Szépüljünk

A száraz, vízhiányos bõr okai

Kozmetikai statisztikai adatok szerint a ráncok után a bõr szárazsága okozza a legtöbb kozmetikai problémát. Ami nem csoda, hiszen a bõr 70 százaléka vízbõl áll, aminek 12 százaléka a felsõ rétegében található.




Naponta körülbelül 2.5 liter folyadékot és ezzel együtt értékes sókat, ásványi anyagokat is veszítünk a légzés során, a bőrön keresztül, vagy a vizelettel. Már kevés vízveszteség esetén a bőr feszül, húzódik, apró, száraz foltocskák jelenhetnek meg rajta, a ráncok pillanatok alatt kialakulnak, vagy a meglévők mélyülnek el.






A kiszáradt és az eleve száraz bőr között azonban van különbség.

Az eleve száraz bőr esetén sohasem volt nedves a bőrfelület, és rendszerint hiányzik belőle az olajtartalom is. Míg a kiszáradt bőr, nedves természetű, de a víz eltűnt belőle, és nem működik jól a nedvességsorompója. Tipikus probléma, az olajosan csillogó, mégis száraz bőr, vagy amikor a mitesszerek, pattanások a száraz bőrön megjelennek, amelyeket nagyon nehéz kinyomni.





A nedvességvesztés kiváltójának oka a környezetszennyezés, a légkondicionáló, az UV-sugarak, a meleg, a szél, a szmog, a dohányfüst, a hormonok változása, a táplálékok tartósítószerei, amelyek mind-mind szárítják a bőrt. A kozmetikai ipar ezért egyre másra olyan termékeket dob piacra, amelyekkel nemcsak egyszerűen nedvességhez juttatja a bőrt, hanem helyreállítja a nedvességsorompó működését is, ezért csak annyi vizet párologtat, amennyi az optimális működéséhez szükséges. És a krémekkel, zselékkel technikai üzeneteket küld a bőrnek, hogyan erősítheti és teremtheti meg a saját védekező rendszerét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top