Szépüljünk

Fakó bőr, durva haj? Hidratálj okosan!

A tudományos eredmények és a fejlett gyártási technológiák már tálcán kínálják számodra a lehetőséget a megfelelő hidratálásra. Vesszen a fakó és élettelen bőr, viszlát, sprőd hajszálak!

Részmegoldás itt nem elég!

Beszerzel egy jó kis hidratáló arckrémet, és még használod is. Ez dicséretes, de ugye nem gondolod komolyan, hogy ezzel mindent megtettél a hidratálás érdekében? Ne hagyd, hogy a tévhitek miatt károsodjon a bőröd! A bőrödnek az egész testeden kellő mennyiségű vizet kell tartalmaznia, még a fejbőröd és a hajszálaid is törődést igényelnek. Nem kell ahhoz különösebb szaktudás, hogy megállapítsd a bőröd hidratáltsági állapotát. A vízhiány jelei egyértelműek:

  • a bőröd fénytelen,
  • veszít a rugalmasságából,
  • apró ráncok jelennek meg rajta,
  • érdesebbé válik a felülete,
  • a fejbőröd viszket, a hajad nehezen fésülhetővé válik.
    Vichy Aqualia Antiox arckrém
    Vichy Aqualia Antiox arckrém

Jutka kozmetikusmester, több évtizede gyakorolja a szakmáját. Tőle tudjuk, hogy melyek a fő bűnök, amelyek a bőr dehidratációját okozzák:

  1. Kevés folyadék fogyasztása, hiszen ilyenkor a szervezetünk a megfelelő működéséhez szükséges vizet a bőrünkből vonja el.
  2. Hosszan tartó fürdőzés és/vagy agresszív tisztálkodószerek, mert ezek feloldják a bőr felső lipidrétegét, ezáltal a bőrünkben található víz könnyebben képes „elillanni”.
  3. Alkoholos vagy magas koncentrációjú AHA savas arctisztítók szintén a védőköpenyt károsítják.
  4. Hidratálókrémek mellőzése vagy a nem bőrtípushoz igazodó krémek használata.
  5. Túlzott napozás, esetleg leégés, mely (a többi károsító hatásán túl) egyszerűen „elhasználja” a bőrünk vízkészletét.

Hol van a víz?

Megnézem
Összes kép (1)

A bőrsejtekben és az őket körülölelő és összekötő sejt közötti állományban. A bőröd felső rétegének a külvilággal érintkező része, a szaruréteg normális esetben 10 százaléknyi vizet tartalmaz, holott az itt található sejtek már elhaltak, és szép lassan le is peregnek, átadva helyüket az utánpótlásnak. A szarurétegben a szervezet egyik csodájaként egy sok alkotórészből álló hidratálófaktor működik, ez nemcsak a víz elvesztését gátolja meg, de azt sem engedi, hogy a kelleténél több víz jusson be a külvilág felől. A sejtek között, az összetartásukért is felelős anyagban található zsírok szintén közrejátszanak abban, hogy minél több vizet legyen képes a bőrünk raktározni. Sokáig talány volt, hogy a víz hogyan képes eljutni a szarurétegbe (ahol erek egyáltalán nem futnak), illetve azon belül hogyan áramlik, aztán egy Nobel-díjjal jutalmazott felfedezés ezt is megvilágította. A sejtmembránokon fehérjéknek köszönhető parányi csatornák (akvaporincsatornák) vannak, ezek nyitnak utat a víz számára a sejt közötti területek és a sejtek belseje között.

Hogyan hidratál a hidratálókrém és a testápoló?

  • A bőr felszínén lévő vizes-zsíros védőréteget megerősítve meggátolják, hogy a normálisnál több vizet veszítsen a bőrünk.
  • A bőrszövetben található természetes vízmegkötők (például a hialuronsav) mennyiségét és működését fokozzák.
  • A víz áramlását biztosító csatornák megfelelő működését segítik elő.

Hajvédelem magas fokon

Amikor a festéstől sérülékennyé válik vagy a nem megfelelő formázástól (túl forró hajvasaló, hajsütő vas vagy hajszárító) megsérül a hajszáladat védő „burok”, akkor a hajszálak belsejéből a víz is távozik. Ilyenkor a haj összeesik, és fénytelenné válik. Az előbbiekkel megegyező vagy annál is erőteljesebb károsító hatásuk van az UV-sugaraknak, ezért fontos, hogy nyáron speciális UV-szűrős termékekkel óvd a tincseidet.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top