Szépüljünk

Fogínyvérzés, ínygyulladás

Magyarország felnõtt lakosságának legalább a fele szenved fogínyvérzésben. A fogínyvérzés veszélyes, hiszen gyakran ínygyulladás okozza, és komoly fogínybetegségekhez is vezethet.

A fogínyvérzést a hiedelemmel ellentétben nem a fogkefével történő túl erős sikálás okozza, hanem a fogak felszínén megtelepedő baktériumok vagy a fogkő. Ha elhanyagoljuk, a fogíny gyulladása fogínyvérzéshez, fogínysorvadáshoz, sőt súlyos esetben akár fogaink elvesztéséhez is vezethet.

Panaszunkkal forduljunk szakemberhez. A fogorvos a kezelés során eltávolítja a fogkövet, és megtisztítja fogaink felületét. Ezután a megfelelő szájápolással legyőzhetjük a fogínygyulladást, és megelőzhetjük a betegség későbbi kialakulását. Erre valók a speciális fogkrémek.

A gingivitis megelőzésére és gyógyítására, valamint a fogágybetegségek megelőzésére használt fogkrémek elsősorban fertőtlenítő, gyulladást csökkentő anyagokat, adstringenseket (cink-chlorid, cserszömörce), vitaminokat (A vitamin) és egyéb, természetes gyógynövénytartalmú anyagokat: kamilla, menta, körömvirág, cikória, zsálya, mirha, eukaliptusz, ratanhia, és echinachea tartalmaznak. Az ilyen fogkrém védi a fogínyt, csillapítja a fogínyvérzést, elősegíti a beteg fogíny gyógyulását, segít megelőzni a fogínysorvadást és a fogak elvesztését. Gyógyító erejét azonban csak akkor tudja kifejteni, ha rendszeresen használjuk.

Vannak enzim (dextranáz, laktoperoxidáz) tartalmú fogkrémek is, melyek az egyes baktériumok megtelepedését és szaporodását akadályozzák. Egyetlen kémiai szer sem helyettesíti azonban a tökéletes mechanikai fogtisztítást – azaz az alapos fogmosást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top