nlc.hu
Szabadidő
Dr. Almási Kitti és Ember Márk beszélgetése

Mitől lesz jó egy bakancslista? Dr. Almási Kitti elárulta

Ember Márk ezúttal hátrahagyta az interjúalany szerepét, és riporterként kérdezett dr. Almási Kittitől arról, mitől lesz jó egy bakancslista.

November végén mutatják be a Futni mentem című filmet, melynek főszereplője (Udvaros Dorottya) a férje halála után elhatározza, hogy teljesíti annak utolsó kívánságát, és lányaival karöltve (Lovas Rozi, Tenki Réka, Trill Beatrix), váltóban lefutja a félmaratont. A film kapcsán beszélgetett Ember Márk dr. Almási Kitti szakpszichológussal célokról, elhatározásokról és ezeknek kicsúcsosodásáról, a bakancslistákról.

Beszélgetésük első fontos mérföldköveként arra keresték a választ, hogy mi a jobb, hogyha a célok határozzák meg az identitásunkat, vagy az identitásunk a céljainkat? 

Természetesen az utóbbi, csak ehhez nagyon fontos, hogy eljussak odáig, hogy ki vagyok én. Meg tudom-e fogalmazni, hogy én mit szeretnék” – mondta el a szakember. Hozzátette, szerinte fontos megvizsgálni azt, amit magunkról gondolunk, hogy azok a vágyak, amiket megfogalmazunk, saját magunktól származnak-e, vagy pusztán azért szeretnénk valamit, mert mások is azt szeretnék. 

Almási Kitti

Fotó: YouTube/VertigoMedia Kft.

Volt egy nagyon izgalmas felmérés arról, hogy az emberek mit bánnak meg a haláluk előtt. Olyan dolgokra fordították az életüket […] aminek aztán semmi értelmét nem látták életük végén.” A pszichológus szerint ez egy önismeretet igénylő dolog, mert ha tisztában vagyunk magunkkal, akkor a célok is sokkal könnyebben megfogalmazhatóak.

Bakancslista: csináljuk vagy sem? 

Ha valami által gerjesztett listát írunk, az nem biztos, hogy arról szól, ami tényleg a mi vágyainkat tükrözi, például, ha olyan úti célokat írunk fel, amiről másoktól hallottunk. Dr. Almási Kitti szerint az a jó, ha személyes vonatkozása van az adott vágynak, sőt, azt is elmondta, hogy sok esetben a már ismert, átélt, megtapasztalt pillanatok újraélése az, ami igazán számít. 

Hogy honnan ismerhetjük fel azt, hogy mi a saját indíttatás, és mi származik másoktól? A szakember azt mondja, ez olyan, mint egy terápia. Meg kell vizsgálni, miért szeretnénk azt az adott dolgot, mit várunk tőle, hogy néz ki az életünk, ha azt elértük. Ha bizonytalan a válasz, akkor érdemes felülvizsgálni a bakancslistás tételt. 

Gyászfeldolgozás egy listával?

A film történetéből adódóan az is felmerült, mennyire segíthet a gyászterápiában az, ha egy ilyen listán minden tételt kipipálunk. „Amikor valakit elveszítünk, és még esetleg van rá lehetőség, hogy megkérdezzük, akkor ezek különösen fontos témakörök, hogy az illető mit szeretne, hogy szeretne.” Dr. Almási Kitti elmondta, hogy ez hasznos dolog lehet, de az, hogy miként segíthet minket, ha a másik bakancslistáján szereplő tételeket kipipáljuk, attól függ, mennyire fontos számunkra az a személy.

Szeretem-e annyira, hogy amire vágyott, az nekem is fontossá vált, hogy azt beteljesítsük. Ha nekem is fontos, mert szerettem, és azt érzem, így nyugszik meg a lelkem – valamilyen indirekt módon, de mégis csak megvalósult a dolog –, akkor az az én gyászfolyamatom része. Már meghalt, de még oda tudom neki adni, amit szeretnék” – hangsúlyozta a szakértő.

A Futni mentem november 21-től látható a magyar mozikban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top