Szépüljünk

Milyen típusú a hajad?

Szinte nincs olyan hajtípus, mely nem igényel alaposabb törõdést, de a haj is, mint a bõr és a köröm, látványosan meghálálja a gondoskodást. Ha el tudjuk fogadni hajunk adottságait és ahhoz igazítani frizuránkat - nem feltétlenül ragaszkodva az aktuális divatirányzatokhoz -, hajunk valóban "koronánkká" válhat.

Szerkezetét tekintve minden haj hasonlít egymásra, mert mindegyiket a finom szerkezetű keratin határozza meg. Ennek köszönheti a haj, hogy egyidejűleg kemény és rugalmas, szilárd és formázható. A haj keresztmetszetét mikroszkóppal vizsgálva a következőt látjuk: egy vékony, levegőt tartalmazó magot rostszálak vesznek körül, melyeket ragasztószerű anyag köt össze, majd mindezt egy több rétegből álló pikkelyes bevonat fedi, mely a hajszál belső részeit védi. A fenti azonosságok mellett léteznek alapvető különbségek is, akár a haj állapotáról, akár a minőségéről beszélünk. Ezek a különbségek döntik el, milyen típusú a hajunk és milyen frizurát célszerű viselnünk.

Finom, vékony szálú haj

A vékony szálú haj átmérője gyakran a felét sem éri el a vastagnak és ezen változtatni sem lehet. Hajerősítőként hatnak azonban a kollagének, a selyemproteinek és a keratin. A haj erősebbé tételének másik módja a különböző öblítők és pakolások használata, melyek vékony filmréteget képeznek a hajszál körül és ez dúsabbá varázsolja a frizurát.

Vékony haj esetén nagyon fontos az ügyes hajvágás. Mivel a hajhossz és a haj tartása összefügg, nem szerencsés a vékony hajat a váll alá növeszteni. Dúsabbnak hat a tompavágással elkészített frizura, mert lépcsős vékonyítással a ritka haj még ritkábbnak tűnik. A haj fixálásához soha ne használjunk viaszt és zselét, mert elnehezítik a hajat – helyette inkább fixálót vagy hajlakkot alkalmazzunk.

Zsíros haj

A gyors zsírosodás két fő okra vezethető vissza: vagy túl intenzív a zsírmirigyek váladéktermelése, vagy a hajszálak töve nem képes a normális mennyiségű zsírt felszívni. Külsőleg befolyásolni nem tudjuk a zsírmirigyek működését, de a zsír ellen sokféleképpen harcolhatunk.

A hajat mossuk annyiszor, ahányszor csak kell. A gyakori hajmosáshoz csak speciális termékeket használjunk, melyek nem tartalmaznak zsírképzésre ösztönző anyagokat. Mivel a zsír magas hőmérsékleten folyékonnyá válik, célszerű langyos vízzel mosni és langyos levegővel szárítani. Még jobb, ha mosás után hideg vízzel átöblítjük a hajat, mert ennek pórusösszehúzó hatása van.

Zsíros haj esetén ne válasszunk túl bonyolult frizurát, hogy a napi hajmosás ne okozzon gondot. Nem ajánlatos a szorosan fejhez tapadó frizura sem, mert így a haj könnyen fel tudja szívni a fejbőrről a zsírt. A melírozott vagy színezett tincsek szárítják a hajat, így el tudják nyelni a felesleges zsírt. Szerencsés a rövid vagy félhosszú tupírozott frizura is, mert a megemelt hajtő távol tartja a frizurát a fejbőrtől.

Sprőd haj

Az úgynevezett töredezett vagy sprőd haj azonnal felismerhető a szétnyílt, kopott hajvégekről. A hajszálat védő pikkelyek rétegről rétegre lekopnak, ezzel a haj elveszti fényét és rugalmasságát. Ennek – az alkati adottságok mellett – több oka is lehet. Túl gyakran vagy erősen daueroltunk, nem megfelelően szőkítettük vagy festettük, esetleg rossz minőségű kefét, fésűt használtunk.

Ha a hajunk hosszát nem szívesen áldozzuk fel, akkor csak a töredezett végeket vágassuk le a fodrásszal. Házilag átmeneti segítséget nyújthat az ún. szilánkvágás: a hajunkból sodorjunk egy tincset, és ami ebből kiáll, azt vágjuk le.

A szilánkos, töredezett hajvégekre kifejlesztett készítmények szilikont tartalmaznak. Ezek betapasztják a repedéseket és a hajvégeket védőréteggel vonják be. A jó minőségű búzacsíra és jojobaolajok vékony filmrétegként veszik körül a hajszálat és így óvják azt. Ha a hajszál már nemcsak a végein, hanem jóval feljebb is töredezett, elkerülhetetlen egy jelentősebb regeneráló vágás.

Hajmosás után mindig növényi proteint tartalmazó balzsammal öblítsük át a hajunkat, de már kaphatóak valódi csodaszernek számító hajvégregeneráló folyadékok is, melyek belülről építik fel újra a haj szerkezetét.

Igénybe vett haj

Míg a száraz haj kialakulásáért belső tényezők a felelősek, az igénybe vett haj kialakulását külső tényezők okozzák: az ápolással ki nem egészített dauerolás és festés, a nap, a sós víz vagy a túl meleg főnözés. A fénytelen hajra azonnali segítséget nyújthat a megfelelő mosás és balzsamos öblítés, de alapos javulás csak regeneráló kúrával érhető el.

Hajmosás után a megtörölt, de még nedves hajra hetente egyszer alkalmazzunk regeneráló pakolást. Ha lehetőségünk van rá, éjszakára hagyjuk a hajon. Reggelre az eredmény önmagáért beszél: a haj selymesen csillogóvá válik.

Érzékeny fejbőr

Hajunk gondos ápolása mellett is előfordulhat, hogy fejbőrünk viszket. Ezt kiválthatja külső szennyeződés vagy “belülről” a stressz, de okozója lehet a dauer vagy hajfesték is. Ha lehet, naponta mossunk hajat menta- és hársfavirág kivonatot tartalmazó samponnal, de rendkívül nyugtató és jótékony hatású a fejbőr gyógymasszázsa is. A narancsvirágból nyert olaj nyugtatólag hat, a levendulaolaj pedig egyben fertőtlenít is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top