Szépüljünk

Lágy víz – szép haj

Mindenki szép, fényes és egészséges hajat szeretne. Ennek érdekében kosárszám vásároljuk a különféle hajápolókat, és bevetjük az összes szóba jöhető praktikát, pedig a leglátványosabb hatást nem ezzel érhetjük el. A szép haj titka a jó víz – és csak ez után jöhet a balzsamok és samponok varázslata.

Vajon milyen különbség lehet víz és víz között? – kérdezhetné joggal bárki. Első ránézésre tényleg egyforma minden víz, ami a csapból folyik, de ha kicsit jobban odafigyelünk, érezhetjük, hogy más-más íze van a különböző vidékeken, sőt még az is előfordulhat, hogy a színben is van eltérés. A haj szempontjából azonban nem ez, hanem a benne oldott ásványi anyagok mennyisége a döntő.

Lágy víz - szép haj

A kemény víz kiszárítja a hajat

A kemény víz ugyanis – amelyben ezek az anyagok nagyobb mennyiségben megtalálhatók – egyáltalán nem kíméletesek a hajjal: ahogy a poharak alján lerakódik a kemény vízből a vízkő, úgy hajra is rákerül, ami a hajat merevvé, mattá, szárazzá teszi, sőt akár még a hajszínt is képes befolyásolni. Ezen kívül a fejbőrnek sem tesz jót, mert a kemény víztől könnyebben kiszáradó bőr érzékennyé, irritálttá válik, és a különféle bőrbetegségekkel, gombákkal és fertőzésekkel szemben is kevésbé ellenálló lesz. A haj érdekében ezért érdemes lágy vízzel tisztálkodni.

Ecetes praktikák nagyszüleink idejében

Nem újdonság az, hogy a lágy víz nem tesz jót a hajnak. Nagyszüleink, sőt még a szüleink is használták házi praktikaként az ecetes öblítést, mert úgy gondolták, hogy ettől fényesebb és puhább lesz a hajuk. És mennyire igazuk volt! Az ecet ugyanis a kemény vizet lágyítja (nálunk az ország legtöbb részében ilyen a víz), és oldja azokat a ásványi anyagokat, amiktől a haj mattá, törékennyé és szárazzá válik.

Akkoriban ugyanis nem nagyon lehetett válogatni a samponok közül, és nem léteztek olyan készítmények, amikben eleve vízlágyító alkotóelem is volt. Ma már a legtöbb hajmosó készítményben van vízlágyító is, de a fő problémát, a víz keménységét ez még nem tudja megoldani, legfeljebb tompítja a hatását – éppúgy, ahogy annak idején az ecetes – vagy tehetősebb helyeken a citromleves – lemosás.

Olcsóbb és egészségesebb

Ha igazán lágy, selymes, puha és fényes hajat szeretnél, akkor mindenképpen lágy vizet kell használni fürdéskor. Ez nem csupán a hajadnak tesz jót, de a pénztárcádnak is: lágy vízben ugyanis sokkal hatékonyabban “működnek” a samponok, jobban habzanak és ezért a szennyeződéseket is nagyobb mennyiségben távolítják el. Összességében jóval kevesebb sampon kell akkor, ha lágy vízzel mosod a hajat, és ez bizony hosszú távon elég tekintélyes megtakarítást is jelenthet annak, aki hetente több alkalommal is mossa a haját drága készítményekkel.

Honnan szerezzek lágy vizet?

Lágy vizet Magyarországon sajnos “csinálni” kell az ország legtöbb részén: csak a Dél-Alföld, az Őrség vidékein jellemző, hogy a csapból nem kemény víz folyik. Más helyeken az esővíz összegyűjtésével, vagy vízlágyító berendezés felszerelésével juthatunk lágy vízhez. Ez utóbbi ugyan egy komolyabb befektetés, de hosszú távon mindenképpen megéri, hiszen nemcsak a hajad és a bőröd egészségének és szépségének tesz jót, de a háztartási gépeknek – a kávéfőzőtől kedve a mosogatógépig – is jobb, ha a vízkövesedést okozó kemény víz helyett lágy vízzel üzemelnek.

 

Még több hajápolás az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top