Szépüljünk

Hajmeresztõ tények

Naponta fésüljük, mossuk, mégis nagyon keveset tudunk róla. Mi is a haj valójában?




Egész testünket szőr borítja, kivéve az ajkat, a tenyeret és a talpat. A fülben és az orrban távol tartja az idegen testeket, a fejen ütések és hideg-meleg ellen véd, testünk hőmérsékletét szabályozza. A szemöldök felfogja a lecsorgó izzadtságot, a szempilla árnyékolja és portól védi a szemet. A haj testünk leggyorsabban növő szövete, élettartama 2-7 évig terjed. Egy átlagos felnőtt naponta 35 méter, évente mintegy 9 kilométer hajat termel. Egy időben a hajhagymák 90 százaléka dolgozik, 10 százaléka pihen.

Egy átlagos fejbőrön százezer szál haj található, a vörösöknél ez a szám nyolcvanezer körüli, barnáknál száz, míg a legtöbb hajszál a szőkék fején nő, százhúszezer. A hajszál maximális hossza 70-80 cm, de ezt örökletes tényezők nagyban befolyásolják. Évente a haj mintegy tizenkét centimétert nő, a férfiaké gyorsabban, mint a nőké.






A hajvágás nem befolyásolja a növekedés sebességét.

A haj legnagyobb részben egy keratin nevű fehérjéből áll. Kisebb mértékben tartalmaz szenet, hidrogént, oxigént, nitrogént és ként is.
A sötét színű hajban több a szén és a hidrogén, míg a világos oxigénben és kénben gazdagabb.
A haj rendkívül erős és rugalmas, egy szál egy tábla csokoládé súlyát bírja el. Sok egyéb tényező mellett az időjárás is befolyásolja a haj állapotát, hiszen a haj gyorsabban nő meleg hőmérsékleten.





Nedves időben pedig a hajszálak megnyúlnak.
50 éves korára a férfiak 50, a nők 40 százaléka szenved hajhullástól. Az elterjedt hiedelemmel ellentétben a gyakori mosás nem felelős a hajhullásért, leggyakrabban stressz, vagy gyógyszer okozza. Napi száz hajszál elvesztése még normális. Ahhoz, hogy a kopaszság láthatóvá váljék, a haj teljes mennyiségének felét el kell veszíteni.






Hajunk fontos eleme megjelenésünknek, épp ezért a gyönyörű haj szakértőt kíván!

Bár a haj erős és strapabíró, bonyolult szerkezete miatt rendkívül érzékeny is egyben. A legtöbb kárt a statisztikák szerint mi magunk okozzuk.
Az otthoni festés, dauerolás, de akár egy rosszul megválasztott sampon vagy kondicionáló is olyan súlyosan rongálhatja, hogy az eredményt csak a fodrász ollója képes eltüntetni. Nem beszélve arról, amit a tükörben látunk.





Egy rosszul sikerült szőkítés narancssárga színt varázsol az ember fejére, és ez manapság csak a punkok körében sikk.

Az sem baj, ha az ember már az előzetes színkonzultáció során rádöbben, hogy a burgundi a poharába, és nem a fejére való. Egy elrontott frizura helyrehozatala fájdalmas kompromisszumokkal, és dupla költséggel jár.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top