Szépüljünk

Vásáron a bőrünk – sminklemosó kendőket teszteltünk

Végre úgy tűnik, hogy tényleg megérkezett a jó idő, ez pedig azt jelenti, hogy időnként hosszúra nyúlnak az estéink. Ilyenkor sokszor már a fenének sincs kedve vacakolni, inkább sminklemosó kendővel szedjük le a festéket az arcunkról. Megnéztem, melyikkel sikerül – és egy 1-től 10-ig terjedő skála szerint értékeltem az eredményt.
A termékeket laikusként próbáltam ki. Azon szempontokra figyeltem, amelyeket hétköznapi vásárlóként elvárunk egy sminklemosó kendőtől: leszedi-e a sminket, ha igen, akkor mennyire gyorsan. És persze hogy hogyan érzi utána magát a bőr, vagyis ég-e, csíp-e, húzódik-e vagy köszöni, jól van – ezen tényezőkből álltak össze a pontszámok.
Fontosak persze az összetevők is, de a címkéken az ember sajnos csak csupa ilyesmivel szembesül: glycerin, isopropyl, palmitate, peg-100 stearate, glyceryl, stearate, cetyl alcohol, carbomer, triethanolamine, disodium edte – és ez még csak az adott termék címkéjének a harmada… Ha te sem vagy szakember, ez bizony nem nagy segítség, és csak bízhatunk benne, hogy ezen a szinten is bőrbarát termékekkel van dolgunk – szerencsére a nagynevű gyártók ma már figyelnek erre.


L’Oréal – Triple active komfort arctisztító kendő (1399 Ft, 25 db)

Kellemes illatra és tapintásra is. Az anyaga sűrű szövésű és puha, ez jó ígéretnek tűnik arra, hogy viszonylag kíméletes legyen a bőrünkhöz, ráadásul ceramiddal hidratál. Viszonylag kicsi viszont a kendő mérete. A csomagolás szerint kifejezetten száraz és érzékeny bőr számára fejlesztették ki, valószínűleg ebben segíthet a puha anyag, használata után viszont pont ugyanannyira húzódik a bőr, ezen belül is különösen a szem környéke, mint a Baleánál, pedig azt normál és vegyes bőrre ajánlják. A rúzst ugyanakkor egyetlen mozdulattal teljesen eltávolította, ami szép teljesítmény. El sem kente a szájam mellett, ennek különösen örültem. Igazán nagyot nem aratott a szempillaspirál leszedésénél, nagyjából hatszor kellett átdörzsölni a szememet ahhoz, hogy végre leszedje az egyébként nem vízálló és nem is túl vastag rétegben felkent festéket. Talán ha kicsit nedvesebb lenne az anyag, akkor kényelmesebben menne ez a fázis is.

Az eredmény: 8 pont

Olvass további véleményeket a termékről a Krémmánián!

A tesztelt termékek
A tesztelt termékek


Alverde – nedves arctisztító kendő vadrózsa-kivonattal (599 Ft, 25 db)

Nedves! Mit nedves, egyenesen tocsog, legalábbis a legtöbb egyéb kendőhöz képest. Rózsaillatú, szerintem ez nem egy nyerő ötlet, bár nem is vészes, mindenesetre az anyag nem különösebben puha, kissé talán érdes is, az egész procedúra mégis elviselhető attól, hogy ilyen magas a nedvességtartalma. A rúzst egyetlen mozdulattal, a szempillafestéket körülbelül öt törléssel leszedi, viszont nagyon csípi a szemkörnyékemet, ami meglehetősen rossz érzés. A hatékonysága miatt felpontoznám, a kellemetlen érzés miatt viszont ez nehezemre esik, főleg mivel száraz bőrre való a termék.

Az eredmény: 7 pont

Erről is olvashatsz a Krémmánián

Így teljesített az Alverde kendő
Így teljesített az Alverde kendő

 
Nivea – frissítő arctisztító kendő (1299 Ft, 25 db)

Érdekes, hogy több terméknél is felbukkan jelzőként ez: “frissítő”. Szerintem a kendő műfaja semmivel nem frissíti a bőrt, legfeljebb annyiban, hogy megszabadít bennünket a festéktől. A Nivea terméke állítólag a vízálló sminket is leszedi, ezen kívül E-vitaminnal és Hydra IQ-val is van gazdagítva, bármi is legyen ez utóbbi. A rúzst sajnos csak két mozdulatra szedte le. Az illata viszont isteni, ahogyan azt a Niveától már megszokhattuk. Érdekes módon a szempillafestéket rekordsebességgel távolította el, az ötödik törlés tulajdonképpen már csak a biztonság kedvéért történt, ez pedig eléggé szép eredményt.

