőben gép, ezzel pedig elnyerte a világ legrövidebb időtartamú menetrend szerinti repülő járata címet.

Rövid utakra a legtöbb helyen autóba, buszba vagy vonatra ülhetünk, ám az észak-skóciai szigeteken ezekkel a lehetőségekkel nem élhetünk. Az Orkney-szigeteken élők számára csak két opció van: egy kompút a zord vizeken, vagy egy rövid repülés kisrepülőgépen. A második lehetőség a népszerűbb, mert a kompjárattal olykor előfordulhatnak fennakadások a háborgó tenger miatt.

A repülőút – ami rövidebb, mint a legtöbb nagyobb repülőtér kifutópályája – kedvező szél esetén kevesebb, mint egy percig tart: akár 53 másodperc alatt teljesíthető. Kedvezőtlen körülmények között azonban a gép közel 3 percig is a levegőben lehet.

A repülőjáratot a Loganair üzemelteti, a cég gépe 1967-ben tette meg először ezt az útvonalat. Az utasokat egy Britten-Norman Islander kisrepülővel szállítja egy pilóta, mindössze 8 ülés van a gépen.

Vannak, akik bírálják ennek a rövid repülőjáratnak az üzemeltetését, mondván káros a környezetre, ám Westray és Papa Westray lakosai számára ez létfontosságú összeköttetést jelent a többi, népesebb szigetekkel.

A nyári hónapokban különösen sokan veszik igénybe ezt a járatot, mivel rengeteg turista szeretné kipróbálni.

(via)

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top