nlc.hu
Szépüljünk
Fogápolás gyerekkorban

Fogápolás gyerekkorban

Vannak dolgok, amelyeket a gyerekek nagyon szeretnek. Ilyen például a csokoládé, a chips vagy a cukorkák. Vannak dolgok, amelyeket a gyerekek nagyon nem szeretnek. Ilyen például a fogmosás.

Dr. Pongrácz Judit
A fogakat már egészen kicsi kortól kezdve ápolni kell. Dr. Pongrácz Judit fogorvos szerint már 8-10 hónapos korban is elkezdhetnek szuvasodni a tejfogak.

Sok olyan kisgyerekkel találkoztam, akinek már háromévesen az összes kint lévő foga szuvas volt. Ilyen kis korban rendkívül nehéz a fogak tömése. Egyrészt azért, mert a gyerekek nagyon nyáladzanak, és a tömést száraz körülmények között kell felhelyezni. Másrészt a gyerekeket elriaszthatja a rendelőben található sokféle „félelmetes” műszer. Nehéz nekik elmagyarázni, hogy miért matatunk a szájukban, és sokszor arra is fel kell őket készíteni, hogy esetleg fájni fog a beavatkozás. Úgyhogy az a legjobb, ha egészen kicsi kortól kezdve nagy figyelmet fordítunk a fogmosásra, hogy elkerüljük ezeket a kellemetlenségeket.

Miért olyan nehéz rávenni a gyerekeket a fogmosásra?

Nem kedvelik a kötelező feladatokat. Éppen ezért fontos elérni, hogy a fogak tisztítása természetes folyamat legyen számukra. A jó szülői példa a leghatásosabb. Ha látja a gyermek, hogy anyu és apu is rendszeresen megmossa a fogát, és mindezt örömmel teszi, akkor sokkal szívesebben lesz partnerünk ebben. Akár meg is lehet szervezni, hogy a család együtt, közösen mosson fogat reggel és este, így a kicsi úgy érezheti, bevonják őt valamilyen fontos eseménybe. Egyébként játékszerként már egészen kicsi kortól használhatjuk a fogkefét, hogy már jó korán megismerkedjen a gyermek a fogásával, a sörtékkel. Később el lehet kezdeni vele a fogak pucolását, de először csak szárazon, mert kezdetben a gyerek nem tudja még kiköpni a fogkrémet, és kellemetlenséget okozunk neki.

Sokszor lehet hallani olyan véleményt, hogy akár naponta háromszor is meg kellene mosni a fogunkat. De hogy lehet ezt megtenni, mondjuk az iskolában?

Ha valaki tisztességesen, reggel és este is rászánja az időt a tisztításra, akkor nincs szükség egy harmadik alkalom beiktatására. Csomagoljunk a gyerekeknek uzsonnára például almát, hiszen az kiváló fogtisztító. Vagy olyan szendvicset készítsünk, amely nem ragad bele annyira a fogakba. Sajnos keveset rágunk. Hozzá vagyunk szokva a gyorsan fogyasztható ételekhez, és nem használjuk a fogainkat. Sok szülő, amikor elhozza a gyermekét hozzám és kiderül, hogy vannak lukas fogai, csodálkozva mondja, hogy pedig minden reggel és este megmossák. Aztán kiderül, hogy még az esti mese után a gyermek elmajszol egy kekszet vagy iszik egy teát. Ezek a lepedékek egész éjjel roncsolják a fogat, így 3-4 éves korra már esedékessé válik a tömés.

Azt hittem, hogy a legtöbb ember azért tisztában van azzal, hogy például az esti fogmosás után már nem szabad enni.

Sajnos nincs. A Signal Dentibuszban (ez egy rendelőnek berendezett busz, amely járja az országot, és elsősorban ingyenes szűrést és felvilágosítást végeznek benne – a szerk.) nagyon sokszor találkoztam már olyan szülővel, akinek fogalma sem volt a fogmosás jelentőségéről. Meglepődnek azon, hogy a tejfogakat is mosni kell. Sokan úgy gondolják, hogy mivel idővel úgyis kiesik, fölösleges annyira odafigyelni a tisztítására. Persze ha egy kisgyereknek rosszak a tejfogai, nem biztos, hogy rosszak lesznek az igazi fogai is. De mindenképpen el kell érni, hogy mire azok kinőnek, természetes dologgá váljon az életében a fogmosás!

NÉZD MEG KÉPGALÉRIÁNKAT!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top