Szépüljünk

Szépség lexikon

Ha kitöltötted a tesztet, s maradtak még kérdések, melyeket nem tudtál megválaszolni, alábbi kis összeállításunk segít eligazodni az szakkifejezések tengerében.





A bőr megújulása


A régi bőrsejtek elhalása a bőr természetes megújulási folyamatának a része. A bőr felső rétege előbb-utóbb elfárad és elhal. Számszerűleg talán meglepő, de naponta 500 millió bőrsejt pusztul el. A megújulási folyamat időigényes procedúra, 24-28 napot vesz igénybe



Exfoliálás






A megújulási folyamat során a bőr felső hámrétege elhal, de nem hámlik le azonnal, ezzel akadályozza az alatta található bőrsejtek anyagcseréjét, a bőr légzését. Ha kozmetikumokat, bőrápoló szereket használunk, az elhalt hámréteg a hatóanyagok élő bőrbe jutását is gátolhatja. Ezért kell azt eltávolítani. A bőr elhalt hámsejtjeinek frissítő, enyhén hámlasztó, radírozó folyadékkal történő eltávolítását nevezzük exfoliálásnak.
A bőrápoló szerek “sztárvitaminjai” az A-vitamin. Az A-vitamin hatású vegyületek csökkentik a bőr öregedési tüneteit (ráncosodás, barna foltok, szárazság), beleértve a napfény okozta idő előtti öregedést is. Ezért nevezik az A-vitaminnal készült krémeket világító kozmetikumoknak. Az A-vitamin legtisztább formája a retinol.







Permanent make-up


A permanent make-up Amerikából és nyugat-európából érkezet hozzánk. Sminktetoválás, amelyet akupunktúrás tűkkel „ütnek” a bőrbe. Mindenhol a világon szépítő korrekcióként alkalmazzák, ami azt jelenti, hogy nem a smink helyett készül, hanem a napi sminkelés megkönnyítését szolgálja. Amikor pedig nem viselünk sminket (sportolás, napozás, strandolás, kirándulás), akkor is jól ápolt, dekoratív külsőt kölcsönöz.



Szabad gyökök






Az évek múlásával lassul a bőr anyagcseréje, egyre hosszabb időt vesz igénybe a friss sejtek felszínre jutása. Ezért a bőr fokozatosan elvékonyodik, elveszíti ragyogását, és csökken a nedvességtartalma. Emellett a környezeti ártalmak – UV-sugarak, szmog, stressz, tartósítószerek stb. – elősegítik a szabad gyökök képződését, amelyek gyengítik a bőr rugalmasságáért, fiatalosságáért felelős kollagént, ezért a bőrsejtek gyorsabban öregszenek.







Hipoallergén


A környezeti ártalmak nem csak közvetlenül károsítják a bőrt, hanem az immunrendszeri problémák is megjelennek. Ennek következtében léphetnek fel allergiás reakciók. A modern kozmetikai termékeknél törekvés, hogy a kozmetikai termék alkalmazásakor minimális az esély az allergia kialakulására. Ezt jelenti a hipoallergén kifejezés







Liposzóma


Friss sejtkivonat, a bőrbe kerülve azonnal megkezdi a sejtek fiatalítását.







Napsugarak


A napsugárzás jótékony hatással van a csontfejlődésre. A napnak mindamellett nemcsak pozitív tulajdonságai vannak. A napfény összes sugárzásából az UVA-tól ráncosodik a bőr, az UVB bőrünk festékrétegét serkenti, azaz barnára fest, az UVC semleges, csak világításra szolgál.







Narancsbőr


A narancsbőr, más néven cellulitisz a bőr alatt lerakódó zsír. A felhalmozódott zsír gátolja a bőralatti szövetek vér és oxigén ellátását, ezért szaporodik a salakanyagok mennyisége. Mivel a nőknek lazább a kötőszövetük, ezért a zsírsejtecskék könnyebben átnyomódnak rajtuk.







Hajfestés


A hajfestés külsőnk megváltoztatásának egyik legnépszerűbb és legszembetűnőbb módja. Sokan több színnel is kísérleteznek. Ha festett hajat szeretnénk más színre festeni, fordulhatunk fodrászhoz vagy otthon végezhetjük el a műveletet. Akárhogy is az első lépés minidig a hajszálak megtisztítása a korábbi festékmaradványoktól.







A víz szépítő ereje


Frissítsük fel reggelente a vérkeringésünket, és tegyük feszesebbé bőrünket hideg-meleg váltakozó zuhanyozással. Mindig meleg vízzel kezdjük, majd a szappanozás után folytassuk úgy, hogy a hideg vizet először a lábakra, majd a fenékre és a karokon át az egész testre folyassuk. Ez felgyorsítja a méregtelenítési folyamatot, edzi a bőrt, amitől az sima, feszes lesz.







Thalasso-terápia


A terápia La Bonnadiére francia orvos nevéhez fűződik, aki 1867-ben alkalmazta először. A terápia vitalizáló és méregtelenítő tengervíz- és algakúra (a thalassa szó ógörögül tengert jelent). Az alkalmazott anyagok: tengervíz, alga, tengeri só, iszappakolás.



Napozószerek






A napozószerek elsősorban az UVB sugarak ellen védenek, de az úgynevezett széles spektrumú napozószerek többé-kevésbé az UVA sugarak ellen is védelmet nyújtanak. A napvédők aktív hatóanyagai felszívják vagy visszaverik a nap káros sugarait. Mindazonáltal nem arra valók, hogy vég nélkül a napon lehessünk, és nem is védenek tökéletesen, vagyis a sugárzás bizonyos része mindig eléri a bőrt. Hogy melyik fényvédő kit mennyire véd, az az egyéni adottságoktól is függ: a faktorszám ugyanis azt jelenti, hogy mennyi ideig tartózkodhatsz a napon anélkül, hogy leégnél. Ha mindenféle védelem nélkül, a téli időszak utáni első napozáskor mondjuk 10 perc után estére piros lesz a bőröd, akkor a 15-ös faktorszámú napozó ezt az időt 15-szörösére növeli – 150 perc.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top