Szépüljünk

Így lehetnek neked is álompilláid

A tartós műszempilla szuper találmány. Amikor reggel belenézel a tükörbe, nem egy gyűrött manó tekint vissza rád, és akár egy gramm sminket sem kell magadra tenned ahhoz, hogy egész nap sminkelt hatású legyen az arcod. Az épített szempillasorod lehet például cicás vagy egészen dívás hatású, de annyira természetes is, hogy senkinek sem tűnik fel, ha műszempilláid vannak, legfeljebb csak az, hogy valahogy szebb lettél.

Ma már rengeteg helyen építtethetsz 3, 4, sőt újabban 5 és 6 dimenziós műszempillát is, ahhoz azonban, hogy valóban színvonalas szolgáltatást kapj, és örömöd legyen a pillasorodban, fontos tisztában lenned néhány fogalommal és tudnivalóval. Ezek következnek most.

3D, 4D

Az eljárást eredetileg szálas szempilla-hosszabbításként, illetve szempilladúsításként “anyakönyvezték”, hiszen egyenként, szálanként applikálják, elvileg minden egészséges saját pillára egy-egy műszál kerül – magyarázta Gera-Király Anita szempilla-stylist. – A 3D-s szempilla-hosszabbítás fantázianév, mert megkülönböztetjük a vastagságot, a hosszúságot, valamint az ívet, és ezeket hosszabbítjuk, vastagítjuk, illetve módosítjuk a műszálakkal.

Alap 4D pillasor, előtte és utána

Alap 4D pillasor, előtte és utána

Fotók: Gera-Király Anita

A 4. dimenzió az egyik műszempilla-forgalmazó szerint az idő, mert az általuk forgalmazott pillák tartósabban maradnak fent. A 3D-s és 4D-s műszempillák esetében ugyanakkor sem technikában, sem a kellékek anyagában, illetve azok árában nincsen semmilyen különbség, vagyis elvileg ugyanabban a szalonban a szolgáltatás árában sem lehet eltérés a kettő között.

Egy tisztességes, kvalifikált műszempilla-stylist egy ilyen 3D vagy 4D szempillasor applikálásakor is minden lehetséges pilládra felragaszt egy műszálat, ami a két szemre számítva másfél-két óra munkával 200-300 szálat is jelent. Ehhez képest jó néhány olyan szolgáltató van a piacon, akik szemenként csak nagyjából 50 szálat applikálnak. Ilyenekhez jobb, ha be sem jelentkezel.

Duplázás és extrém dúsítások

A duplázott technikával épült pillasorok esetében minden lehetséges saját szempillára 2 darab vékony vagy ultravékony műszál kerül, vagyis összesen akár 400-500 darab. Ezzel a technikával még látványosabb pillasort lehet építeni.

Duplázott és Volume up pillasorok

Duplázott és Volume up pillasorok

Fotók: Gera-Király Anita

A szempillaépítés jelenlegi magasiskolája a Volume up, vagyis az extrém dúsítás – tudtuk meg Anitától. Az eljárás során – melynek talán egyedüli hátránya, hogy nem épp időtakarékos, mert akár három  órát is igénybe vesz – minden saját szempillára akár 3-6 szálat, a két szemre összesen akár több mint ezret is felragaszthatnak, ez adja a “D”-k számát, azonban ezek olyan vékony és könnyű műszálak, hogy még így is csak a hagyományos műpillák súlyával terhelik meg a saját szempillát. Célszerű normál hosszban építeni, hiszen extrém hosszúságban ez a pilla bizarr látványt nyújt.

Az ív és a méret is számít

Magyarországon 6-17 milliméter hosszúság és 0,07-0,25 milliméter vastagság közötti műszempillák kaphatók. Anita szerint 8 milliméter alatti szempillákat gyakorlatilag felesleges használni, a 15 milliméter feletti hossz pedig túlságosan természetellenes hatású. A 0,15 milliméter az általánosan elfogadott, a természetes pilláknak leginkább ajánlott vastagság, ám a szakember úgy véli, hogy vékonyabb, dúsított pillákkal jobb és kímélőbb eredményeket lehet elérni. A 0,20 milliméter vastagságú műszálakat kevesek pillája bírja el, a 0,25 milliméteres vastagság pedig abszolút a túl sok kategória.

A pillasor hatását nagyban meghatározza a pillák íve is. Az európai pillákhoz leggyakrabban a J-ívet ajánlják. Anita azonban figyelmeztetett: ez az egyenesebb ív szemből szinte nem is látszik és általában lefelé húzza a szemsarkakat, bánatos kutyaszemet eredményezve.

Műszempilla ívek
Műszempillaívek

Igazán látványos pillasor az íves C és a még ívesebb D ívű szálakból építhető. Mindemellett létezik meg L alakú pilla is, mely azonban kissé úgy néz ki, mintha megtört volna applikálás közben.

