nlc.hu
Szabadidő
Megfelel a zajszintelőírásoknak a Sziget

Kiderült, mennyire lesz hangos a Sziget – tesztelték az éjjel

Szpojler: nem kell aggódni!

Az előírásoknak megfelelő, a határértéken jóval belüli a Sziget zajszintje – ezt mutatták a kedd késő este a 3. kerületben végzett mérések – mondta a fesztivál főszervezője. Kádár Tamás arról számolt be az MTI-nek, hogy az óbudai mérések 50 decibel környékén vagy az alatt voltak, ez bőven alatta van a vonatkozó szabályozásban előírt zajszintplafonnak, amely 23 óra előtt 65, utána 55 decibel.

“A külső mérési helyszínek ugyanazok, mint az elmúlt években, vagyis a 3. kerületben a Fő téren és a Búza utcában, a Kaszásdűlői lakótelepen jártunk, ezek a leginkább kitettek a Sziget zajának. A kihelyezett állandó zajszintmérők is ugyanazokon a helyeken fognak mérni, mint korábban, ezen felül idén a fesztivál területén is tettünk ki állandó mérőket 5 különböző ponton. Utóbbi főleg arra szolgál, hogy be tudjuk azonosítani azokat a helyszíneket, ahol a kinti mérők esetleg többet mérnének a megengedettnél” – magyarázta.

A hang terjedését befolyásolhatják az időjárási tényezők, de egyelőre szélcsend van. “A fesztivál idejére nagy melegre számítunk, amikor a hang minden irányban terjed, de reményeink szerint nem lesznek problémák” – jegyezte meg a főszervező.

Az éjszaka folyamán amúgy a 4. kerületi Lőwy Izsák utcában, valamint a 13. kerületi Marina Parton is végeztek zajszintméréseket a fesztivál szakemberei.

Változások a közlekedésben

  • A Sziget fesztivál miatt keddig naponta 13 órától hajnali 3 óráig időszakosan lezárják a Mozaik utcát, valamint a Budai alsó rakpartot a Mozaik utca és a Margit-híd között.
  • A BKK a fesztiválra érkezőknek a közösségi közlekedést ajánlja: szerdától augusztus 13-ig a H5-ös HÉV sűrűbben és éjjel-nappal jár a Batthyány tér és Aquincum illetve Szentendre között. A 226-os autóbusz azonban rövidített útvonalon, a Nyugati pályaudvar és Aquincum között közlekedik, az Óbudai-szigetre nem tér be.
  • A Sziget CityPass by Budapest Card karszalaggal idén is díjmentesen vehető igénybe a közösségi közlekedés a fővárosban.
  • A fesztivál gyalogos útvonalai a korábbi évekhez képest megváltoztak: az idei évtől a HÉV Szentlélek téri megállója közelében levő H-hídi bejáraton már gyalogosok és kerékpárosok sem mehetnek be a fesztiválterületre, a Sziget főbejárata csak a HÉV Filatorigáttól néhány perces sétára levő K-hídon közelíthető meg.

Kiemelt fotó: illusztráció, MTI/Balogh Zoltán 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top