Szabadidő

10 dolog, amit eddig biztosan nem tudtál Banksyről, a graffitikirályról

Amikor falakat fúj le Banksy Izraelben, Hollywoodban, Barcelonában vagy Londonban, mindenki megcsodálhatja a végeredményt, ráadásul művészete hosszú ideig fennmarad, amire graffitiművész estében még nem volt példa. Íme 10, eddig ismeretlen tény a graffitikirályról!

Banksy napjaink legismertebb graffitiművésze, aki kerüli rivaldafényt, s titkolja a nevét. Egyszerű, bristoli graffitisként kezdte pályafutását, de mára már rekordösszegekért kelnek el művei az aukciósházakban, a rajongói pedig képesek órákig sorban állni, hogy megnézhessék egy-egy újabb kiállítását. 

A Londonban élő újságíró-tudósító, Will Ellsworth-Jones mélyen beleásta magát az inkognitóját őrző, zseniális művész – akinek a felbukkanása óta eltelt 10 évben iszonyú nagy utat tett meg a street art – életébe és világába. Így született meg a Banksy – az ember a fal mögött című könyve, ebből gyűjtöttünk most össze 10 érdekességet róla:

1. Amikor a Time magazin 2010-ben beválasztotta a világ 100 legbefolyásosabb embere közé Barack Obamával, Steve Jobsszal és Lady Gagával egyetemben, olyan képet küldött be magáról, amelyen egy papírzacskó (természetesen újrahasznosítható) volt a fejére húzva. Ő ugyanis különleges művésznek számít a 21. században: híres, mégis ismeretlen.

content.time.com
Forrás: time.com

2. Szeret gúnyt űzni a múzeumokból és a művészeti galériákból. Ennek dacára első jelentős kiállítását a világ egy legódonabb múzeumában rendezte meg – a Bristoli Városi Múzeum és Művészeti Galéria kitömött állatai és antik zongorái között –, és hatalmas sikert aratott.

3. Különleges tehetségének köszönhetően vezető egyénisége lett a street artnak, amely új keletű mozgalom a művészet világában. Egyszerre művész és társadalomkritikus, egy nagyszerű karikaturista humorával megáldva.

sputniknews.com
Forrás: banksy.co.uk

4. Számos képet ajándékoz jótékony célokra, adománygyűjtő rendezvényeket szervez, amelyek bevételét graffitiművészek kapják, és igyekszik reális áron pénzzé tenni a nyomatait, amelyek értéke rövid időn belül megduplázódik az eBay-en.

5. Több névvel is kísérletezett – eleinte néha Robin Banxként jelölte magát, amiből hamarosan Banksy lett, ami kevésbé gengszteres hangzású (a robbing banks jelentése: bankot rabolni) és könnyebben megjegyezhető, valamint könnyebben leírható.

www.widewalls.ch
Forrás: banksy.co.uk

6. Banksyt kezdettől fogva az tette briliánsan különlegessé, hogy ötvözi a megszokottat a megdöbbentően szokatlannal, valamint humora, munkái minősége, szakértelme, továbbá az a tény, hogy a képekre napjainkban is meglepetten rácsodálkozunk, amint megpillantjuk őket, dacára annak, hogy sok esetben az eredeti alkotás régen eltűnt, és csupán fényképeket láthatunk róla.

7. Általában a város meglehetősen elhagyott részeiben fest, egy Banksy azonban nem hat destruktívan a környezetére, sőt! Ha valahol megjelenik egy-két Banksy, szinte biztosra vehető, hogy a környék felvirágzik – ahova Banksy megy, odamegy a középosztály is. Például a New York-i Brooklynban egy ingatlanfejlesztő Banksy “ugrándozó kislánya” segítségével adta el a 900 ezer dolláros lakásokat a “Városi Zöldben” – New York legizgalmasabb helyén.

www.rt.com
Forrás: banksy.co.uk

8. Témaválasztása miatt sokszor hasonlítják Andy Warholhoz. Warhol Marilyn Monroe-t festette le, Banksy Kate Mosst, Warhol a Campbell leveskonzervjét festette le, Banksy a Tescóét. Azonban több szempontból is tökéletes ellentétei egymásnak. Warhol a reklámiparban szerzett bevételeiből vette az első házát, Banksy nem vállal reklámokat. Warhol folyamatosan kiállítótér után sóvárgott, Banksy kerüli a galériákat. Warhol imádja a hírnevet és a hírességeket, Banksy ki nem állhatja őket. Warhol közismerten minden fontos társadalmi eseményen megjelent, Banksy még a saját megnyitóira sem megy el, nemhogy másokéira. Ugyanakkor mindketten hasznot húznak a személyiségüket övező titokzatosságból.

inzestreet.fr
Forrás: inzestreet.fr

9. Banksy sokfelé megfordul, és általában mindenhol otthagyja a kézjegyét. Rövid karrierje kezdetén művei általában csak addig maradtak a helyükön, amíg a takarítóosztagok le nem mosták, vagy amíg felül nem írta őket egy másik graffitiművész. Napjainkban azonban létezik egy harmadik lehetőség is: Banksy olyan értékessé vált, hogy bizonyos esetekben megéri kibontani és eladni a falat – így hazavihetünk egy valódi street art alkotást.

www.bbc.com
Forrás: bbc.com

10. Banksynek körülbelül egy tucat képe van fent a honlapján, ezzel a szöveggel: “Erről az oldalról bármit nyugodtan le lehet tölteni magáncélra. Ha azonban valaki árulni kezdi, és »hivatalos« vagy hiteles Banksy-műalkotásként akar továbbadni rajta, az nem szép dolog, sőt rendkívül helytelen.

Itt még többek olvashatsz Banksyről:

10 dolog, amit eddig biztosan nem tudtál Banksyről, a graffitikirályról

Még több street art az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top