Utazás

A 9 legromantikusabb hely Rómában, amit egyszer látnod kell

Az "Örök várost" sokan a világ legszebb helyei közé sorolják gyönyörű antik és barokk műemlékei, látványos építészeti megoldásai és hangulatos utcácskái, monumentális terei miatt. De melyek a legtökéletesebb helyszínek a legromantikusabb pillanatokhoz? Elkészült szubjektív listánk, lehet válogatni!

1. Colosseum (Il Colosseo)

Bár mindenki tudja, hogy milyen véres események játszódtak le a világ leghíresebb amfiteátrumában, valamiért szeretünk megborzongani a romjaiban is fenséges óriás láttán. Az i.sz. első században épült Amphiteatrum Flavium egy hatalmas Nero-szoborról kapta közkeletű nevét, amely az épület mellett állt. 2010 óta a föld alatt elhelyezkedő részeket is bejárhatjuk, ha kedvünk tartja. “Amíg a Colosseum áll, állni fog Róma, ha elpusztul, elpusztul Róma és a világ is”írta róla egykor Beda Venerabilis angolszász egyházi író.

A 9 legromantikusabb hely Rómában, amit egyszer látnod kell

2. Forum Romanum (Il Foro Romano)

Sokan egyetértenek abban, hogy nem létezik tökéletesebb hely egy romantikus andalgásra, mint ez, az antik Róma legszebb, romjaiban is lenyűgöző épületei között, ahol a nyolcvanas évek elején Adriano Celentano tartotta meg a valaha ismert történelemórák legszórakoztatóbbikát Ornella Mutinak az Őrült római vakáció című filmben. Talán nincs is olyan szerelmespár, amelyik ne keresné meg a Vesta-szüzek templomát, ahol soha nem aludhatott ki az istennő szent tüze (ha mégis, azért a papnők korbácsütésekkel bűnhődtek), és ahol minden kiválasztott 30 évet töltött el (ha megszegte szüzességi fogadalmát, élve eltemették). Különösen szép az esti kivilágítás miatt az éjszakai órákban a Fórum, bár akkor csak a kerítés másik oldaláról csodálhatjuk meg.

A 9 legromantikusabb hely Rómában, amit egyszer látnod kell

3. Trevi-kút (La Fontana di Trevi)

Egész éjjel lehetőségünk van azonban a világszerte ismert Trevi-kút megtekintésére, amelynek medencéjébe még éjféltájt is meglehetősen sokan dobálnak pénzérmét (a legenda szerint így hamarosan visszatérnek Rómába – a naponta kihalászott összeget közcélokra fordítják). Anita Ekberg fürdőzése óta (Fellini Édes élet című filmjében) a barokk műalkotás nagy népszerűségre tett szert, de vigyázat! Az olasz főváros számtalan szökőkútjai mindegyikében tilos a nyilvános fürdőzés, keményen büntetik.

A 9 legromantikusabb hely Rómában, amit egyszer látnod kell

4. Az igazság szája (La Bocca della Verità)

A Tiberis (ma:Tevere) partján található a Santa Maria in Cosmedin templom, melynek nevezetessége az egykori Cloaca Maxima ókori csatornafedele (emberi arcot formáz nyitott szájjal), s egy középkori babona miatt azt tartották, hogy leharapja a hazug ember kezét. A jegyespárok ide jöttek, hogy bebizonyítsák egymásnak és a világnak hűségüket. A 20. században vált turistaszenzációvá, a Római vakáció című filmben a bájos Audrey Hepburn és a jóképű Gregory Peck híres jelenete játszódott itt.

A 9 legromantikusabb hely Rómában, amit egyszer látnod kell

Még több Olaszország!

5. Spanyol lépcső

Európa legszélesebb és leghosszabb kültéri lépcsőjén mindennap turisták ezrei fotózkodnak, és ez a város egyik leghíresebb találkozóhelye is. Az 1717-ben épült elegáns lépcsősor 138 fokot számlál, és a Piazza Navonáról vezet fel a Trinita dei Monti (Szentháromság) templomhoz. Nevét a ma is itt levő Spanyol Nagykövetségről kapta.

A 9 legromantikusabb hely Rómában, amit egyszer látnod kell

6. Villa Borghese és a Pincio

Érdemes romantikus sétát tenni Róma kedvelt parkjában, a Pincióban, ahol gyönyörű villák árnyas útjain andaloghatunk. Itt található ugyanis a Villa Borghese, a Villa Celimontana és a gyönyörű Narancskert. Ezen a paradicsomi helyen egyszerre találhatunk művészetet, természeti szépséget és páratlanul szép kilátást az “Örök városra”.

A 9 legromantikusabb hely Rómában, amit egyszer látnod kell

7. Szerelmesek ösvénye

A másik pontja az olasz fővárosnak, ahonnan az egyik legszebb panoráma tárul elénk 139 méter magasságból a Zodiákus vagy más néven a “szerelmesek ösvénye”. Lehet sétálni a parkban, üldögélni a kényelmes padokon, élvezni a kilátást Castelli Romani falvaira és hegyeire, valamint felfrissülni a kilátó híres büféjében.

A 9 legromantikusabb hely Rómában, amit egyszer látnod kell

8. Ponte Milvio és a lakatok

Nappal vagy éjszaka – kétségtelenül a Tiberis egyik hídja, a Ponte Milvio az egyik legromantikusabb találkahelye a római szerelmespároknak, akik csókot és ígéretet váltanak egymással, majd lakatjuk kulcsát belehajítják a folyóba. Federico Mocca olasz író 2006-os regényében meg is örökítette ezt a szokást, és ezzel hihetetlen lakatáradatot indított el. Két éve folyik a vita arról, hogy el kell távolítani a lakatokat a hídról, mert nem bírja már tovább az ősi szerkezet (több mint 2000 éves!).

A 9 legromantikusabb hely Rómában, amit egyszer látnod kell

9. Kulcslyuk az Aventinus-hegyen

Különleges kulcslyukból nyílik érdekes rálátás a Szent Péter Bazilika kupolájára a Máltai Lovagrend palotájából, amely az Aventinus-hegyen található. Érdemes felsétálni erre a meghitt és eredeti helyre, hogy más nézőpontból csodáljuk meg a monumentális műalkotást.

A 9 legromantikusabb hely Rómában, amit egyszer látnod kell

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top