Szépüljünk

Kis pötty, nagy kellemetlenség – a herpesz

A herpesz egy fertõzés, melyet a herpes simplex vírus okoz. A fertõzõdés sokszor már gyermekkorban megtörténik, de a tünetek gyakran csak évek múlva jelentkeznek.





Magyarország lakosságának 80%-a hordozza a vírust, 2 millió embernek rendszeresen kiújul a herpesze. A vírus az idegrostokon keresztül az idegdúcokba vándorol, és ott nyugvó állapotban tárolja a szervezet addig, amíg külső tényező vagy rizikófaktor hatására aktivizálódik. A kiújulás során a vírus az idegrostokban visszavándorol a bőrbe, égő, viszkető érzést okoz és kifejlődik száj és orr környékén a herpesz.


Kiváltó okok

• megfázás, influenza, az immunrendszer legyengülése
• menstruáció
• fizikai, lelki megerőltetés, kimerültség, stressz
• erős napfény vagy UV-sugárzás
• szájsérülés vagy fogászati kezelés






A herpesz vírusfertőzés 4 szakaszra bontható:

A kezdeti szakaszban a bőrön jellegzetes égő, viszkető érzés támad, mely biztos jele a herpesz kialakulásának.

Később kis hólyagok jelennek meg, melyet bőrpír vesz körül.

Azután a hólyagok kifakadnak, és helyükön nedvedző fekély alakul ki. Ez a legfertőzőbb fázis, mert a nedvességgel herpeszvírusok kerülnek a felszínre.

• Végül a hólyagok leszáradnak, varrosodnak. Dörzsölésre a friss heg felszakadhat, vérezhet, mely lassítja a gyógyulást.

Egy-egy herpeszes időszak 6-10 napig tart, azonban a herpesz kialakulása megelőzhető, ha a szúró, bizsergő érzés kialakulásakor azonnal herpesz elleni krémet használunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top