nlc.hu
Szabadidő

Villák, kertek, piacok Rómában

A legcsodásabb villák, kertek és piacok Rómában

Ismerd meg Róma másik arcát! Ha szereted a látványos kerteket, a gazdag történelmi villákat, és azokat a piacokat, ahol helyi termelők kínálják a portékáikat, akkor ezeket a helyeket meg kell látogatnod, ha Rómában jársz!

Nimfakert RómábanRóma népszerű történelmi látnivalóiról számos cikk és útikönyv részletesen beszámolt már. De most hagyjuk kicsit a  Forum Romanumot, a Spanyol lépcsőt, Vatikánt és a Colossumot. Ha a ezeket a kihagyhatatlan történelmi pontokat megcsodáltuk, akkor szánjunk néhány napot a mesebeli villákra és kertekre, na meg a színes piacokra!

Villa Borghese

Róma egyik legcsodásabb múzeuma rejtőzik a villában. Az itt létrehozott galériában őrzik Scipione Borghese, a műkedvelő bíboros felbecsülhetetlen értékű műgyűjteményét. Az olasz reneszánsz megannyi páratlan alkotása megtalálható itt, köztük Gian Lorenzo Bernini: Apolló és Daphné szobra, Caravaggio Dávid Góliát fejével című festménye, Antonio Canova Paolina Borghesét, azaz Napóleon húgát Vénuszként ábrázoló szobra, valamint számos Tiziano- és Rubens-alkotás.  De a villához tartozó parkban is érdemes pihenni és sétálni, hiszen ez Róma legnépszerűbb, nagy kiterjedésű parkja, évszázados fákkal, pázsitos tisztásokkal, tavakkal és megannyi szökőkúttal.

Villa Borghese Rómában
Megnézem
Összes kép (4)

Palazzo Barberini (Barberini Palota)

Ezt az 1627-ben épült barokk palotát vétek kihagyni, ha Rómában járunk, ráadásul nem messze található a Borghese Villától. A szalon mennyezetét Pietro da Cortona remekműve, Az Isteni Gondviselés diadala allegóriája című barokk freskó díszíti. Innen két rendkívül impozáns lépcsősor vezet a felsőbb szintekre.  A galériában található kiállításban találkozhatunk: Piero di Cosimo, Bronzino, Hans Holbein, Lorenzo Lotto, Tintoretto és Caravaggio alkotásaival is. Október 1-től Cornelia Costanza Barberini hercegnő és férje, Giulio Cesare Colonna di Sciarra herceg lakosztálya is nyitva áll a Barberini Palota látogatói előtt. Ám nemcsak a palota belseje káprázatos és pazar, hanem a hozzátartozó kert is, mely ritka növényekkel, titkos udvarokkal van tele. 

Palazzo Barberini (Barberini Palota)

Palazzo Barberini (Barberini Palota)

Nimfa kert

Rómától egy órára, a gyönyörű középkori falu, Sermoneta közelében található a Nimfa kert, amit a The New York Times a világ legszebb és legromantikusabb kertjének választott, de számos rangos európai és olasz díjat is elnyert már. A kertet a 20. század elején egy középkori város romjain hozták létre,  pontosan ott, ahol 1159-ben még III. Sándort pápává választották. Az angolkertet a világ minden tájáról származó növények és fák, patakok és tavak, valamint látványos középkori romok tökéletes kombinációja alkotja.  Felejthetetlen élmény egy kiadós séta itt.

Nimfa kert Róma közelében
Megnézem
Összes kép (4)

Farnesina Villa

Az egykori palota egy gazdag bankár megbízásából épült az 1500-as években, s később az olasz reneszánsz egyik leghíresebb épülete lett. Számos világhírű művész alkotása megtalálható itt, de a legismertebb határozottan a loggiában tekinthető meg. Ez az Amor és Psziché-sorozata Apuleiusnak Az aranyszamár című művéből vett történeteken alapul. A Raffaello és növendékei (Raffaellino del Colle, Giovan Francesco Penni, Giulio Romano) által festett faliképekbe a jelenetek közé girland került a park növényeiből, amit egy másik festősegéd, Giovanni da Udine alkotott, s amelyet Carlo Maratta restaurált. Idén október 6. és január 1. között egy különleges kiállítást rendeznek a villában, ahol megtekinthető Raffaello egyiptomi kék színről írt tanulmánya is.

Casino dell’Aurora Pallavicini 

Róma legmagasabb dombjának tetején áll a 17. század eleji római barokk ékszere, amelyet Giovanni Vasanzio építész épített. Elegáns szobák, tele márványszobrokkal és felbecsülhetetlen festményekkel, na meg gazdag növényzetű kerttel. Az épület több, fontos esemény helyszíne, például találkozóknak, koncerteknek, konferenciáknak, fogadásoknak, üzleti találkozóknak, hivatalos ebédeknek és különféle kiállításoknak is otthont ad.

Hotel De Russie – Valadier történelmi kertje

A Hotel vendégei újra régi pompájában láthatják Giuseppe Valadier építész 1820-ban megálmodott kertjét. A kert felújítása egy évig tartott, s a tervezők, valamint a kivitelezők arra törekedtek, hogy leginkább visszaállítsák Valadier eredeti alkotását. A területet nem egyszerűen egy barátságos, zöld oázisnak tekintették, hanem egy külső építészeti alkotásnak.

Hotel De Russie - Valadier történelmi kertje

Hotel De Russie – Valadier történelmi kertje

A csodálatos és elképesztően jó állapotban lévő emlékművet neoklasszicista építészeti elemek jellemezik. A hely tele van terasszal, medencével, szökőkúttal és szobrokkal, melyeket a botanikai kert sétányain közelíthetünk meg. A harmóniát sugárzó kert olyan művészeket ihletett meg korábban, mint Jean Cocteau és Stravinsky.

Római piacok nyomában

A Rómában és környékén élő gazdák termékei, sok helyi piacon megvásárolhatóak és megkóstolhatóak.

A Termini pályaudvarnál található központi piac nemcsak vásárlásra, hanem egy helyi ebédre, vagy hangulatos kávézásra is elcsábítja a vendégeket. A közeli Testaccio piacon számos különféle ínyencséget találhatunk, de felsorakoznak itt olyan termelők is, akik friss hús-, vagy tejtermékeiket kínálják. Az ebédkínálat is sokszínű, mert a sushitól a hagyományos, olasz tésztaételekig sok mindenből választhatunk.

A Testaccio piac Rómában

A Testaccio piac Rómában

A leglenyűgözőbb római piac határozottan a Circus Maxumus Market, ahol minden hétvégén a Lazio régió élelmiszertermelői, és gazdái árulják az itt előállított friss élelmiszereiket – sajtokat, olívaolajat, pácolt húsokat, mézet, biobort, kolbászt és szarvasgombát is.  Itt gyakran szerveznek programokat a gyereknek is, míg a felnőtt látogatók ételkóstolókon vehetnek rész, és természetesen ebédre is van lehetőség.

A Testaccio piac Rómában

A Testaccio piac Rómában

További hasznos információk a római utazásodhoz: Turismo Roma

Minden út Rómában vezet!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top