Szépüljünk

Krém vagy szérum? – Válassz bőrödnek megfelelően!

Kezdetben volt az arckrém és a testápoló, nem volt nehéz kitalálni, hogy melyik mire való. Aztán megjelentek a lotionök, szérumok, paszták, bőrtáplálók, feszesítők és társaik. Csak a fejedet kapkodod, hogy melyiket válaszd közülük? Segítünk eligazodni, mert érdemes kihasználnod a speciális tulajdonságaikat a bőröd érdekében.

Napszakhoz igazodva

Ez még sima ügy: az embernek szüksége van egy nappali és egy éjszakai bőrápolóra. Igen, bőrápolóra, mert már ezek sem biztos, hogy simán krém névre hallgatnak. Az biztos, hogy éjszakára, amikor a bőröd is pihen, érdemes a regenerálódását fokozó készítményeket választani. Ezek többnyire hatóanyagban is gazdagabbak. Azért „vastagabbak”, „nehezebbek”, mint nappali társaik, mert több zsíros összetevőt tartalmaznak, amelyek leginkább arra hivatottak, hogy bezárják a bőr mélyébe a nedvességet. Ezért – bár sokukon az szerepel, hogy „minden bőrtípusra” – zsírosodásra hajlamos, pattanásos bőr esetén, illetve ha nagyon száraz a bőröd, akkor inkább olyan éjszakai krémet válassz, amely kifejezetten a te bőrtípusod számára készült. Különböző rituálékkal fokozhatod a táplálókészítmények hatását. A Clarins Younger Longer névre keresztelt balzsama (újabb megnevezés: a balzsam szó bármely terméken a gazdag, tápláló hatására utal) akkor lesz igazán hatásos, ha egy kis „arcfitnesz” keretében dolgozod a bőrödbe. Könnyedén paskold a bőrödet legalább 5-10 másodpercig, az arcodon és a nyakadon az egész tenyeredet, a szemednél az ujjvégeidet használva.

 

További cikkeink:

3+1 pénztárcakímélő szépségápolási tipp »
Durva szépségápolási tévhitek »
India színvilága hódít az őszi sminkben »
5 extra arcpakolás a kozmetikus ajánlásával »
5 szépségtipp őszre »

A bőrtípus és a cél ismeretében válassz „fegyvert”

A nappali készítmények hosszasan érintkeznek a bőröddel, mintegy védőpajzsként működnek egész nap a környezeti hatásokkal szemben, és még sminkalapot is nyújtaniuk kell. A hidratálók elsődlegesen a bőröd vízháztartását javítják. Ezzel persze simábbá is teszik az arcodat, hiszen az aszalt szilva felszíne is simábbá válik, ha vízbe áztatod. Ha szárazabb a bőröd, akkor egyszerűen nem elég egy könnyű hidratáló, mert a bőröd lipidháztartását is segítened kell, ha ráncokkal is küzdesz, akkor már figyelj a feliratra: ránctalanító nappali krémre lesz szükséged. Hadd oszlassak el egy tévhitet! Sokan egész fiatalon feszesítőkrémeket használnak, és azt gondolják, hogy majd csak idősebb korukban lesz szükségük a ránctalanítókra. Ám ez tévedés. A ránctalanítókészítményeket az első ráncocskák megjelenésétől érdemes használni, tehát akár a húszas évek végétől is. A feszesítő- vagy liftingkészítmények a korosabb bőr számára készülnek, amikor már nemcsak a ráncok jelentenek problémát, hanem a bőr petyhüdtsége, megereszkedése is. Ilyenkor a kollagénrostok és a sejtek közötti állomány regenerálódását kell segítenie a termékeknek. A Vichy újdonsága, a Liftactiv CxP egyszerre hatékony a ráncok ellen és feszesíti is a bőrünket. Speciális fehérjék, peptidek (P) és C-vitamin (C) gondoskodik róla, hogy regenerálódjon a bőr, és serkenti a sejteknek és a rostoknak az újjáépülését is. C-vitamin-tartalma eltér az eddig megszokottaktól, ugyanis nem a bőrfelszínen hat, hanem speciális formájából a bőr mélyebb rétegeiben folyamatosan szabadul fel az aktív C-vitamin, ezért hosszasabban érezhető a kedvező hatása. Az érzékeny bőrűek gyakran esnek abba a csapdába, hogy nem különböztetik meg a gyártók, hogy száraz vagy zsírosodásra hajlamos bőrre javasolt-e elsősorban a készítményük. A La Roche-Posay Hydreane nevű hidratálója két változatban kapható: a Riche a száraz, érzékeny bőrűek számára nyújt segítséget, míg a Legere a normál és kevert bőrtípusú érzékeny bőrűek számára készült.

 

Koncentrálva

Bár ma még nem minden nő használja őket rendszeresen, hidd el, hogy a szérumok „varázserejére” neked is szükséged van. A szérum mindig koncentrált hatóanyagot tartalmaz. Ennek megfelelően kis mennyiségben kell használnod az arcod egészén, vagy csak egyes területein, mint a szem és/vagy a száj környéke. Az adagolást könnyíti a pumpás kiszerelésük. Ez a forma biztosítja azt is, hogy még az érzékeny összetevők is megőrizzék a szavatosságukat, hiszen a készítmény így nem érintkezik levegővel, és a kezeddel sem viszel bele semmilyen szennyező anyagot. A szérumcseppeket az ujjbegyeddel vidd fel, és könnyedén simítva, ütögetve juttasd a bőrbe. Akár nappali, akár éjszakai változatot használsz, előtte tisztítsd meg az arcodat. Többnyire a krém előtt kell felkenned, illetve némelyiket önállóan is alkalmazhatod. Az Estée Lauder újdonsága, a Perfectionist (CP+) szérum segítségével az esti órákban is frissnek tűnhet az arcod. Nyilván te is észrevetted, hogy a bőröd is elfárad a nap végére, egészen egyszerűen nyúzottá válik a külsőd. A fényvisszaverő részecskéknek köszönhetően a felvitelt követően máris simábbnak tűnik az arcod, mivel optikailag csökkenti a ráncok mélységét. A bőr saját kollagéntermelését rekordidő alatt aktiválja, mindössze két órának kell eltelnie a felvitelt követően. Fontos, hogy ne masszírozd be a bőrödbe, csak lágyan simítsd el a felszínén, mert így érvényesül igazán az az optikai csalás, amitől igazán látványos eredményt produkál ez a szérum.

Szépség.lap.hu »
Bőrgyógyász.lap.hu »
Arcápolás.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top