Szépüljünk

A bőrkímélő tusfürdő titka

Észrevetted, hogy a bőröd szárazabb, mint egy hónappal ezelőtt? A hatékony téli bőrvédelem azzal kezdődik, hogy jól megválasztott tusfürdővel kényezteted a testedet.


Teremts ideális körülményeket!

Íme két érdekes adat: a jól hidratált bőr számára az ideális hőmérséklet 17 és 20 fok között van, az ideális páratartalom pedig 50% körüli. A téli, fűtéses hónapok idején csak ritkán tudjuk biztosítani a bőrünk számára a megfelelő körülményeket. Ráadásul gyakran agresszív, szappanos termékekkel mosdunk, nehezen légáteresztő ruhákat hordunk, így aztán nem csoda, ha télen kiszárad a bőrünk. Persze erre a problémára is van gyógyír: a heti bőrradírozás és a tápláló krémek mellett a tudatos tisztálkodás.

Csak a megfelelő tisztítás jelent áldást a bőrödnek!

  • A zuhanyozást – azon túl, hogy egy szükséges tisztálkodási ceremónia – általában reggeli ébresztőnek vagy esti nyugtatónak szánjuk.
  • Tudtad, hogy amennyit használ, annyit árthat is a bőrödnek a tisztálkodás?
  • A vízzel és a tusfürdővel érintkező bőr külső hidrolipidrétege roppant sérülékeny. Ennek a zsírokból és megkötött nedvességből felépülő rétegnek a fő feladata a bőr védelme a külső hatások ellen, ám emellett garantálja a bőr rugalmasságának megőrzését is. Ha ennek a rétegnek megbomlik az egyensúlya, a bőrön keresztül több nedvesség párolog el, mint kellene. Mi történik ilyenkor? A bőr elveszti lágyságát, és kiszárad.
  • Ezért nagyon fontos, hogy a tusfürdőd olyan összetevőket tartalmazzon, amelyek megakadályozzák a bőröd kiszáradását, és megőrzik a bőrödbe zárt nedvességet. A bőrgyógyászok nemhiába hangsúlyozzák, hogy a nem megfelelő szappanok és tusfürdők túlzott használata gyakran egymagában felelős a bőrszárazságért és az ennek következményeként kialakuló ráncosodásért, petyhüdtségért is. A szappan használata valójában csak a bőrredők tisztításánál indokolt, ugyanúgy, ahogyan a kisbabáknál. A porontyok fürdetésénél csak ezeket a területeket (popsi, nemi szervek környéke, hónalj, nyak, fülek mögötti terület, térd- és könyökhajlat, kéz- és lábujjak) tisztítjuk meg alaposan, a többit csupán leöblítjük. A test többi részén – hacsak nem kifejezetten piszkos a bőrünk – nekünk, felnőtteknek is tökéletesen elegendő a tiszta víz.
  • A hidratáló összetevőket tartalmazó, szuperillatos tusfürdők közül olyat válassz, amelyik gazdag bőrápoló olajokban. A tusolólabdacsokkal, természetes szivacsokkal, dörzsikesztyűkkel kiadós habot tudsz készíteni. (Mindig alaposan szárítsd ki őket, nehogy kórokozók telepedjenek meg bennük!)
  • Bármilyen jó a tusfürdőd, fürdés után nagy segítség a bőrnek a hidratáló testápoló. Télen ebből is válassz gazdagabb összetételűt.
Íme öt tusfürdő, amely megfelel a téli bőrápolás során elvárt szempontoknak. Ha még nincs kedvenced, akkor érdemes ezek közül valamelyiket kipróbálnod!

 

L’Occitane édesmandulaolaj-tartalmú tusfürdő

Használd bőröd extra kényeztetésére, hiszen bőségesen tartalmaz tápláló lipideket. Fürdés után a bőröd lágy és selymes lesz, finom mandulaillattal.

 

 

Weleda vadrózsa fürdőkrém

Az ökogazdálkodásból származó vadrózsaolaj táplálja és védi a bőrt. Használata ideális hideg időben, a tusoláshoz egy mogyorónyit oszlass el a bőrödön. Meglátod, milyen finom habos lesz. Miután lemostad, hosszan élvezheted a finom rózsaillatot.

 

Babé ómega-tusfürdő

A gyógyszertárakban kapható spanyol gyógykozmetikum, a száraz, nagyon száraz vagy akár már hámló bőr tisztítására szolgál. Ómega-6 és -3 esszenciális zsírsavakat, avokádó-, borágó- és quinoa- (Peruban és Bolíviában őshonos lágyszárú növény, amely hasonlít ugyan a gabonafélékre, de nem ezek családjába tartozik) kivonatot tartalmaz. Olyan gyengéd a bőrhöz, hogy akár csecsemők fürdetésére is használható.

 

 

Nivea Natural Oil tusfürdő

A Nivea fürdőolaja tökéletesen használható tusfürdőként is. 55%-ban tartalmaz természetes ápoló olajokat, így a legszárazabb bőrűek is bátran használhatják. Használatakor finom hab képződik, és ápoló hatását egész nap érezheted.

 

 

Vichy Lipidiose Nutritive krémtusfürdő

A Vichy száraz és nagyon száraz bőrre kifejlesztett újdonsága a makadámiaolajnak köszönhetően hidratálja és bársonyosan puhává teszi a bőrt. Úgy tisztít, hogy közben kíméli a bőr fiziológiás egyensúlyát.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top