Szépüljünk

Kritikus helyzetek – kellemetlenségek nélkül

Voltál már olyan helyzetben, amikor igazán fontos lett volna, hogy magabiztosnak tûnj? Ilyenkor igen kellemetlen lehet a ruhádon megjelenõ nedves foltok látványa.

Azt már biztosan tapasztaltad, hogy nem ugyanúgy izzadsz, ha éppen 40 fokban kirándulgatsz, vagy ha állásinterjún vagy. Ráadásul ennek biológiai alapja is van. Az izzadásnak alapvetően az a szerepe, hogy lehűtse a szervezetet a párolgás által. Extrém melegben, mozgás közben akár több liter folyadékot is kiizzadhatunk magunkból. Ilyenkor természetesen fokozottan ügyelnünk kell a folyadék és az ásványi sók pótlására.

Normál körülmények között kb. 1 liter vizet veszítünk ilyen módon. De hogyan? A verejtékmirigyeken keresztül. A hő hatására bekövetkező izzadás lassan beinduló folyamat, és az egész testen jelentkezik. Ilyenkor hátunkra tapad a ruhánk, vizes lesz az arcunk, de a szerencsések mindezt kellemetlen szagok keletkezése nélkül tudják végrehajtani.

Vannak azonban olyan helyzetek, amikor egyáltalán nincs meleg, mégis egy pillanat alatt elönt a hideg veríték. Ilyenkor ráadásul megállíthatatlan és gyors a folyamat. Ezeket a helyzeteket nagy stresszhatás váltja ki, ha kellemetlen helyzetbe kerülünk, akkor reagál így a szervezet. Ilyenkor nem az egész testfelületen jelentkezik az izzadás, hanem főleg a tenyér, talp és a hónalj részein. Ráadásul biztos lehetsz benne, hogy leginkább akkor fogsz leizzadni, amikor nem lenne szabad. Hiszen igencsak rontja a magabiztosság látszatát!

Különösen sokat ront a helyzeten, hogy az érzelmi izzadás nem úszható meg kellemetlen szagok nélkül. Tehát a mennyiség és a szag tekintetében is sokkal meghatározóbb lesz az élmény.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top