Szabadidő

Így fotózz villámot: 7 tipp a tökéletes képhez

Úgy fest, hogy ez a nyár viharokkal tarkított, ilyenkor pedig minden viharvadász a villámokra vár, reszkető ujjával az elsütő gombon. Most beavatunk pár titokba a villámfotózással kapcsolatban, hogy neked is megjöjjön hozzá a kedved.

Amire szükséged lesz:

  • fényképezőgép állítható záridővel
  • állvány
  • távkioldó
  • vízálló tok a kamerához

Fontos megjegyezni, hogy a viharfotózás nagyon veszélyes! Mielőtt nyakadba vennéd az állványodat és kiállnál a mezőre az ordító viharban (ne tedd!), kérlek, hogy olvass utána, hogyan kerülheted el a villámcsapást!

1. Figyeld az időjárást

Szerencsére ma már rengeteg szuper időjárás-oldal áll rendelkezésre, ahol élőben követhetjük a radaron a villámtevékenységet, a csapadék mennyiségét és a vihar mozgását. Az Időképen számtalan kamera közül választhatsz, amivel figyelheted, éppen merre jár.

fotó: profimedia

fotó: profimedia

2. Keress egy jó helyet

Törekedj arra, hogy a kompozició önmagában is szép legyen! Ha a kép villám nélkül is szuper, akkor villámmal fantasztikus lesz. Általános hiba, hogy az expozíciós értékeket az esti fényekhez állítják be. Ne próbáld meg kiexponálni a képet! Normál esetben a próbafelvételek majdnem teljesen sötétek, hiszen a főfényünk maga a villám lesz.

fotó: profimedia

fotó: profimedia

3. Ne ácsorogj egy állvánnyal a puszta közepén!

Ezt nem győzöm hangsúlyozni. A villám a legmagasabb pontokat keresi, így életveszéles a fotós állvány mellett várakozni a tökéletes képre. Érdemes beszerezni egy távkioldót, amivel biztonságos helyről is eltudjuk sütni a kamerát.

fotó: profimedia

fotó: profimedia

4. Ne a pillanatot próbáld elkapni

Ha azt hiszed, el tudod majd sütni a masinát a villámlás pillanatában, csalódni fogsz. Rövid záridővel szinte lehetetlen időben kapcsolni, ezért ajánlott legalább 20-30 másodperces expozíciós időt beállítani. f/8 blende, 30sec, ISO100-zal érdemes próbálkozni.

fotó: profimedia

fotó: profimedia

5. Használj nagylátószögű optikát

Rendkívül idegesítő, amikor pont elkerülik a villámok a képkivágásunkat. Használjunk nagylátószögű objektívet, hogy növeljük esélyünket! Valamint érdemes kicsit az égre komponálni, mivel a legtöbb villám csak az égbolton jelenik meg.

fotó: profimedia

fotó: profimedia

6. RAW-ban fotózz

Ezt amúgyis jó, ha megszokod. A RAW a digitális kor negatívja. Míg a túlexponált JPG fotó menthetetlen, a RAW akár -2, +2 fényértékkel is javítható. Ez a villámfotózásnál különösen hasznos, mert villámlások fényereje között is óriási lehet a különbség.

fotó: profimedia

fotó: profimedia

7. Készíts multiexpozíciót digitálisan

Ha szerencséd van, egy képen több villámlást is rögzíthetsz. Ha egy beállításból több jó képed is született, Photoshoppal készíthetsz multiexpot. A „Load files into Photoshop layers”-re kattintva ki tudjuk választani, melyik fotókat szeretnénk rétegeknek használni. A rétegek tulajdonságánál válasszuk a „lighten” opciót, így a legvilágosabb pontok nem fognak kiégni.

Jó fényeket, sok sikert!

fotó: profimedia

fotó: profimedia

Forrás: Peta Pixel

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.