Szépüljünk

A napozás élvezete

Aki egy kicsit barnább, az máris jobban érzi magát a bõrében – mondják a nõk a kozmetikai felmérések során. Ám az UV-sugarak a felelõsek azért, hogy gyorsabban ráncosodik a bõrünk, pergamenszerûen vékonyodik, hámlik és szabálytalan alakú, éles körvonalú barnás elszínezõdések, pigmentfoltok jelennek meg rajta.




Mindez azzal magyarázható, hogy a napsugárzás hatására a sejtekben kórosan elszabadulnak a szabad gyökök, és ez nemcsak a bőr elvékonyodásához, ráncosodásához vezet, hanem növekedhet az allergiára való hajlam.

Például sokan azt veszik észre, hogy annak a kozmetikum a hatására, amitől eddig puha és selymes volt a bőrünk, hirtelen vörös foltok, vagy apró, pattanásszerű pontok alakultak ki, melyek viszketnek.





A túlzott mennyiségű UVB sugárra a bőr pirosodással válaszol, míg az UVA azért veszélyesebb, mert hiányzik ez a figyelmeztető jelzés. Az UVA sokkal mélyebben hatol be a bőrbe, és károsítja a sejteket örökítő DNS anyagát. Ha ez megtörténik, a bőrsejtek helyrehozhatatlan károkat szenvednek, illetve csak a plasztikai sebész kése segíthet a kialakuló mély ráncokon, kontúrját veszített arcon, a megereszkedő mellen. Ezért tehát napvédő használata kötelező, és célszerű a sütkérezést felfüggeszteni azokban az órákban, amikor az izzó napkorong pont a fejünk fölött áll, vagyis 11 és 15 óra között.





A nap akkor is süt, ha nem vagyunk szabadságon, ezért érdemes napvédőt használni a hétköznapokon is. Ugyanis a napfény által okozott károsodások 70 százalékára akkor teszünk szert, amikor a buszra várakozunk, kirakatot nézegetünk.
A beton is visszaveri a napsugarak 40-60 százalékát, a homok pedig akár a 90 százalékát is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top