Szépüljünk

Kleopátra tavasza

Bár nemrég kiderült, az ókori hölgy nem is olyan szép, mint hittük, de mivel mítoszokra szükségünk van, maradjunk a gyönyörûséges Kleopátránál, kukkantsunk be a szentélyébe, lessük el praktikáit és szépüljünk meg együtt!

Ugyanis nemcsak a kertet és a házat ajánlatos ilyenkor tavasszal ráncba szedni, hanem magunkat is. Vonuljunk hát „a házi szervizbe”, hogy az elismerő pillantásokat bezsebelhessük!

Mikor a tavaszi nap első sugarai megjelennek, lelkiismeretünk megszólal, gondos háziasszonyokká, takarítónővé szellemülünk át, és felvesszük a harcot a por és egyéb tisztátlanság, rendetlenségérzetet keltő otthoni dolgok, csökevényes maradványok ellen. Majd miután ezzel megvagyunk, s újra a rend, csillogás, friss illat veszi át az uralmat lakunkban, a tükörbe nézünk, s megrémülünk! Megszólal a belső hang: „Igen, ez Te vagy, kedvesem!” Mielőtt vastagon befújnánk Prontóval a tükröt, vagy dühödten elhagynánk a fürdőszobát, inkább feltárási szándékkal nézzünk szembe önmagunkkal, és lépésről lépésre kövessük a Kleopátra-programot!


Végy egy fürdőt!





Egy fárasztó nap után nincs is jobb, mint egy kád vízben elmerülve lazulni, pihengetni, miközben lágy zene szól a fürdőszobában, testünk meg megtisztul, lelkünk feltöltődik. Az ülőfürdőknek egyébként komoly terápiás értékük van. Fürdőzésnél figyeljünk a víz hőmérsékletére, ez állandóan 37 Celsius-fok legyen, csak fűtött helyiségben és maximum 30 percig fürdőzgessünk.

A fürdő gyógyhatásának fokozására ajánlatos a vízhez gyógyfűfőzetet tenni. E célra igen alkalmas a szénapolyva, de még nála is jobb az illatos vadkakukkfű. Használják még a boróka tűlevelét és az eukaliptuszlevelet is. A kívánt hatástól függően egyénileg választhatjuk meg a gyógynövényt, aszerint, hogy serkentő vagy nyugtató hatás elérésére törekszünk-e.

Ha illatos, nyugtató fürdőre vágysz, akkor a levendula virágát vagy a rózsa szirmát kösd egy finom anyagú textilhálóba, majd áztasd a fürdővízbe. Illóolajat is lehet alkalmazni, de ne közvetlenül a vízbe tedd, hanem keverd össze mézzel vagy tejjel.

Ha száraz a bőröd, akkor csepegtess a vízbe olíva-, mandula- vagy más növényi olajat. Ha egy liter tejet öntesz a fürdővízbe, akkor a mártózás után puhább lesz a kültakaród. A leégett bőrt is nyugtatja a tejes fürdő. S ne feledkezzünk meg arról sem, hogy Kleopátra is szerette a mézes-tejes fürdőt, nemhiába volt a bőre olyan csodaszép (ha ezt elhihetjük a legendáknak).

Ajánlott még a sós fürdő is, ha egy maroknyi sót szórsz a vízbe, tisztító és frissítő hatású fürdőt vehetsz. Ha zablisztfürdőzöl, akkor meg selymes, sima lesz a bőröd. Egy textilzacskóba tegyél zablisztet, s míg a meleg víz folyik, áztasd bele, majd merülj el benne.


A csillogó, selymes, szép hajért





A hosszú haj, úgy tűnik, soha nem megy ki a divatból. Tíz férfiból hétnek a hosszú haj az esete, persze nem biztos, hogy fekete, lehet szőke, vörös és barna, vagy éppen tarka is. Ilyenkor, a megújulás évszakában a hajhagymáknak is jót tesz egy kis kényeztető, tápláló pakolás. Például a tojás áldásos hatása közismert. Keverj el egy tojássárgáját egy csészényi meleg vízben. Alaposan dörzsöld be a fejbőrödbe, majd rövid idő után mosd le, mint a sampont. Ha citromot is keversz a tojássárgájába, akkor gyönyörű fényes lesz a hajad.

Fényesítő hatással van a hajra még a sör is, sampon után szűrt árpalével öblítsd le hajkoronádat, de a barna hajúaknak ajánlott erre a célra az ecet is, meg a zsálya is, a szőkéknek pedig a kamilla.


Az arcunkra is ráfér a pakolás





Ahhoz, hogy a bőrünk igazán szép és egészséges legyen, nemcsak a felszínt kell csiszolni, hanem a mélyben is tevékenykednünk kell. Vagyis iktassunk be egy tisztítókúrát, fogyasszunk több zöldséget és gyümölcsöt, gondoskodjunk a szervezetünk átmosatásáról is, vagyis nagyon sok folyadékot igyunk. Szervezetünk méregtelenítésében hasznosak a gyógynövények is, a legjobb tisztító hatású a csalán, de ezt csak 3-4 hétig szabad inni, ennyi ideig tartson egy kúra.

Először is tisztítsd meg a bőrödet, radírozd le, a zsírosabb bőrűeknek erre a célra kitűnően alkalmas a fogkrém is. Enyhe lemosóként azonban a tej a legmegfelelőbb.
A bőr táplálásához a pakolások, maszkok ajánlottak. Az egyik legegyszerűbb tavaszi pakolás eperből, citromléből és joghurtból áll. Az összetevőkből sűrű pépet készítsünk, és 10-15 percig hagyjuk az arcon. A reszelt nyers uborkából és natúr joghurtból vagy kefirből álló maszk frissít, tonizál és élénkít. Tápláló pakolást készíthetsz tojássárgájából és olívaolajból. A keveréket vidd fel az arcodra, majd 20 perc múlva meleg vízzel mosd le.
Mivel az arcbőr nagyon finom és érzékeny, a pakolásokat először célszerű a kézfejen kipróbálni.

A mosolygó, karikamentes szemekért

A szem a lélek tükre, a pupillás bogyó elárulja, milyen a kedvünk, és azt is, milyen a testünk állapota. A táskás szem legjobb ellenszere a pihenés, az eltüntetés leghatékonyabb módszere az alvás. Ha erre nincs módunk, a fáradtságot enyhíti a kamillás borogatás, vagy tégy nyers krumplit vagy uborkaszeletet a becsukott szemhéjadra. A szem körüli karikák felszámolásában hatékony a teafilter is. A kiáztatott tea zacskóját helyezzük 10-15 percre a szem alá.









A hosszú szempilla a csábítás fontos eszköze, így hasznos néha azt is kondicionálni: szempilládat időnként ecseteld be olívaolajjal. 

A nő egy virágszál

Mint a fenti példákból is kitűnik, nem kell méregdrága kozmetikumokra költeni, otthon, a konyhában, a kertben is számtalan alapanyag van, egy kis leleményességgel ezeket a saját javunkra fordíthatjuk.
A lényeg azonban a törődésen van, mert minden nő egy virágszál, melyet ápolni kell, locsolgatni, tápanyagot és fényt adni neki, hiszen ezektől érzi jól magát, így borul virágba, melyben gyönyörködhetnek az emberek…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top