Az eredmény: 9 pont

További vélemények itt

Helia-D Classic – hidratáló arctisztító kendő (849 Ft, 24 db)

Naptejillatú kendő, meglehetősen száraz és érdes. Ráadásul meglepően áttetsző is. Állítólag minden bőrtípusra megfelelő, és gyógynövénykivonatokat is tartalmaz. Az anyaga miatt dörzsöli a bőrömet, és furcsa ez a majdnem teljesen száraz érzés. A rúzsnál mindenesetre beválik, mert lejön a festék egy mozdulattal. A szempillafestékes résznél kezd kikészülni a szemem. Az érdes anyag kellemetlen, és bár viszonylag hatásos a festékre nézve, először a szempilláimat furcsa tincsekbe tömöríti. Körülbelül hat törléssel végül leszedi azt, ami fent van, de kicsit csípi a bőrömet.

Az eredmény: 5 pont

A Helia-D Classic esete a szempillaspirállal
A Helia-D Classic esete a szempillaspirállal


Garnier Essentials – sminkeltávolító kendő (999 Ft, 25 db)

Végtelenül finom és friss az illata, holott erre rá sem írták, hogy frissítő hatású. Van benne méregtelenítő szőlőkivonat és E-vitamin, és vízálló sminket is le tud mosni. A kendő mérete nem túl nagy, szemre is látszik viszont, hogy puha, egyébként a legtöbbnél nagyobb a nedvességtartalma is. Biztató. A rúzst majdnem teljesen sikerült eltávolítania egy mozdulattal. A maradék már csak a kekeceknek látszik. A szempillafestéket gyorsan leszedi, nagyjából öt mozdulattal, ami kifejezetten jónak számít. Már-már boldog vagyok, hogy ennyi nyúzás után olyan kendővel van dolgom, amelyik érezhetően nedves. Törlőkendőhöz képest egészen kellemes.

Az eredmény: 9 pont

Rival de Loop – Exotic mango 3 az 1-ben arctisztító kendő (299 Ft, 10 db)

Átható mangóillat. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy nagyon jól átitatták a lemosófolyadékkal. Annyira, hogy ha kézben összegyűrjük, akkor még kissé cuppogós hangot is ad. Viszonylag nagy méretű a kendő, a rúzst két mozdulattal szedi le. A szempilla alig több mint négy áttörlést igényel, az anyag viszont lehetne puhább és vastagabb, a nedvességtartalom ugyanakkor kárpótlást ad. Hiába félek, hogy ennek csípés lesz a vége, az égető érzés elmarad, aminek persze nagyon örülök. A felirat alapján nagyobb extrákat, pluszvitamint és hasonlókat nem tud, cserébe viszont jól leszedi a sminket és nem is csíp. Szuper!

Az eredmény: 9 pont

Balea – frissítő arctisztító kendő (279 Ft, 10 db)

Az illata viszonylag visszafogott, az anyaga nem túl száraz és nem is nagyon nedves. Lehetne talán valamivel puhább, de összességében kellemes a tapintása és strapabíró is. Hozzá kell viszont tennünk, hogy jóval kisebb, mint a többi termék. Normál és vegyes bőrre való fajtát próbáltam ki, és nem tapasztaltam nagyobb kellemetlenséget, mint az érzékenyebb bőrre fejlesztett fajtáknál. A szempillafestéket 7 törlésre szedte le, a rúzs nagy részét egy mozdulattal eltüntette, hagyott viszont néhány kisebb foltot a számon, ezért pedig sajnos jár a hibapont.

Az eredmény: 7 pont

Ismerd meg a Krémmánia felhasználóinak véleményét is!

A Balea foltokat hagyott
A Balea foltokat hagyott

Maximális, 10-es pontszámot több okból sem adtam. Egyrészt azért, mert legyen bármilyen alaposan átitatva az anyag, legyen szó bármilyen puha kendőről, a sminklemosó kendő praktikus ugyan egy utazásnál, használata mégsem a legkellemesebb és legkíméletesebb érzés. Ennek ellenére három befutó is döntetlen eredményt ért el az első helyen, mindössze 1-1 ponttal lemaradva a maximálisan adhatótól (jó, jó, mégis adtam volna 10-et, elvégre a saját műfaján belül bármelyik lehetne tökéletes). A Rival de Loop, amely “A legjobban átitatott” címet kapja meg, sajnos nem végzett a leginkább puha anyagok közt, ezért maradt el a maximális ponttól. A Nivea majdnem ideális nedvességtartalomra és puhaságra is, de mégis van mit csiszolni mindkettőn. A Garnier megkapta volna az első helyet, ha nagyobb lett volna a kendője. Mindhárom eltávolította viszont a sminket, meglehetősen gyorsan, és bár húzódott utána a bőröm, csípő vagy égető érzést egyik sem okozott.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top