Szépüljünk

Lehet, hogy a fogkeféd színezi el a fogad?

Mindenki tudja, hogy miután ettünk, fél órát dekkolnunk kell, amíg vízbe megyünk; de azt vajon ki tudja, hogy evés után fél órát érdemes várni a fogmosással is?

Lehet, hogy a fogkeféd színezi el a fogad?Ugye többen is abban a – mint most kiderült – tévhitben élünk, hogy evés után fogat kell mosni? Pedig nem. Vagyis kell, persze, csak nem közvetlenül evés után. Amikor ugyanis azt hisszük, hogy nagyon nagy fogvédő májerek vagyunk, mert a napi dobozos kóla után egyből rohanunk fogat mosni, akkor valójában ártunk a fogainknak.

Az életekben és italokban levő savaknak ugyanis kell egy kis idő a lebomláshoz, így ha evés, bor-, kóla- vagy limonádéivás után rögtön rohanunk a fogkeféért, a savakat csak beledörzsöljük a fogzománcba. Ez pedig azért nem jó, mert a zománcot a sav károsítja, az pedig, ha egyszer károsodott, nem javítható többé. Ilyenkor jönnek a koronák, fehérítések és egyéb borzalmas fogorvosi kezelések.

Szerencsére azonban a savak mintegy félórával az étkezések után már maguktól is lebomlanak a szájban, de ha mindenképpen rá akarunk segíteni a folyamatra, akkor öblögessünk tiszta vízzel. Ezen felül a fogorvos azt ajánlja, hogy puha fogkefét használjunk, hogy ne kapargassuk feleslegesen a zománcot, az ugyanis elszíneződésekhez vezethet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top