Alapszabály, hogy a saját szempilla hosszánál maximum egy-két mérettel hosszabbítsunk. A sokkal hosszabb pillák nehezek, lehúzzák a saját szempillákat, kényelmetlen a viselésük, a túl vastag pillák szintén nehezek a sajátnak – emelte ki Anita.

Mik a kockázatok?

A tartós műszempillák applikálásakor nem kell attól tartanunk, hogy a ragasztó belefolyik a szembe, hiszen az alsó pillasort a felhelyezés idejére leragasztják. Elvileg sem a ragasztó, sem pedig a pillák nem érintkeznek a szemhéj bőrével, csakis magukkal a szempillákkal, hiszen azokra kerülnek fel.

A természetes pillasor akkor sérülhet a műszempilláktól, ha a pillaviselő a saját pilláit megterhelő műszempillákat visel folyamatosan, amelyek gondatlanul vannak applikálva, illetve akkor, ha nem vigyáz rá megfelelőképpen. Erre mindjárt bővebben is kitérünk.

Szemgyulladásban szenvedőknek, illetve azoknak, akik nem tudják teljesen lezárni a szemhéjukat, nem szabad pillát applikálni, mindenki más viszont alkalmas rá, hogy tartós műszempillát hordjon. Megfelelő méretválasztás esetén a pillasort évekig, folyamatosan töltethetjük és viselhetjük, anélkül hogy szünetet kellene tartanunk.

Fontos! Ha a műszempilla mégis szúr, viszket, irritál, akkor se próbáld otthon, magadnak eltávolítani, hanem menj vissza a szempilláshoz, és kérj leoldást!

Ápolás

A pilla viselése megkíván egy gondolatnyi önfegyelmet, de nem többet, mint egy szép ruha viselése, melyben nem terpesztve ül le egy nő, vagy egy smink esetében sem fogja megdörgölni a szemét – mondta a szempilla-stylist. A műszempillákat nem szabad tépkedni, dörzsölgetni.

A felhelyezést követő 48 órában kímélni kell pilláinkat a víztől, a gőztől és a hőtől. Amit a műszempilla-viselés idején végig kerülnünk kell, azok az olajos alapú kozmetikumok, beleértve az ilyen sminklemosók használatát is. Olajmentes kozmetikumokkal viszont sminkelhetünk is, viszont szempillaspirálra nem lesz szükség. Aki mégsem akar lemondani a spirálozásról, annak műszempillára való, gyógynövénytartalmú szempillafestéket kell beszereznie, minden más szempillaspirál ugyanis csökkenti a műszempillák tartósságát.

Még a legigényesebben applikált műszempillák is összekócolódhatnak például alvás vagy öltözködés közben, szempillakefe segítségével azonban néhány óvatos mozdulattal újra rendezetté tehetjük a pillasorunkat.

Kihez jelentkezz be?

A szempillaépítés nagy kézügyességet, türelmet, monotóniatűrést igénylő feladat, ehhez egy alapképzésen gyakorlatilag csak útmutatót kapnak a végzett szempilla-stylistok, gyakorlatot, tapasztalatot még nem. Jelenleg a 3D szempillaépítés tanfolyam elvégzéséhez, melynek időtartama 3 óra és 2 nap között van, nem kell semmilyen alapképzettség, még OKJ-s száma sincs. Van olyan cég, ahol a hallgatóktól vizsgamunkát kérnek, és az után kapnak oklevelet, de a legtöbb forgalmazónál bárki vásárolhat végzettség igazolása nélkül is szempilla-hosszabbító termékeket.

Éppen ezért nagyon meg kell válogatni azt, hogy kihez mész el műszempillát csináltatni. Mielőtt bejelentkeznél, mindenképp nézd meg a szempillaépítő saját munkáiról készült fotóit! Ha ritkás, hézagos, kócos pillákat látsz a fotókon, vagy egyáltalán nincsenek is saját fotói, csupán az internetről összeszedett, csábító képek, inkább keress másik szolgáltatót! Ha a szempilla-stylistnak van saját Facebook-oldala, olvasd el a kommenteket, a sok pozitív visszajelzés nem lehet kamu.

Az árak nem mindig árulkodóak, hiszen városonként, sőt városrészenként, szalononként is igencsak eltérőek lehetnek. Egy alap pillasor felhelyezéséért egyes helyeken akár 25 000 forintot is elkérnek, ami azonban nem feltétlenül jelent garanciát arra, hogy magas minőséget kapsz, míg máshol 10 000 forint körüli áron is felrakathatsz egy igényes szettet. A pillasort rendszeresen, nagyjából 3-5 hetente kell töltetni, vagyis az egészbe akkor érdemes belevágnod, ha a töltés árát is be tudod illeszteni a rendszeres kiadásaid közé.

Köszönjük Gera-Király Anitának és a Szépség-gyárnak a cikk elkészítéséhez nyújtott segítségét!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top