Szépüljünk

Divatba jött a bajuszbeültetés

Plasztikai klinikákon csináltatnak maguknak tökéletes bajuszt az arab férfiak.

A Közel-Keleten a vastag, sűrű bajusz a férfiasság a bölcsesség és az érettség hagyományos jelképe, ráadásul a legtöbb politikus, rengeteg helyi híresség és a tehetős, befolyásos férfiak döntő többségA Közel-Keleten a vastag, sűrű bajusz a férfiasság, a bölcsesség és az érettség hagyományos jelképe, ráadásul a legtöbb politikus, rengeteg helyi híresség és a tehetős, befolyásos férfiak döntő többsége is bajuszt visel. Persze arrafelé sem adatik meg minden férfinak a természetes, dús arcszőrzet, ezért egyre többen döntenek a bajuszbeültetés mellett.

A legtöbb bajuszbeültetést a török szépészeti klinikákon végzik, ahová a többi közel-keleti országból is tömegével érkeznek a tökéletes bajuszra vágyó férfiak, elsősorban a 30 és 50 év közötti korosztályból. Az eljárás során a páciens hajszálaiból ültetik át a szükséges mennyiséget a száj feletti területre. Ezután 15 napig nem borotválkozhat, a teljesen hibátlan bajusz pedig hat hónap elteltével alakul ki. A beavatkozás ára átszámítva nagyjából másfél millió forint.

A bajusz tradicionálisan a magas társadalmi státusz és egyben a személyes becsület jelképe az arab világban. A népmesékben és a szólásokban is gyakori motívum, és akár ígéretek biztosítékaként vagy hitelek fedezeteként is szolgálhat, a leborotválása pedig büntetésnek számít – magyarázta egy sajtónyilatkozatában Christa Salamandra antropológus a bajusz jelentőségét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top