Szépüljünk

Érzékeny fogak

Ha fogaink érzékenyen reagálnak a fogmosásra, a szájzuhanyra, melegre-hidegre, bizonyos ételekre, édesre vagy sósra, akkor sajnos egyértemû a diagnózis: túlságosan érzékenyek, ami a betegség egyik biztos jele.

Az egészséges fog nem fáj

Az egészséges fognál a fájdalmat továbbító dentint a fogzománc és az íny minden oldalról védi. Ha fogínyünk elsorvad, a fog a fájdalomra érzékennyé válik, mert a dentin részben szabadon van.







Mi az oka?

A fogínysorvadás nem csupán időskori tünet, hanem gyakorta a hiányos vagy helytelen szájhigiénia következménye. Ugyanez vonatkozik a fogzománc sérüléseire is, amelyek többnyire a fognyak környékén keletkeznek. Az élelmiszerekben lévő agresszív savak jelentik az egyik okot, azonban sokkal gyakoribb az olcsó vagy elhasznált fogkefék éles sörtéinek illetve a helytelen fogtisztítási gyakorlatnak káros hatása.







A fájdalom mindig figyelmeztető jel!

Ha fogunk hidegre, melegre, édesre, savanyúra vagy érintésre fájdalmat jelez, akkor egészségi állapota nyilvánvalóan veszélybe került. Mivel pedig a baj nem jár egyedül, ezért a fájdalomra érzékeny fog tisztítása is fájdalmat okoz – emiatt viszont még kevésbé alaposan mosunk fogat.






Mi a megoldás?

A speciális fogkrémek használata. Ezek a fogkrémek olyan összetevőket tartalmaznak, melyek blokkolják az inger eljutását a fogidegekhez a szabaddá vált, nyitott dentincsatornák mechanikus lezárásával (hidroxilapatit, stroncium-klorid), valamint deszenzibilizáló szerek (pl. kálium nitrát) alkalmazásával csökkentik, illetve megszüntetik a fájdalomérzést. Tudnunk kell azonban, hogy egy alkalom nem elég a hatás kifejtéséhez – a rendszeres használat elengedhetetlenül szükséges!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top