Szépüljünk

4 varázslat arannyal a bőröd ragyogásáért

A nemesfém nem a csillogásával, hanem csodás bőrfeszesítő hatásával követelt helyet magának a szépségiparban.

Arany az orvosnál

Mint orvosi fém, régóta bizonyít az arany, használják beültetett protézisek vagy méhen belüli fogamzásgátló eszközök alapanyagaként, és készülhetnek belőle fogsor-kiegészítők is, ami különösen fontos az egyéb fémekre allergiások esetében. A plasztikai sebészet aranyhálóként használja a hasfalplasztikáknál.

A plasztikai sebészetben az aranyat az arcfiatalító eljárások egyik alapanyagaként használják. Hajszálvékony, 0,1 milliméter vastagságú és 6 centiméter hosszú 24 karátos aranyból készült szálakat vezetnek az arc bőrszövetébe. Az aranyszálakat a szervezetünk nem löki ki magából, de mint idegen anyagot, azonnal megtámadja, és pont erre a reakcióra van szükség a kívánt eredmény eléréséhez. Miközben a szervezet a saját szövetével körülöleli a fémszálat, a bőrszövet erősebb lesz, megemelkedik, rugalmasabbá válik, és élettelibb, fiatalosabb külsőt eredményez.

 

  • A pici beavatkozásnak számító (szikét nem használnak, csak tűt) eljárás előnye, hogy az arc nagy területén lehet alkalmazni.
  • Természetesen véraláfutások lehetnek a bőrön (a szúrások helyén), és ezek bizony sokáig gyógyulnak, bár néhány nap után már sminkelhető, így emberek közé mehetünk anélkül, hogy kérdezősködésnek tennénk ki magunkat.
  • A sportról és a napozásról a beavatkozást követő hetekben le kell mondanunk, de másban nem korlátozza a mindennapjainkat.
  • Tartós az eredménye, de természetesen nem azonnali a hatása: a szöveti reakciók hatása hetekkel a beavatkozás után válik láthatóvá.
  • Bár maga az arany nem okoz allergiás reakciót, mégis szükséges allergiatesztet végezni a plasztikai eljárást megelőzően, mert egy úgynevezett segédcérnát használnak, nehogy elszakadjon az aranyszál. Az állati eredetű cérna a bőrben marad, és bár később maradéktalanul lebomlik, mégis okozhat allergiás reakciót az arra érzékenyeknél.

 

Arany a kozmetikusnál

Napjaink luxuskozmetikai eljárásai között az aranymaszkkezelések nagyon látványosak: maga a maszk is pompás az aranylapoknak köszönhetően, de a hatása is figyelemre méltó. Az aranynak köszönhetően a bőr szinte megújul.
  • Jogos kérdés, hogy hogyan jut az arany a bőrbe, hiszen nagy molekulamérete miatt ez önmagában képtelenség.
  • A választ a nanotechnológia adja meg, amelynek eredményeképpen a molekulák olyan pici részekre bonthatók, amelyek képesek átjutni a bőr védelmi rendszerén.
  • Egy gépre és egy vivőanyagra van szükség. A vivőanyag reakcióba lép a fémionokkal, így köti őket magához, a kozmetikusoknál használt gőzölőhöz hasonlító gép ultrahang segítségével indítja be a vivőanyag és az aranylapok közti kémiai átalakulást, és így jut be a mikrokeringést stimuláló arany a bőrszövetbe.

 

Arany a krémedben

Tény, hogy az idő múlásával már egyre erősebb hatású adalékokat kell a bőrünkbe juttatni, ha szeretnénk sokáig kitolni a bőr látványos öregedését. A nanotechnológiával előállított aranyszemcsék a krémekbe keverve is hódítanak. Persze ezek a kencék nagyon drágák, és az arany mellett sokszor egyéb luxushatóanyagokat, például kaviárt is tartalmaznak.

 

A krémekbe zárt aranynak köszönhetően a bőrfelszín apró színeltérései halványulnak, és a petyhüdtség is jelentősen csökken.

 

Arany a sminkedben

  • Ne az aranyszínre gondolj, bár kétségtelen, hogy a melegsége miatt a szem környékét élettel telibbnek mutatja egy arany szemhéjpúder is, és ezért népszerűek az arany csillámos bronzosítók, púderek és testápolók is.
    Ha az aranyat színként is szeretnéd bevetni, akkor olvasd el:

    ♦ Így használd az aranyat a sminkben »

    ♦ Őszi sminktrendek »

  • Az arany mint fém hatóanyagként is megjelent a sminktermékekben. A bőrrel leghosszabb ideig és a legnagyobb felületen érintkező dekorkozmetikumokban, az alapozókban használják.
  • Te is jól tudod, hogy egy alapozó kiválasztásánál a színe mellett az állaga és a bőrre kifejtett hatása döntő lehet. Különösen a száraz és/vagy idősödő bőr igényli, hogy tápláló és bőrsimító hatóanyagokat is tartalmazzon az alapozó.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top