Szépüljünk

Változik a testideál: teltebbre retusálják a modelleket

Eladhatóbb a termék, ha olyan modell mutatja be, aki eleven ruhafogas helyett valódi nőnek látszik. A csontkollekciókat ezért újabban teltebbre retusálják.

Változik a testideál: teltebbre retusálják a modelleket Az elmúlt néhány évben egyértelműen az volt a trend, hogy valószínűtlenül vékonyra retusálták a modelleket a magazinokban, katalógusokban és kampányfotókon, mostanában azonban ez megfordulni látszik. Egyre gyakrabban alkalmazzák a fordított retust, vagyis amikor a túl sovány modelleket teszik formásabbá a képeken.

„A Beyoncé, J-Lo és Kim Kardashian-hatás ragályos. Manapság Hollywood befolyásosabb, mint a modellek világa. Már nem soványabbak, hanem formásabbak, és ezáltal szexisebbek akarnak lenni a nők” – magyarázta Phillip Bloch celebstylist a Fox 411 riportjában.

„Ezeket a szegény lányokat arra kényszerítették, hogy fogyjanak le azért, hogy megfeleljenek annak a képnek, amit a többség vonzónak tart. Ha egy ilyen vékony lánnyal készítesz egy szexisebb fotósorozatot, utólag kénytelen vagy formásabbra retusálni ott, ahol a valóságban nem elég teltek az idomai” – mondta a tapasztalt modellmenedzser, Nadja Atwal.

A szakemberek rájöttek – bár elég megdöbbentő, hogy csak most –, hogy olyan termékeket sokkal szívesebben vásárolnak meg a nők, melyeket hozzájuk hasonló alkatú modellekkel próbálnak nekik eladni, mint olyasmit, amit számukra elérhetetlen külsejű csontkollekciókon látnak.

A fordított retusnak persze jócskán akadnak kritikusai is, akik szerint a sovány modellek formásabbra alakítása ugyanakkora átverés, mint amikor lecsalnak róluk néhány kilót.

A megoldás értelemszerűen persze az lenne, ha kórosan sovány lányok retusálgatása helyett eleve nőiesen formás modelleket foglalkoztatnának. „A társadalom készen áll a változásra. Biztos vagyok abban, hogy maguk a modellek és színésznők is szívesen elkezdenének végre rendesen táplálkozni” – jegyezte meg Nicole Clark exmodell.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top