Szépüljünk

Halálfej a karon, fültágító a fülben – hogy néznek ki 20 év múlva?

Aki piercinget, tetoválást vagy bármilyen más testmódosítást csináltat, az élete végéig viselni fogja annak nyomait. Ha akarja, ha nem. Megéri? Hogy fognak kinézni a divatosnak hitt dolgok pár év múlva?
Halálfej a karon, fültágító a fülben - hogy néznek 20 év múlva
Életre szóló minta: a tetoválásom én vagyok!

Halálfejet és SP arcképét varratják az alkarjukra. Fültágítót tesznek a fülükbe csak azért, mert a szomszéd nagyon laza, hiperkúl Norbinak is ott virít egy a cimpájában. Arra persze nem gondolnak, hogy a most még menő testdíszeket pár évvel később állásinterjún vagy szülői értekezleten kell megvillantani, mert eltüntetni nem lehet…

A testmódosítás – legyen szó akár az egészen hétköznapinak mondható, akár az extrémebb formáiról – nem játék és egyáltalán nem rizikómentes dolog. A Nők Lapja Cafénak nyilatkozó Zagyvai Gábor piercer és tetoválóművész mindenekelőtt hangsúlyozta, hogy épp ezért fontos ezeket az eljárásokat olyan szakemberrel végeztetni, aki valóban ért ahhoz, amit csinál: kellő felkészültséggel rendelkezik és megfelelő higiéniai körülmények között dolgozik. Dr. Asbót Júlia bőrgyógyász szerint az elrontott testmódosítások káros következményei már rövid távon jelentkezhetnek, gyulladás, fertőzés vagy hegesedés formájában. És ugye cuki haspiercing vagy delfin helyett senki nem vágyik gyulladt, vörös sebekre?

Szeplősök inkább ne tetováltassanak

Mind a bőrgyógyász, mind pedig a testmódosításokkal foglalkozó szakértő cáfolta azokat a vélekedéseket, miszerint az egyébként problémamentesen viselkedő tetoválások vagy  testékszerek hosszú távon növelnék az olyan súlyos betegségek kialakulásának kockázatát, mint például a bőrrák. Dr. Asbót Júlia felhívta a figyelmet ugyanakkor egy komoly veszélyre: a tetoválások mintájában elhelyezkedő anyagjegyek nem vizsgálhatók, emiatt a tetoválás akár egy melanomagyanús anyajegyet is elfedhet. „Szeplős, sok anyajeggyel, pigmentfolttal rendelkező személyek részére orvosilag ellenjavallt a tetoválás” – figyelmeztetett a doktornő.

Hogy fognak kinézni?

Az egészségügyi kockázatokon túl persze nem elhanyagolható kérdés az sem, hogy a tizen-huszonéves korban csináltatott tetoválások, testékszerek vajon hogy fognak mutatni húsz-harminc év múlva? Nos, nem meglepő módon bizony nem úgy, ahogy új korukban. „A bőr öregedésével, a kötőszövetes állomány megfogyatkozásával megváltoznak a tetoválások, máshogy fognak állni a piercingek” – magyarázta a bőrgyógyász. Zagyvai Gábor elmondta, hogy az évek múlásával fakuló és a bőr megereszkedése miatt átalakuló tetoválásokat lehet ugyan javítgatni, az azonban kétségtelen tény, hogy még akkor sem fognak úgy kinézni, mint a fiatal és feszes bőrön. Szinte látjuk magunk előtt, ahogy a korábbi halálfej az évek múlásával decens, bár kicsit kivehetetlen gyümölcskosárrá alakul át.

Halálfej a karon, fültágító a fülben - hogy néznek 20 év múlva
Halálfej a karon, fültágító a fülben - hogy néznek 20 év múlva

 

Nem lehet teljesen visszacsinálni

A testmódosításokat persze nem muszáj évtizedekig „megtartani”, gondolhatnánk, hiszen a piercingeket ki lehet venni, a tetoválásokat ma már több különféle technikával – így lézeres eljárásokkal, kémiai anyagokkal, kimetszéssel – is el lehet távolíttatni és a drasztikusabb testmódosítások, így például a fültágítás, a nyelvkettévágás, de még a szubdermális implantátumok nyomai is helyreállíthatók. Legalábbis bizonyos mértékig. „Ha a legjobb, legkorszerűbb technikával végzik is a helyreállítást, minimális nyoma akkor is marad” – fogalmazott Asbót doktornő. Még az olyan testékszerek helyén is, melyek egyébként egyszerűen, mindenféle helyreállító beavatkozás nélkül eltávolíthatók, marad legalább egy aprócska kis kráter a bőrben.

A testmódosítás egy életre szól
A testmódosítás egy életre szól

„A testmódosítás végleges döntés, soha nem lehet teljesen visszacsinálni” – erősítette meg Zagyvai Gábor, s hozzátette, hogy a testmódosítások helyreállítása voltaképpen szintén testmódosítás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top